Επιβράδυνση του ρυθμού υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Επιβράδυνση του ρυθμού υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Μόλις 3% των φορολογουμένων δεν έχει καταθέσει δηλώσεις, υπερεπαρκεί ο χρόνος, λέει το υπουργείο Οικονομικών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού υποβολής φορολογικών δηλώσεων αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η παράταση της προθεσμίας έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για να επισημάνει προφανώς ότι η συγκεκριμένη πρακτική των παρατάσεων δεν έχει νόημα να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, μέχρι προχθές το βράδυ «είχαν υποβληθεί 6.248.664 δηλώσεις», δηλαδή περίπου το 97% του συνόλου.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της νέας καταληκτικής ημερομηνίας 2/8 παρατηρήθηκε η γνωστή χαλάρωση.

Ενώ την Τετάρτη 24/7 υποβλήθηκαν 161.651 δηλώσεις και την Πέμπτη 157.096 δηλώσεις, την Παρασκευή υποβλήθηκαν 67.923, το Σάββατο 25.158 και την Κυριακή 20.067 και τη Δευτέρα 51.883.

Με λίγα λόγια, μέσα σε τέσσερις ημέρες υποβλήθηκαν όσες δηλώσεις είχαν υποβληθεί μόνο σε μία ημέρα.

«Καλούμε το 3% των φορολογουμένων, με τη βοήθεια των λογιστών τους όπου απαιτείται, να καταθέσουν τις δηλώσεις τους, καθώς ο χρόνος όπως αποδεικνύεται υπερεπαρκεί», αναφέρεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η προθεσμία για τα φυσικά πρόσωπα λήγει την Παρασκευή 2 Αυγούστου, και μία εβδομάδα μετά, στις 9 Αυγούστου, λήγει η αντίστοιχη για τα νομικά πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε χθες ότι άμεσα εμφανίζεται πλέον στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και στην εφαρμογή myAADEapp η βεβαίωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μετά την υποβολή δήλωσης.

«Χάρη στην αναβάθμιση αυτή», σημειώνει, «οι πολίτες μπορούν μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στην επιλογή “Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές)”, ή μέσω του myAADEapp, να:

• Ενημερωθούν για τυχόν οφειλόμενα ποσά, την ταυτότητα οφειλής και τις ημερομηνίες πληρωμής τους.

• Εξοφλήσουν άμεσα τον φόρο, εφάπαξ ή σε δόσεις, με χρήση κάρτας ή μέσω IRIS, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν μέσω web banking με ταυτότητα οφειλής.

• Εχουν πρόσβαση σε πληρωμές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει. Συστήνουμε στους πολίτες να επιλέξουν τη δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας, ώστε η καταβολή να πιστωθεί άμεσα στη φορολογική τους υποχρέωση, χωρίς την αναμονή που υφίσταται στις πληρωμές μέσω ταυτότητας οφειλής».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT