Στο μικροσκόπιο της Fed η αγορά εργασίας

Στο μικροσκόπιο της Fed η αγορά εργασίας

Η κεντρική τράπεζα θα μείωνε τα επιτόκια ταχύτερα εάν διαπίστωνε απροσδόκητα σημάδια εξασθένησης της απασχόλησης

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Ο τραπεζικός λογαριασμός του 35χρονου Ντέιβιντ Γκέρλι Τζούνιορ επωφελήθηκε από την υπερθέρμανση της αγοράς εργασίας κατά την πανδημία. Ως προγραμματιστής βιντεοπαιχνιδιών άλλαξε δουλειά δύο φορές διαδοχικά, αυξάνοντας τον μισθό του και εξασφαλίζοντας τηλεργασία. Στα τέλη του 2023 ανησυχούσε ότι μια υποχώρηση στον κλάδο της τεχνολογίας θα επιδείνωνε την εργασία του, αλλά αναφορικά με τις προοπτικές του λέει πως τα πράγματα φαίνονται μάλλον καλά. Η εμπειρία του αυτή από μια αγορά εργασίας, που αρχικά ήταν ισχυρή, μετά ταλαντευόταν και τώρα εξομαλύνεται, είναι η διαδρομή που πολλοί Αμερικανοί και Αμερικανίδες ακολούθησαν. Η διοίκηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) δαπάνησε το 2022 και το 2023 δίνοντας έμφαση κυρίως στη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού. Εχει αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5,3% περισσότερο από ένα χρόνο και τώρα είναι πιθανό να τα διατηρήσει ανέπαφα στη σημερινή συνεδρίασή της, καθιστώντας ακριβό τον δανεισμό και επιδιώκοντας να συγκρατήσει τη ζήτηση των καταναλωτών και την υπερθέρμανση. Ο πληθωρισμός, πάντως, επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα, οπότε οι αξιωματούχοι της Fed επικεντρώνονται και πάλι στο να επιτύχουν μια προσεκτική ισορροπία, όπου θα εξουδετερώσουν πλήρως τον πληθωρισμό, χωρίς να προκαλέσουν αύξηση της ανεργίας.

Τα νέα στοιχεία της Παρασκευής για τις θέσεις εργασίας αναμένεται να καταδείξουν ότι οι εργοδότες συνέχισαν να προσλαμβάνουν τον Ιούλιο, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Ωστόσο, τα στελέχη της τράπεζας ολοένα και περισσότερο συντονίζονται με την πιθανότητα οι συνθήκες να επιδεινωθούν γρήγορα, επειδή οι αδυναμίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν απότομα, η μερική απασχόληση αυξήθηκε, λιγότερες εταιρείες στρέφονται σε προσωρινή βοήθεια για να καλύψουν τα κενά τους και λιγότεροι εργαζόμενοι αναζητούν θέσεις εργασίας. Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν καταστήσει σαφές ότι θα μείωναν τα επιτόκια περισσότερο άμεσα εάν διαπίστωναν απροσδόκητα σημάδια ότι η αγορά εργασίας εξασθενούσε. «Τα καλά νέα είναι ότι η αγορά εργασίας ψύχεται, αντί να καταρρέει», δήλωσε ο Νόα Γιόσιφ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Αμερικανική Ενωση Προσωπικού. «Τα κακά νέα είναι ότι ο ρυθμός της ψύξης επιταχύνεται». Ο Μπιλ Κάσκο, επικεφαλής της Frontline Source Group, μιας εταιρείας στελέχωσης, σημείωσε επίσης επιβράδυνση στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024. Αλλά αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, είπε, εν κατακλείδι. Μία εταιρεία-πελάτισσα αναζητάει υψηλόβαθμο στέλεχος στους ανθρώπινους πόρους –αυτό συνήθως δεν αποτελεί προτεραιότητα σε μια ήπια αγορά εργασίας– και άλλοι τομείς, όπως η χρηματοοικονομική ανάλυση και οι πωλήσεις, προσλαμβάνουν ξανά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT