Προς νέες εκδόσεις ομολόγων οι τράπεζες έως τα τέλη του 2026

Προς νέες εκδόσεις ομολόγων οι τράπεζες έως τα τέλη του 2026

Στόχος, ο δείκτης MREL να φτάσει στο 27,8% των συνολικών στοιχείων έκθεσης σε κίνδυνο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Ομόλογα ύψους 4,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), προκειμένου να καλύψουν το «έλλειμμα» στα ελάχιστα κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Required Eligible Liabilities), γνωστών ως MREL, έως τα τέλη του 2026, προκειμένου ο δείκτης MREL να φτάσει το 27,8% των συνολικών στοιχείων έκθεσης σε κίνδυνο. Τα στοιχεία αυτά με ημερομηνία αναφοράς το τέλος του α΄ τριμήνου δεν περιλαμβάνουν τα ομόλογα που εξέδωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το β΄ τρίμηνο του έτους –περιορίζοντας το σχετικό «έλλειμμα»–, μέρος των οποίων, ωστόσο, ήταν σε αντικατάσταση προηγούμενων εκδόσεων, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το κόστος εξυπηρέτησής τους.

Η μαζική προσφυγή στις αγορές με νέες εκδόσεις ομολόγων που πραγματοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το προηγούμενο τρίμηνο ευνοήθηκε από τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας από τους διεθνείς οίκους και έχουν ήδη αποτυπωθεί στο προφίλ κινδύνου των ελληνικών τραπεζών, συμπιέζοντας τα spreads στις εκδόσεις ομολόγων. Oπως σημειώνει στην πρόσφατη έκθεση Νομισματικής Πολιτικής η ΤτΕ, «η μείωση των αποδόσεων στη δευτερογενή αγορά για τα ομόλογα που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες είναι θετική εξέλιξη, καθώς επιτρέπει την έκδοση νέων ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες με χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Μετά την αναβάθμιση του ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας με μεσοσταθμική απόδοση 5,3% και διάρκεια 6 έτη έως τη λήξη, ενώ πριν από την αναβάθμιση η μεσοσταθμική απόδοση στην έκδοση για ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και ίδιας διάρκειας από τις ίδιες τράπεζες ήταν 7%. Ετσι, παρατηρείται η αποπληρωμή ομολόγων που έχουν εκδοθεί με υψηλότερο κόστος μέσω έκδοσης νέων τίτλων με χαμηλότερο κόστος δανεισμού, γεγονός που συμβάλλει στη διαρθρωτική βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων των τραπεζών, χωρίς να επιβαρύνεται το κόστος δανεισμού της πραγματικής οικονομίας. Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ σημαντικές, καθώς επιδρούν μειωτικά στο κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς. Ετσι επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες ότι η πρόσφατη αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος στην επενδυτική κατηγορία συμβάλλει σημαντικά και θετικά τόσο στην κερδοφορία όσο και στην ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT