Εσοδα 400 εκατ. για τον ΕΦΚΑ από εργαζόμενους συνταξιούχους

Εσοδα 400 εκατ. για τον ΕΦΚΑ από εργαζόμενους συνταξιούχους

Ο αριθμός των νόμιμα δηλωμένων στην ειδική πλατφόρμα φτάνει στις 200.000

3' 45" χρόνος ανάγνωσης

Ξεπερνάει κάθε προσδοκία ο αριθμός των συνταξιούχων, που με δήλωσή τους προς τον ΕΦΚΑ συνεχίζουν να εργάζονται, καθώς πλέον προσεγγίζει τις 190.000 με 200.000. Αν και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ η πλειονότητα των συνταξιούχων ανέλαβε τώρα για πρώτη φορά εργασία, ο υψηλός αυτός αριθμός αποκαλύπτει κι ένα σημαντικά μεγάλο κομμάτι συνταξιούχων που μέχρι πρότινος εργάζονταν χωρίς να το δηλώσουν, στερώντας το Δημόσιο από σημαντικά έσοδα, ενώ δεν είχαν και περικοπή 30% στη σύνταξή τους. Πλέον, με την κατάργηση του πέναλτι 30% και την αύξηση των δηλωθέντων εργαζόμενων συνταξιούχων, ο ΕΦΚΑ εκτιμά ότι θα έχει έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ μόνο από την ειδική εισφορά 10%. Στον αντίποδα, όσοι συνταξιούχοι αποδειχθεί ότι εργάζονται χωρίς να το έχουν δηλώσει, κινδυνεύουν με πρόστιμο ίσο με 12 φορές την αξία της σύνταξής τους (κύριας και επικουρικής). Μάλιστα, ο χρόνος δήλωσης της εργασίας για την πρώτη φουρνιά εργαζομένων λήγει σήμερα.

Τι πρέπει να προσέξουν οι συνταξιούχοι για την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης απασχόλησης.

Αναλυτικά, νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προβούν σε ηλεκτρονική δήλωση απασχόλησης στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων», που έχει ενεργοποιηθεί στον ιστότοπο του φορέα ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η εγκύκλιος αποσαφηνίζει τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία θεωρείται εμπρόθεσμη η ηλεκτρονική υποβολή μιας τέτοιας δήλωσης. Επισημαίνεται ότι τη σχετική υποχρέωση έχουν μόνο οι συνταξιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος, που συνεχίζουν να εργάζονται.

Ειδικότερα:

• Οσοι εργάζονταν τη χρονική περίοδο 1η Ιανουαρίου – 1η Μαρτίου 2024 και διέκοψαν την εργασία τους, οφείλουν να υποβάλουν σχετική ηλεκτρονική δήλωση έως την 31η Ιουλίου, δηλαδή το αργότερο τέσσερις μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του εν λόγω μέτρου.

• Οσοι ανέλαβαν εργασία μετά την 1η Μαρτίου, οφείλουν να υποβάλουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση έως την τελευταία ημέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης. Εναλλακτικά μπορούν να πράξουν το ίδιο μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, εάν δεν έχει υπάρξει διακοπή της απασχόλησής τους.

Εάν υπάρχει η υποχρέωση ασφάλισης μη μισθωτού, τότε πρέπει να υποβάλλεται Αίτηση Εγγραφής / Επανεγγραφής στον ΕΦΚΑ, ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία στην αρμόδια υπηρεσία του φορέα, στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν είναι ήδη εγγεγραμμένος για τη δραστηριότητα που αναλαμβάνει.

Η διαδικασία πρέπει να ακολουθείται από το σύνολο των συνταξιούχων εργαζομένων, για να μπορεί να εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να καταβάλλεται εισφορά ή πόρος υπέρ ΕΦΚΑ, ως παρακράτηση των μηνιαίων αποδοχών.

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ, απαιτεί τη χρήση κωδικών από το Τaxisnet για την υποβολή δηλώσεων απασχόλησης. Στη δήλωση περιλαμβάνονται τα στοιχεία έναρξης και διακοπής της απασχόλησης, καθώς και οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση καταβολής πόρου ή ασφαλιστικών εισφορών.

Παραδείγματα

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει και παραδείγματα για τη σωστή δήλωση απασχόλησης στην πλατφόρμα:

Συνταξιούχος και ελεύθερος επαγγελματίας: Αν ένας συνταξιούχος από το 2021 αποφασίσει να ξεκινήσει να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας το 2024, πρέπει να δηλώσει αυτή τη νέα δραστηριότητα στον e-ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος του μήνα που ξεκίνησε, δηλαδή μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024.

Συνταξιούχος και μισθωτός: Ενας άλλος συνταξιούχος που προσλαμβάνεται ως μισθωτός από εργοδότη στην Ελλάδα στις 10 Ιουλίου 2024, πρέπει να δηλώσει την απασχόλησή του στον e-ΕΦΚΑ επίσης μέχρι το τέλος του μήνα, δηλαδή μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024.

Συνταξιούχος που εργάζεται με τον σύζυγο ή συγγενή: Αν ένας συνταξιούχος εργάζεται σε μια οικογενειακή επιχείρηση (όπως με τον σύζυγο ή συγγενή), πρέπει να δηλώσει την έναρξη και τη λήξη της εργασίας αυτής στον e-ΕΦΚΑ.

Συνταξιούχος στον χώρο του θεάματος: Ενας συνταξιούχος που εργάζεται στον χώρο του θεάματος (π.χ. ως ηθοποιός ή μουσικός) είτε ως μισθωτός είτε ως αυτοαπασχολούμενος, πρέπει να δηλώσει αυτή την εργασία για να καταβάλει τις απαραίτητες εισφορές.

Συνταξιούχος με συμμετοχή σε ανώνυμη εταιρεία: Αν ένας συνταξιούχος είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου μιας ανώνυμης εταιρείας και λαμβάνει αμοιβή, πρέπει επίσης να δηλώσει αυτή την απασχόληση και να καταβάλει τις αντίστοιχες εισφορές.

Συνταξιούχος λόγω θανάτου και νέα απασχόληση: Ενας συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη λόγω θανάτου και προσλαμβάνεται μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν χρειάζεται να δηλώσει την απασχόλησή του, εκτός αν είναι συνταξιούχος από ίδιο δικαίωμα του e-ΕΦΚΑ.

Συνταξιούχος αγρότης: Ενας συνταξιούχος που συνεχίζει να εργάζεται ως αγρότης και αποκομίζει εισόδημα από αυτή τη δραστηριότητα, πρέπει να δηλώσει την απασχόληση αυτή και να αναφέρει αν έχει το δικαίωμα εξαίρεσης από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Συνταξιούχος με συμμετοχή σε ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία (ΙΚΕ): Ενας συνταξιούχος που συμμετέχει σε πολυπρόσωπη ΙΚΕ δεν χρειάζεται να δηλώσει την απασχόληση αυτή, αν δεν εμπίπτει στις υποχρεώσεις ασφάλισης ως μη μισθωτός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT