Οι υποσχέσεις του Τραμπ έδωσαν ώθηση στο Bitcoin

Οι υποσχέσεις του Τραμπ έδωσαν ώθηση στο Bitcoin

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει καταστεί στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, καθώς Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί διεκδικούν χρηματοδότηση και ενίσχυση εν όψει των προεδρικών εκλογών.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Η τιμή του Bitcoin πλησιάζει τα 70.000 δολάρια, ενώ όλα τα κρυπτονομίσματα δείχνουν τάσεις ανόδου, μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα στηρίξει την αγορά τους, υποσχόμενος μάλιστα ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα ταχθεί «υπέρ της καινοτομίας και υπέρ του Bitcoin που χρειάζεται η Αμερική». Το Bitcoin ανέβηκε 1% στα 68.864,91 δολάρια, όπως και το άλλο ισχυρό κρυπτονόμισμα, Ether του οποίου η αξία ανήλθε στα 3.331,36 δολάρια.

Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων συνδέεται πάντως και με τις επικείμενες ανακοινώσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) για τα επιτόκια, όπως και των αντίστοιχων της Βρετανίας και της Ιαπωνίας μέσα στην εβδομάδα. Οι επενδυτές ελπίζουν σε μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. 

Ευρισκόμενος στο Νάσβιλ, στη διάσκεψη για το Bitcoin την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς και την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι έχουν βλάψει την αγορά των κρυπτονομισμάτων επειδή απέτυχαν να δημιουργήσουν το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, με κανόνες που θα της επιτρέψει να λειτουργήσει και να ευδοκιμήσει.

Υποσχέθηκε ότι, αν εκλεγεί, θα διατηρήσει το 100% των αποθεμάτων bitcoin που κατέχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση των ΗΠΑ (περίπου 210.000 bitcoins), λέγοντας ότι αυτά θα γίνουν η αρχή για τη δημιουργία ενός Εθνικού Στρατηγικού Αποθεματικού Bitcoin.

Ταυτόχρονα, η Σίνθια Λούμις, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, ένθερμη υποστηρίκτρια του Bitcoin, ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα παρουσιάσει νομοσχέδιο που θα ανοίξει τον δρόμο για το Εθνικό Στρατηγικό Αποθεματικό, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα αγοράς 1 εκατομμυρίου μονάδων του κρυπτονομίσματος, που αντιστοιχεί σε 5% της συνολικής προσφοράς bitcoin.

Σύμφωνα με αναλυτές, το σχέδιο αυτό δύσκολα θα περάσει από το Κογκρέσο, ωστόσο η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει καταστεί πλέον ένα από τα μεγάλα ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. 

Οι υποσχέσεις του Τραμπ έδωσαν ώθηση στο Bitcoin-1
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάσκεψη για το Bitcoin στο Νάσβιλ / Πηγή:AP Photo/Alex Brandon

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι σύμβουλοι της Κάμαλα Χάρις προσεγγίζουν εταιρείες κρυπτονομισμάτων με στόχο να αποκαταστήσουν τις σχέσεις των Δημοκρατικών και αυτής της ραγδαία αναπτυσσόμενης βιομηχανίας, που έχει αναδειχθεί σε σημαντικό υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ. Η εκστρατεία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων εκτιμά ότι η αυξανόμενη στήριξη που έχει από τις εταιρείες των κρυπτονομισμάτων θα τον βοηθήσει να εκλεγεί, με δεδομένη την εν γένει εχθρότητα των Δημοκρατικών προς τον τομέα αυτό.

Ωστόσο, ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων απολαμβάνει πλέον δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε περισσότεροι από δώδεκα Δημοκρατικοί της Βουλής και αρκετοί ακόμη υποψήφιοι για έδρες του Κογκρέσου υπέγραψαν επιστολή προς την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών ενθαρρύνοντας την «προσέγγιση» στον κλάδο, διαμορφώνοντας σχετικές προτάσεις που θα ενταχθούν στην πλατφόρμα του κόμματος.

Πηγή: CNBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT