Αρθρο Μαρίνου Γιαννόπουλου στην «Κ»: Ο νόμος για αποκατάσταση της φύσης στην Ευρώπη

Αρθρο Μαρίνου Γιαννόπουλου στην «Κ»: Ο νόμος για αποκατάσταση της φύσης στην Ευρώπη

Η έγκριση του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανοίγει νέες προοπτικές για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα και την προσέλκυση πράσινων επενδύσεων μέσω της Enterprise Greece

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Η έγκριση του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανοίγει νέες προοπτικές για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα και την προσέλκυση πράσινων επενδύσεων μέσω της Enterprise Greece.

Στις 17 Ιουνίου 2024 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε την τελική έγκρισή του για τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, μια ιστορική νομοθεσία που στοχεύει στην αποκατάσταση τουλάχιστον 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της Ε.Ε. έως το 2030 και όλων των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων έως το 2050. Αυτή η νομοθεσία, η πρώτη του είδους της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έρχεται ως απάντηση στην ανάγκη για προστασία της βιοποικιλότητας και μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η εφαρμογή του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης αναμένεται να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, καθώς η χώρα πρέπει να προστατεύσει και να αποκαταστήσει ευαίσθητα οικοσυστήματα. Ο νόμος προβλέπει:

1. Αποκατάσταση οικοσυστημάτων: Ο νόμος θέτει συγκεκριμένους στόχους για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, όπως υγροτόπων, δασών, ποταμών και θαλάσσιων περιοχών. Στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει την αποκατάσταση φυσικών περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές από ανθρώπινες δραστηριότητες ή/και από την κλιματική αλλαγή.

2. Βελτίωση της βιοποικιλότητας: Η αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων θα συμβάλει στην αύξηση της βιοποικιλότητας, προστατεύοντας σημαντικά είδη και οικοσυστήματα. Αυτό είναι κρίσιμο για την ισορροπία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα των φυσικών συστημάτων στις αλλαγές του κλίματος.

3. Οικονομικά οφέλη: Η αποκατάσταση της φύσης θα ενισχύσει τον τουρισμό και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Επιπλέον, οι βελτιώσεις στα οικοσυστήματα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα της γεωργίας και της αλιείας, προσφέροντας οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινότητες.

Οι νέες προοπτικές για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα και την προσέλκυση πράσινων επενδύσεων.

4. Περιβαλλοντική ασφάλεια: Η αποκατάσταση των υγροτόπων και των δασών θα συμβάλει στη μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, βελτιώνοντας την ασφάλεια των κοινοτήτων.

5. Ευρωπαϊκή συμμόρφωση και διεθνείς δεσμεύσεις: Η εφαρμογή του νόμου ευθυγραμμίζει την Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενισχύοντας τη θέση της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Enterprise Greece

Η Enterprise Greece στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον. Μέσω της προώθησης πράσινων επενδύσεων και της υποστήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που εστιάζουν στην αειφορία, η εταιρεία συμβάλλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας. Η στρατηγική της περιλαμβάνει τη συνεχή ενημέρωση ξένων επιχειρηματιών για τα διαθέσιμα κίνητρα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και περιβαλλοντικές τεχνολογίες, αλλά και των τοπικών μικρομεσαίων εταιρειών για την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών που θα στοχεύουν μεν στο καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα, διατηρώντας όμως την ισορροπία μεταξύ παραγωγής αγαθών και ορθής χρήσης πρώτων υλών. Επιπλέον, ενθαρρύνει τη συνεργασία τοπικών εταιρειών με διεθνείς επενδυτές που δεσμεύονται να τηρούν υψηλά πρότυπα περιβαλλοντικής προστασίας και κοινωνικής ευθύνης.

Η υλοποίηση του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από τις εθνικές και τοπικές αρχές, καθώς και τη συνεργασία με επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς οργανισμούς για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της νομοθεσίας.

*Ο δρ Μαρίνος Γιαννόπουλος είναι διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT