Νέος γύρος ανατιμήσεων σε φρούτα και λαχανικά

Νέος γύρος ανατιμήσεων σε φρούτα και λαχανικά

Νέο γύρο ανατιμήσεων σε φρούτα και λαχανικά, οι οποίες με τη σειρά τους αναμένεται να προκαλέσουν νέες πληθωριστικές πιέσεις, προκαλούν η ζέστη διαρκείας που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης

Νέο γύρο ανατιμήσεων σε φρούτα και λαχανικά, οι οποίες με τη σειρά τους αναμένεται να προκαλέσουν νέες πληθωριστικές πιέσεις, προκαλούν η ζέστη διαρκείας που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα. Δεδομένου, μάλιστα, της σημαντικής στάθμισης που έχουν τα νωπά οπωροκηπευτικά στον δείκτη τιμών καταναλωτή, δεν αποκλείεται η καθοδική πορεία που καταγράφηκε τον Ιούνιο, σε ό,τι αφορά ειδικά τον πληθωρισμό τροφίμων, να ανακοπεί. Η εικόνα αποτυπώνεται και στα στοιχεία του καλαθιού της «Κ», με τις ανατιμήσεις να είναι εμφανείς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, ενώ ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και από τη μεταβολή των τιμών χονδρικής.

Ετσι, σύμφωνα με το δελτίο τιμών της κεντρικής λαχαναγοράς της Αθήνας (πρόκειται για τις χονδρικές τιμές πώλησης στη λαχαναγορά του Ρέντη) σε σειρά προϊόντων καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις. Ενδεικτικά, η επικρατούσα χονδρική τιμή για το ζευγάρι αγγούρια ήταν την Πέμπτη 25 Ιουλίου 1 ευρώ έναντι 0,80 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και 0,50 ευρώ την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023. Η επικρατούσα τιμή για τις εγχώριες ντομάτες ήταν 1,30 ευρώ/κιλό έναντι 1 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και 1,10 πέρυσι, ενώ στις ντομάτες α΄ ποιότητας η χονδρική τιμή έφτασε 1,60-1,70 ευρώ/κιλό. Η επικρατούσα χονδρική τιμή για τα ροδάκινα ήταν 1,30 ευρώ/κιλό έναντι 0,90 ευρώ/κιλό πριν από έναν χρόνο και στα νεκταρίνια 1,60 ευρώ/κιλό έναντι 1,30 ευρώ την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023. Οι επιπτώσεις, σημειωτέον, είναι ορατές και στα τυποποιημένα προϊόντα που έχουν βασική πρώτη ύλη κάποιο φρούτο ή λαχανικό. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ο χυμός πορτοκαλιού, με ανατιμήσεις να καταγράφονται, όπως αποτυπώνεται και στο «καλάθι», σε όλη την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT