Κάτω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα τον Αύγουστο

Κάτω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα τον Αύγουστο

Το υπουργείο Ενέργειας αξιοποιώντας τα ευνοϊκά περιθώρια αποκλιμάκωσης των χονδρεμπορικών τιμών των τελευταίων ημερών, αλλά και τα μηνύματα συγκράτησης των τιμών από τους ίδιους τους παρόχους, αναπροσαρμόζει τον αρχικό στόχο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Κάτω από τα 15 λεπτά θα πληρώσουν τελικά οι καταναλωτές την κιλοβατώρα στα τιμολόγια του Αυγούστου.

Το υπουργείο Ενέργειας αξιοποιώντας τα ευνοϊκά περιθώρια αποκλιμάκωσης των χονδρεμπορικών τιμών των τελευταίων ημερών, αλλά και τα μηνύματα συγκράτησης των τιμών από τους ίδιους τους παρόχους, αναπροσαρμόζει τον αρχικό στόχο για μια τιμή στόχο στα 15-16 λεπτά η κιλοβατώρα στα «πράσινα» τιμολόγια του Αυγούστου σε κάτω από τα 15 λεπτά και συγκεκριμένα μεταξύ 14,5 και 14,7 λεπτών, ανάλογα με το πού θα «κλειδώσει» τελικά η επιδότηση – εάν δηλαδή θα κυμανθεί στα 0,16 λεπτά ή στα 0,18 λεπτά , απόφαση που αναμένεται να οριστικοποιηθεί από τον αρμόδιο υπουργό κ. Θόδωρο Σκυλακάκη μέσα στις επόμενες ώρες.

Το επιτελείο του κ. Σκυλακάκη φαίνεται να έχει λάβει υπόψη του απόφαση της ΔΕΗ που δεν έχει επί του παρόντος επισημοποιηθεί για συγκράτηση των τιμών στο «πράσινο» τιμολόγιο και για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες κάτω από τα 16,5 λεπτά η κιλοβατώρα. Η ΔΕΗ δηλαδή για τρίτο συνεχόμενο μήνα φαίνεται να απορροφά μεγάλο μέρος των αυξήσεων, αναπροσαρμόζοντας το «πράσινο» τιμολόγιό της από τα 13,557 λεπτά/κιλοβατώρα σε κάτω από τα 16,5 λεπτά, πολύ κοντά στα 15,99 λεπτά που ανακοίνωσε η Protergia, η οποία προχώρησε πρώτη στη συγκράτηση των τιμών απορροφώντας το σύνολο των αυξήσεων της χονδρεμπορικής αγοράς για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις.

Τον δρόμο της Protergia ακολούθησε και η Elin, η οποία ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι θα διατηρήσει σταθερά τα τιμολόγια της για τον Αύγουστο και θα χορηγήσει επιπλέον έκπτωση 5% στα «πράσινα» τιμολόγια οικιακών και επαγγελματικών καταναλώσεων.

Ο περιορισμός των επιδοτήσεων σε χαμηλά επίπεδα διευκόλυνε και την άσκηση της έκτακτης φορολόγησης του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Μετά από πολλά σενάρια που εξετάστηκαν τελικά το ύψος του φόρου «κλείδωσε» στα 10 ευρώ/MWh και θα αφορά τις καταναλώσεις του Αυγούστου και όχι του Ιουλίου, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί αφού τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία διαπίστωσαν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά. Τα έσοδα που θα αντληθούν για να χρηματοδοτήσουν τις επιδοτήσεις των τιμολογίων, υπολογίζονται σε 25-30 εκατ. ευρώ. Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT