Περιζήτητα τα πολυτελή ακίνητα στην Αθήνα

Περιζήτητα τα πολυτελή ακίνητα στην Αθήνα

Οι τιμές τους κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου κατέγραψαν την 4η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ 30 πόλεων παγκοσμίως

3' 18" χρόνος ανάγνωσης

Την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ 30 πόλεων παγκοσμίως σημείωσαν κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου οι τιμές των πολυτελών κατοικιών στην Αθήνα, με βάση σχετική έρευνα της Savills, βρετανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός της ανόδου διαμορφώθηκε σε 3,5% και ήταν ο τέταρτος υψηλότερος, πίσω μόνο από τη Λισσαβώνα (4,5%), το Αμστερνταμ και τη Μαδρίτη. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι κατά μέσον όρο οι τιμές των πολυτελών κατοικιών και στις 30 πόλεις δεν ξεπέρασε το 0,8%, δείγμα της ισχυρής δυναμικής που έχει αναπτυχθεί τόσο στην αγορά της Αθήνας όσο και σε άλλες πόλεις της νότιας Ευρώπης.

Σημαντική ενίσχυση καταγράφεται και στις τιμές ενοικίασης, με άνοδο 4,6%.

Εκτός από τις τιμές πώλησης, σημαντική αύξηση καταγράφεται και στις τιμές ενοικίασης κατά το πρώτο εξάμηνο. Στην κορυφή των πόλεων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις βρίσκεται και πάλι η Λισσαβώνα με άνοδο κατά 7,5%, ενώ ακολουθούν κατά σειρά το Ντουμπάι και η Μπανγκόκ. Στην Αθήνα οι τιμές ενοικίασης πολυτελών κατοικιών σημειώνουν αύξηση κατά 4,6%. Μάλιστα, συνολικά στις 30 πόλεις του δείκτη τιμών της Savills, οι τιμές των ενοικίων σημείωσαν μέση άνοδο κατά 2,2%. Σύμφωνα με την ανάλυση της Savills, ο κύριος λόγος των αυξήσεων τόσο στις τιμές πώλησης όσο και στις τιμές ενοικίασης είναι η σημαντική εισροή ξένων επενδυτών και αγοραστών.

Ειδικά όμως στην περίπτωση της Αθήνας και γενικότερα της Ελλάδας, φέτος έχει αρχίσει να παρατηρείται και μια σημαντική αύξηση της ζήτησης και από Ελληνες. Σε πρόσφατη έρευνα της Greece Sotheby’s International Realty, η ζήτηση από την εγχώρια αγορά πολυτελών κατοικιών κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο σημείωσε αύξηση κατά 67% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, οι Ελληνες ενδιαφερόμενοι αγοραστές αποτέλεσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα επενδυτών, πίσω μόνο από την αγορά των ΗΠΑ, όπου όμως η ζήτηση δεν σημείωσε ιδιαίτερη μεταβολή σε σχέση με πέρυσι. Στην τρίτη θέση από πλευράς ζήτησης βρέθηκαν οι αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την αύξηση να διαμορφώνεται σε 24%. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η γαλλική αγορά, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα ζήτησης με το πρώτο εξάμηνο του 2023. Στον αντίποδα, η ζήτηση από τη γερμανική αγορά σημείωσε σημαντική κάμψη της τάξεως του 23% λόγω της μεγάλης κρίσης που ταλανίζει την αγορά του real estate στη χώρα εδώ και μία διετία, με ιστορικά χαμηλούς δείκτες καταναλωτικής διάθεσης. Συνολικά, η φετινή ζήτηση ήταν 11% υψηλότερη από το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Περιζήτητα τα πολυτελή ακίνητα στην Αθήνα-1
[SHUTTERSTOCK]

Ωστόσο, πολύ μεγαλύτερη ήταν η αξία των πωλήσεων φέτος, καθώς άγγιξε το 90% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την έρευνα, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη «φυσική προσαρμογή των πωλητών σε ρεαλιστικότερες αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου τους, ενώ σηματοδοτούν και μια μερική επιστροφή στην κανονικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, περίοδο κατά την οποία οι αγοραστές ήταν αρκετά διστακτικοί εν μέσω ευρύτερης γεωπολιτικής και μακροοικονομικής αβεβαιότητας». Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των προσδοκιών των αγοραστών διαδραμάτισε η θεαματική υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς οι βασικές αγορές, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ενωση, κατάφεραν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε για πρώτη φορά σε υψηλά 30 ετών προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Σύμφωνα με τον κ. Σάββα Σαββαΐδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Greece Sotheby’s International Realty, «βλέποντας μέσα από μια μακροπρόθεσμη οπτική τα μεγέθη των δύο πρώτων τριμήνων, είδαμε τους ιδιοκτήτες πωλητές ακινήτων να αναπροσαρμόζουν τις τιμές πώλησης σε ρεαλιστικότερες θέσεις και να είναι περισσότερο ευέλικτοι στις διαπραγματεύσεις πώλησης. Για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό βλέπουμε τόσο υψηλό ποσοστό μετατροπής υποδείξεων σε πωλήσεις και αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στο ότι οι αγοραστές αφενός έχουν διάθεση για αγορά και ταυτόχρονα είναι σε θέση να κλείνουν συμφωνίες αγοράς σε λογικές τιμές».

Παράλληλα, ο κ. Σαββαΐδης επισημαίνει και το γεγονός ότι η αγοραστική διάθεση στον χώρο των εξοχικών κατοικιών πολυτελείας είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη. Σημαντικό ποσοστό των αγορών αυτών είναι παρορμητικές, η δε χώρα μας, έχοντας μόλις το 3,5% μερίδιου αγορών στη Μεσόγειο σε αυτή την κατηγορία, απέχει μακράν από το να θεωρείται εδραιωμένος προορισμός των ανθρώπων πολύ υψηλής οικονομικής επιφάνειας (Ultra High Net Worth Individuals).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT