Kίνητρα για συνεργασία εταιρειών με startups

Kίνητρα για συνεργασία εταιρειών με startups

Μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων έρευνας και τεχνολογίας προωθεί το ΥΠΕΘΟ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τη συνεργασία μεγαλύτερων εταιρειών με startups, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων έρευνας και τεχνολογίας, προβλέπει το νομοσχέδιο για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που είναι έτοιμο προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ενισχυμένες φοροαπαλλαγές για πατέντες, φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις που πραγματοποιούν venture capitals και angel investors σε startups και θεσμοθετεί συμπληρωματικά εργαλεία μέσω του ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συγχωνεύονται.

Το κέντρο βάρους του νομοσχεδίου βρίσκεται στα προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας, που αναπτύσσουν κυρίως οι startups. Στόχος είναι η ενίσχυσή τους από μεγαλύτερες εταιρείες και από επενδυτές, ώστε να επιτύχουν υψηλές επιδόσεις και στην αγορά. Απώτερη επιδίωξη του υπουργείου είναι η ανάπτυξη ενός δυναμικού οικοσυστήματος τέτοιων εταιρειών στο ελληνικό έδαφος, με αυτονόητα οφέλη για την οικονομία. Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος νόμος 4935/22 προβλέπει ήδη φορολογικές ελαφρύνσεις 30%-50% για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων για 9 έτη. Δεδομένου ότι δεν απέδωσε σπουδαίους καρπούς, η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να τον επεκτείνει στην απορρόφηση μικρών από μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς σήμερα αφορά την απορρόφηση μικρών από μεσαίες. Ωστόσο, η Κομισιόν προέβαλε αντιρρήσεις για λόγους ανταγωνισμού. Ετσι, το ενδιαφέρον στο νέο νομοσχέδιο επικεντρώνεται πλέον στη συνεργασία για έργα έρευνας και τεχνολογίας. Αλλωστε, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο πρόσφατο συνέδριο για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις που διοργάνωσε το «money review» της «Κ», «η καινοτομία και η μεγέθυνση είναι έννοιες σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα προβλέπουν τα εξής:

Οι υπερεκπτώσεις δαπανών που αφορούν καινοτόμα προϊόντα φτάνουν έως και το 300%.

• Φορολογικά κίνητρα για έργα συνεργασιών εταιρειών με startups και με ερευνητικά κέντρα. Σήμερα προβλέπονται υπερεκπτώσεις δαπανών που αφορούν έρευνα και τεχνολογία 200% και το νομοσχέδιο θα αυξάνει το ποσοστό σημαντικά έως και στο 300%. Ετσι, ενισχύεται το κίνητρο για να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση δαπάνη έρευνας και τεχνολογίας. Ελπίζεται ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύνδεση των μεγαλύτερων εταιρειών με τις startups ή της αγοράς με την έρευνα. Είτε πρόκειται για ξένες εταιρείες είτε για μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, στόχος είναι να έχουν κίνητρο να συνεργαστούν με το ελληνικό οικοσύστημα startups και τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα.

• Ενισχύονται τα φορολογικά κίνητρα για τις πατέντες. Σήμερα ισχύει φοροαπαλλαγή 3 ετών για τα προϊόντα που προκύπτουν από «πατέντες», κάτι που εφαρμόζεται εκτεταμένα στον τομέα των φαρμάκων. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει άλλα 7 χρόνια με μειωμένη φορολογία – όχι, βεβαίως, πλήρη όπως τα 3 πρώτα. Eπιδίωξη είναι να αναπτύσσουν οι εταιρείες προϊόντα στην Ελλάδα και να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά.

• Αυξάνεται από τις 300.000 στις 900.000 ευρώ το όριο των επενδύσεων για τις οποίες ισχύει έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα, όταν πραγματοποιούνται από angel investors και οποιονδήποτε επενδύσει σε ελληνική startup, με βάση το μητρώο του Elevate Greece. Δεδομένου ότι οι επενδυτές είναι συνήθως μεγάλοι και το ρίσκο επίσης υψηλό, κρίθηκε ότι το κίνητρο θα έπρεπε να ενισχυθεί.

• Καθιερώνεται ένα νέο φορολογικό καθεστώς για τα venture capitals που επενδύουν σε ελληνικές εταιρείες, έτσι ώστε να υπάρχει ασφάλεια ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Θα γνωρίζουν ότι η φορολογική τους υποχρέωση εξαντλείται σε έναν φόρο που θα πληρώνουν, για παράδειγμα, επί του ενεργητικού τους. Στόχος είναι τα funds να εδράζονται στην Ελλάδα και όχι π.χ. στο Λουξεμβούργο, όπως συμβαίνει σήμερα, ακόμη και στις περιπτώσεις επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

• Καθιερώνεται από τον Σεπτέμβριο μια νέα δράση ΕΣΠΑ που θα επιδοτεί σε ποσοστό της τάξης του 50% τις επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με επιπλέον επιδότηση, π.χ. 60%, σε εταιρείες που είναι προϊόν συγχώνευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT