Ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας έχουν τρεις στους δέκα Ελληνες

Ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας έχουν τρεις στους δέκα Ελληνες

Μέσα σε μια χρονιά αυξήθηκαν κατά 8% – Σε ομαδικά προγράμματα το 43%

Περίπου τρεις στους 10 Ελληνες διέθεταν στα τέλη του 2023 ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας είτε μέσω ατομικών προγραμμάτων είτε μέσω ομαδικών, που συνάπτουν οι επιχειρήσεις για το προσωπικό τους. Πρόκειται για 2,79 εκατ. Ελληνες έναντι 2,58 εκατ. το 2022, αριθμός αυξημένος κατά 8%, από τους οποίους 1,58 εκατ. έχουν ασφαλιστεί μέσω ατομικών προγραμμάτων, ενώ 1,2 εκατ. είναι ασφαλισμένοι μέσω ομαδικών.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, βάσει των οποίων οι ασφαλισμένοι των ατομικών ασφαλίσεων αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το 2022, ενώ οι ασφαλισμένοι μέσα από ομαδικά προγράμματα αυξήθηκαν κατά 10%, σημειώνοντας μεγαλύτερη διείσδυση, με συνέπεια να αποτελούν πλέον το 43% των ενεργών ασφαλισμένων του κλάδου.

Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ετησίως, όταν η δαπάνη μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης είναι μόλις 712 εκατ.

Τα στοιχεία για τη διευρυνόμενη διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης, αποτέλεσμα των χρόνιων προβλημάτων που εξακολουθεί να εμφανίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, θα ήταν ακόμη πιο ενθαρρυντικά αν το ίδιο διάστημα 232.000 ασφαλισμένοι δεν είχαν ακυρώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους, αδυνατώντας προφανώς να ανταποκριθούν στη δαπάνη για τη διατήρηση του προγράμματος υγείας. Τα στοιχεία της ΕΑΕΕ δείχνουν ότι στα τέλη του 2023 143.000 ασφαλισμένοι που είχαν ατομικό συμβόλαιο διέκοψαν την ασφάλισή τους (αριθμός αυξημένος κατά 7% σε σχέση με το 2022), ενώ πάνω από 89.000 ήταν οι ασφαλισμένοι μέσω ομαδικών προγραμμάτων που διέκοψαν το ασφαλιστήριό τους (αριθμός αυξημένος κατά 53% σε σχέση με το 2022). Διευκρινίζεται ότι η ακύρωση των ομαδικών προγραμμάτων υγείας μπορεί να γίνει ακούσια από τον ασφαλισμένο, καθώς η διακοπή αυτής της παροχής μπορεί να αποφασιστεί από την εταιρεία και όπως παρατηρεί η ΕΑΕΕ, «παρά τη σημαντική αύξηση των ακυρωθέντων ασφαλισμένων από ομαδικά συμβόλαια, το 62% του συνόλου των ακυρώσεων προέρχεται από τις ατομικές ασφαλίσεις και το 38% από τις ομαδικές». Να σημειωθεί ότι η χώρα μας κατατάσσεται πρωταθλήτρια στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, με ετήσια δαπάνη που φθάνει τα 5,9 δισ. ευρώ (στοιχεία 2022), όταν η δαπάνη μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης είναι μόλις 712,4 εκατ. ευρώ.

Ο σημαντικότερος λόγος που οδηγεί στην ακύρωση ενός ασφαλιστικού προγράμματος υγείας είναι το ετήσιο κόστος που συνεπάγεται η διατήρησή του, μετά και τις αλυσιδωτές αυξήσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες τον προηγούμενο χρόνο και οι οποίες συνεχίζονται και το 2024. Οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα και των υψηλών αποζημιώσεων, που αυξήθηκαν γεωμετρικά το 2023, φθάνοντας τα 710,2 εκατ. ευρώ έναντι 610,4 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 16% μέσα σε μία μόνο χρονιά, ποσοστό δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από την αύξηση που κατέγραψε ο αριθμός των ασφαλισμένων. Από αυτές, τα 483 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν για την κάλυψη αποζημιώσεων από ατομικά προγράμματα, ενώ περίπου άλλα 227,2 εκατ. ευρώ ήταν οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στα ομαδικά προγράμματα.

Από το σύνολο των 710,2 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης, το 90% –δηλαδή τα 641 εκατ. ευρώ– αφορούσε αμιγώς νοσοκομειακές καλύψεις των ατομικών και ομαδικών προγραμμάτων υγείας, δαπάνη που είναι αυξημένη κατά 16% σε σχέση με πέρυσι. Οι εξωνοσοκομειακές καλύψεις, π.χ. εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα, επιδόματα κ.λπ., αυξήθηκαν επίσης κατά 15% στα 69 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύουν όμως μόλις το 10% του συνόλου των αποζημιώσεων που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες το 2023. Από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΑΕΕ προκύπτει ότι οι νοσοκομειακές αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες το 2023 επιμερίζονται κατά 74% σε νοσοκομειακά έξοδα, όπως εξετάσεις και η δαπάνη για το δωμάτιο, και κατά 26% σε αμοιβές γιατρών. Το αυξημένο κόστος των αποζημιώσεων «δικαιολογεί», σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, και τις υψηλές αυξήσεις που επιβάλλονται τα τελευταία χρόνια και είναι αποτέλεσμα της ανόδου του κόστους νοσηλείας στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της ΕΑΕΕ δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια μειώνεται σταθερά το πλήθος των ασφαλισμένων που διαθέτουν παλιά νοσοκομειακά προγράμματα με ισόβια κάλυψη, καθώς από 442.100 ασφαλισμένους το 2019 έχουν μειωθεί σε 324.300 το 2023. Πρόκειται για προγράμματα που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες αυξήσεις ασφαλίστρων τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια αρκετοί ασφαλισμένοι να υποχρεώνονται να διακόψουν το συμβόλαιό τους, ενώ ήδη από το 2020 τα προγράμματα αυτά εγκαταλείφθηκαν και από τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες σταμάτησαν να τα πουλάνε. Αντιθέτως, αυξημένος είναι ο αριθμός των ασφαλισμένων μέσω προγραμμάτων ετήσιας διάρκειας, που από 542.000 το 2019 έφτασε τις 879.100 το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT