Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 14,5 λεπτά η κιλοβατώρα τον Αύγουστο – Ο μηχανισμός της συγκράτησης των τιμών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 14,5 λεπτά η κιλοβατώρα τον Αύγουστο – Ο μηχανισμός της συγκράτησης των τιμών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αρχικά προβλεπόμενα διαμορφώνεται τελικά τόσο το ύψος των επιδοτήσεων όσο και ο στόχος για τη συγκράτηση των τιμών στα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου.

Η τιμή της επιδότησης «κλείδωσε» χθες σε ένα εύρος της τάξης των 0,16-0,18 λεπτών ανά κιλοβατώρα προκειμένου οι τιμές να συγκρατηθούν αντίστοιχα στα 14,5-14,7 λεπτά έναντι αρχικού στόχου για τιμές στα 15-16 λεπτά, αφού προηγουμένως το ΥΠΕΝ φέρεται να ενημερώθηκε από τη ΔΕΗ ότι θα συγκρατήσει την τιμή στο πράσινο τιμολόγιό της και για την κλίμακα των πρώτων 500 κιλοβατωρών στα 16,5 λεπτά/κιλοβατώρα.

Η ΔΕΗ δηλαδή για τρίτο συνεχόμενο μήνα φαίνεται να απορροφά μεγάλο μέρος των αυξήσεων, αναπροσαρμόζοντας το «πράσινο» τιμολόγιό της από τα 13,557 λεπτά/κιλοβατώρα σε κάτω από τα 16,5 λεπτά, πολύ κοντά στα 15,99 λεπτά που ανακοίνωσε η Protergia, η οποία προχώρησε πρώτη στη συγκράτηση των τιμών απορροφώντας το σύνολο των αυξήσεων της χονδρεμπορικής αγοράς για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις.

Τα έσοδα που θα αντληθούν από τον φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς θα ανέλθουν σε 25-30 εκατ. ευρώ.

Τον δρόμο της Protergia ακολούθησε και η Elin, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι θα διατηρήσει σταθερά τα τιμολόγιά της για τον Αύγουστο και θα χορηγήσει επιπλέον έκπτωση 5% στα πράσινα τιμολόγια οικιακών και επαγγελματικών καταναλώσεων.

Το ακριβές ύψος της επιδότησης, εάν δηλαδή θα είναι 0,16 ή 0,18 λεπτά/κιλοβατώρα αναμενόταν να οριστικοποιηθεί αργά χθες το βράδυ από τον αρμόδιο υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη. Η διαμόρφωση των επιδοτήσεων σε χαμηλά επίπεδα διευκόλυνε και τη δύσκολη άσκηση της έκτακτης φορολόγησης του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

Επειτα από πολλά σενάρια που εξετάστηκαν τελικά το ύψος του φόρου «κλείδωσε» στα 10 ευρώ/MWh επί της τιμής του TTF. Ο φόρος θα επιβληθεί στις καταναλώσεις του Αυγούστου και όχι του Ιουλίου, όπως αρχικά προβλεπόταν, καθώς τα συναρμόδια κυβερνητικά επιτελεία στη διαδρομή διαπίστωσαν ότι ο φόρος δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Τα έσοδα που θα αντληθούν περιορίζονται αντίστοιχα με τις επιδοτήσεις από τα προβλεπόμενα αρχικά 35-40 εκατ. ευρώ στα 25-30 εκατ. ευρώ.

Το ΥΠΕΝ κατέθεσε αργά χθες το βράδυ τη σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι την ανακοίνωση των επιδοτήσεων στις 2 Αυγούστου. Μία ημέρα πριν οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τις τιμές τους για τα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου και με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι φαίνεται να κινούνται στον δρόμο της απορρόφησης των μεγάλων αυξήσεων της χονδρεμπορικής αγοράς που άνοιξε πρώτη η Protergia.

Αναφορά στη σχετική διάταξη έκανε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κάνοντας λόγο για μη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. «Εδώ θέλω να θυμίσω ότι σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η σχετική διάταξη για την κατεπείγουσα παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι όποτε υπάρχουν στρεβλώσεις οι οποίες αποδίδονται στη μη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει προς όφελος των καταναλωτών. Eλπίζω αυτό να είναι κάτι το οποίο να μη χρειαστεί να το κάνουμε πιο συχνά από ό,τι απαιτείται», είπε ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «παραμένουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σχετική σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT