Σε εξέλιξη 4 έργα ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες

Σε εξέλιξη 4 έργα ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαγωνισμοί για λογαριασμό των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας, Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Με σοβαρές καθυστερήσεις συνεχίζονται οι προσπάθειες ολοκλήρωσης των τεσσάρων διαγωνισμών ΣΔΙΤ που αφορούν την κατασκευή φοιτητικών εστιών για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για έργα ιδιαίτερα κρίσιμα, τα οποία θα αναπτυχθούν σε μια σειρά από πόλεις της περιφέρειας, δίνοντας λύση στο πρόβλημα της στέγασης σε χιλιάδες φοιτητές των παραπάνω πανεπιστημίων. Ειδικά στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Κρήτης το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, με δεδομένη την πολύ μεγάλη έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών λόγω τουρισμού.

Αυτός είναι και ο πιο «ώριμος» διαγωνισμός, καθώς έχει ήδη ανάδοχο την Intrakat κι έχει ολοκληρωθεί η υποβολή του συνόλου των συμβατικών εγγράφων, κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης 4,5 χρόνια μετά την αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού! Το θετικό είναι πάντως ότι παρότι τα έργα ΣΔΙΤ απαιτούν σημαντικό χρόνο έως ότου ωριμάσουν και ανατεθούν, η κατασκευή τους κυλάει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και καθυστερήσεις. Το συγκεκριμένο έργο είναι και το μεγαλύτερο του είδους, με κόστος που θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ, καθώς αφορά την κατασκευή και διαχείριση συνολικά 3.000 φοιτητικών εστιών, εκ των οποίων οι 2.000 βρίσκονται στο Ρέθυμνο και οι άλλες 1.000 στο Ηράκλειο, εντός των χώρων των αντίστοιχων πανεπιστημιουπόλεων.

Σε «καλό δρόμο» βρίσκεται και η ανάθεση του έργου ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ύψους 116 εκατ. ευρώ, το οποίο επίσης πρόκειται να κατασκευάσει η Intrakat. Μεταξύ άλλων, το έργο αυτό προβλέπει την αξιοποίηση του ακινήτου της παλιάς Βαμβακουργίας Βόλου, ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ. Σήμερα αναμένεται η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και η οριστικοποίηση των συμβατικών εγγράφων από τον ανάδοχο, προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης και να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Πρόκειται για ευρεία ανάπλαση και αξιοποίηση της πρώην Βαμβακουργίας στον Βόλο, που αποτελείται από δύο ακίνητα συνολικής επιφανείας 88,4 στρεμμάτων στη Νέα Ιωνία Βόλου. Εντός αυτού βρίσκονται 20 υφιστάμενα κτίρια, συνολικής επιφανείας 48.600 τ.μ. Πρόκειται για μια ευρείας κλίμακας ανάπλαση, καθώς εντός του ακινήτου θα δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και κοινωνικές υποδομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με βάση τον σχεδιασμό, στο ακίνητο διατηρούνται συνολικά επτά υφιστάμενα κτίρια συνολικής επιφανείας περίπου 27.120 τ.μ. Ολα τα υπόλοιπα κτίσματα θα κατεδαφιστούν και θα αντικατασταθούν από νέα κτίρια. Εκτός όμως από τον Βόλο, το έργο επεκτείνεται και στην πόλη της Λαμίας, όπου επίσης θα δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες και εκπαιδευτικές υποδομές. Στη Θράκη συνεχίζεται η διαγωνιστική διαδικασία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την ανάπτυξη φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών, χώρων σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης και ερευνητικού κέντρου αριστείας σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη, για λογαριασμό του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Πρόκειται για έργο ύψους 105,5 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, προς επαναπροκήρυξη οδεύει και ο διαγωνισμός του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ύψους 105,4 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη φοιτητικών εστιών σε Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και Πτολεμαΐδα. Οι όροι του διαγωνισμού χρειάστηκε να γίνουν πιο ελκυστικοί για να εξασφαλιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως επίσης και η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Αβαξ, η ΤΕΚΑΛ και οι κοινοπραξίες των Μetlen – ΑΤΕΣΕ και Intrakat – Ακτωρ Παραχωρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT