Δυσπιστία αγορών απέναντι στην 3η Ολομέλεια της Κίνας

Δυσπιστία αγορών απέναντι στην 3η Ολομέλεια της Κίνας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μια σειρά σημαντικών οικονομικών ειδήσεων προήλθε από την Κίνα. Μεσούντος του Ιουλίου ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου. Βάσει αυτών, ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης επιβραδύνθηκε στο 4,7%, από 5,3% το α΄ τρίμηνο, ενώ διαμορφώθηκε και σε επίπεδα κατώτερα των προσδοκιών αναλυτών και επενδυτών, που ανέμεναν επιβράδυνση μεν, ηπιότερη δε και συγκεκριμένα περί το 5,1%.

Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης είναι πιο ορατή στα στοιχεία σε τριμηνιαία βάση, καθώς το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησε κατά το ήμισυ έναντι του πρώτου (0,7% από 1,5% αντιστοίχως).

Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε και η Τρίτη Ολομέλεια, που θεωρείται η κορυφαία συνδιάσκεψη σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής και πραγματοποιείται μία φορά ανά πέντε έτη. Τα ασθενή οικονομικά στοιχεία, με κορωνίδα την επιβράδυνση του ΑΕΠ, είχαν δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες για συγκεκριμένες εξαγγελίες στην εν λόγω ολομέλεια, οι οποίες, ωστόσο, φαίνεται να μην ευοδώθηκαν. Παρά την πληθώρα συνθημάτων-στόχων, όπως «εκσυγχρονισμός της Κίνας», «νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία» και «ανάπτυξη υψηλής ποιότητας», από τα πρακτικά του συνεδρίου δεν προέκυψε επαρκής πληροφόρηση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για την επίτευξη των εν λόγω στόχων, αφήνοντας μια γενικότερη αίσθηση ότι με την ολοκλήρωση της εν λόγω ολομέλειας παρήλθε μαζί και μια ευκαιρία να ονοματιστούν καίρια και πλέον χρονίζοντα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας και να υιοθετηθούν λύσεις για αυτά.

Μεταξύ των οικονομικών σκοπέλων που έχει να ξεπεράσει η Κίνα λογίζονται η συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων, η κατάκτηση της αυτάρκειας ή έστω η μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες σε τεχνολογικά αγαθά (π.χ. ημιαγωγοί) και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος και διαχείριση των δημοσιονομικών προϋπολογισμών των τοπικών κυβερνήσεων. Το κλείσιμο του συνεδρίου συνοδεύτηκε από πτωτική κίνηση βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στην Ασία στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Οι απώλειες και η νευρικότητα βασικών δεικτών τεκμαίρεται ότι αντικατοπτρίζουν τη δυσπιστία των αγορών απέναντι στις πραγματικές οικονομικές προκλήσεις και στο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί προκειμένου αυτές να αντιμετωπιστούν με θετικό αποτύπωμα στον ρυθμό ανάπτυξης για το 2024 αλλά και μεσομακροπρόθεσμα.

Το κλίμα δεν στάθηκε εφικτό να αντιστραφεί με τις μη αναμενόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, που έσπευσε τις επόμενες ημέρες του συνεδρίου σε μείωση του αντίστροφου επιτοκίου repo επτά ημερών στο 1,7% από 1,8%, καθώς και του επιτοκίου δανεισμού της μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού (MLF) ενός έτους από 2,5% σε 2,3%.

* Eurobank Research

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT