Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα μετά την επιδότηση

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα μετά την επιδότηση

Το τελικό ύψος της επιδότησης θα διαμορφωθεί στις 2 Αυγούστου, δηλαδή μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των τιμών στα πράσινα τιμολόγια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Στα χαμηλά επίπεδα των 10-15 ευρώ/μεγαβατώρα θα κυμανθούν οι επιδοτήσεις στα οικιακά τιμολόγια του Αυγούστου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ. Το τελικό ύψος θα διαμορφωθεί στις 2 Αυγούστου, δηλαδή μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των τιμών στα πράσινα τιμολόγια από τους παρόχους. Η αποκλιμάκωση ωστόσο της χονδρεμπορικής τιμής στα 106,02 ευρώ/ΜWh χθες και στα 104,26 ευρώ/MWh σήμερα, από τα υψηλά των 137,27 ευρώ/MWh της προηγούμενης εβδομάδας, σε συνδυασμό και με το «σήμα» συγκράτησης των τιμών από τους ίδιους τους παρόχους που έστειλε την περασμένη εβδομάδα η Protergia, περιορίζει σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες για επιδοτήσεις για την ανακούφιση των οικιακών καταναλωτών από τις αναμενόμενες μεγάλες αυξήσεις. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι η συγκράτηση της τιμής της κιλοβατώρας τον Αύγουστο στα επίπεδα των 15 λεπτών και τα κονδύλια που θα απαιτηθούν θα καλυφθούν, όπως έχει προαναγγελθεί, από τον φόρο που θα επιβληθεί στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.

Το ύψος του φόρου, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει «κλειδώσει» στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στον κόμβο του TTF και τα έσοδα που θα αντληθούν υπολογίζονται γύρω στα 40 εκατ. ευρώ. H σχετική νομοθετική ρύθμιση πιθανότατα να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή ή το αργότερο αύριο, και σε πρώτη φάση θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, τις καταναλώσεις φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή του Ιουλίου. Η νομοθετική ρύθμιση πιθανότατα να προβλέπει επέκταση της έκτακτης φορολογίας έως και τρεις μήνες, κάτι που άφησε ανοιχτό με τις δηλώσεις του χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χαίρομαι διότι τις τελευταίες ημέρες, ενδεχομένως και ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, οι τιμές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα, αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει όποτε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός στον διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των τακτικών επαφών τους. Εκανε λόγω για «ουρανοκατέβατα» κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία όπως είπε θα φορολογηθούν, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τις όποιες δυσλειτουργίες σε μια αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς την κυβερνητική παρέμβαση με την τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή το πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο βρίσκεται η πλειονότητα των καταναλωτών, θα επιβαρυνόταν με αύξηση άνω του 60%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT