Κοντά στο 56% το ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα

Κοντά στο 56% το ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα

Ανεξάρτητα θα λειτουργήσουν οι δύο θυγατρικές της στην Κύπρο

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Εληξε χθες η δημόσια πρόταση της Eurobank προς τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ως προς την αύξηση του ποσοστού που ελέγχει ο ελληνικός όμιλος στη δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα. Οι ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου και σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό της Eurobank προσδιορίζεται κοντά στο 56%, οριακά δηλαδή πάνω από το ποσοστό που ήλεγχε κατά την έναρξη της δημόσιας πρότασης.

Στη δημόσια πρόταση δεν συμμετείχε το επενδυτικό κεφάλαιο «Δήμητρα» που ελέγχει το 21,3% της Ελληνικής Τράπεζας, καθώς και η Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, που αποτελούν τους δύο βασικούς μετόχους μετά τη Eurobank. Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια πρόταση έγινε στα 2,56 ευρώ ανά μετοχή, όσο δηλαδή συμφώνησαν να πουλήσουν τις μετοχές τους μεγάλοι θεσμικοί μέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας και αντιστοιχεί σε συνολική αξία για την Ελληνική Τράπεζα ύψους 1,1 δισ. ευρώ περίπου. Με τη σχετική πρόταση διαφώνησε το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής θεωρώντας ότι η προσφερόμενη τιμή «δεν είναι δίκαιη και εύλογη από χρηματοοικονομικής άποψης», βασιζόμενο στην έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, που προσδιόρισε το εύρος αναφοράς μεταξύ 3,31 έως 4,12 ευρώ ανά μετοχή. Να σημειωθεί ότι η Eurobank έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω αγορές μετοχών, τουλάχιστον για διάστημα 6 μηνών.

Η εξέλιξη της δημόσιας πρότασης ακυρώνει πάντως τον σχεδιασμό για τη συγχώνευση με τη Eurobank Cyprus, θυγατρική του ομίλου Eurobank στην Κύπρο, και οι δύο τράπεζες θα λειτουργούν παράλληλα, ανεξάρτητη η μία από την άλλη. Αλλαγές ωστόσο αναμένονται στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας.

Στη δημόσια πρόταση δεν συμμετείχαν το επενδυτικό κεφάλαιο «Δήμητρα» και η Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου.

Σε δήλωσή του κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας χαρακτήρισε τη δημόσια πρόταση επιτυχή, με δεδομένο το υψηλό ποσοστό που διαθέτει ήδη στην Ελληνική Τράπεζα, ενώ ο περαιτέρω σχεδιασμός αναμένεται να εξειδικευθεί σήμερα κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου. «Η δραστηριότητα της Ελληνικής Τραπέζης είναι απολύτως συμπληρωματική με εκείνη της θυγατρικής μας Eurobank Cyprus, της δυναμικότερης τράπεζας στο νησί που εστιάζει στην τραπεζική επιχειρήσεων και τη διαχείριση περιουσίας», σημείωσε ο κ. Καραβίας, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής της Eurobank που αποδίδει μεγάλη σημασία στη διεύρυνση της παρουσίας της στην κυπριακή αγορά, φιλοδοξώντας να αποτελέσει πύλη εισόδου εταιρειών από τις δυναμικές οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για τον όμιλο της Eurobank οι δραστηριότητες του εξωτερικού (Κύπρος και Βουλγαρία) απέφεραν καθαρά κέρδη 468 εκατ. ευρώ το 2023, καταγράφοντας διψήφια άνοδο σε ετήσια βάση. Το α΄ τρίμηνο του 2024 τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό ενισχύθηκαν σε 145 εκατ. ευρώ, από 79 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, και η δραστηριότητα της Κύπρου συνεισέφερε 92 εκατ. ευρώ, όπου περιλαμβάνεται η συνεισφορά του 29,2% της Ελληνικής Τράπεζας. Η Ελληνική Τράπεζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, με μερίδιο αγοράς 25% στα δάνεια και 28,7% στις καταθέσεις. Την προηγούμενη χρονιά κατέγραψε κέρδη 366 εκατ. ευρώ (93 εκατ. ευρώ ήταν τα κέρδη του α΄ τριμήνου του 2024).

Το ενεργητικό της διαμορφώνεται στα 19,8 δισ. ευρώ, το χαρτοφυλάκιο δανείων ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις της φθάνουν τα 14,9 δισ. ευρώ. Η τράπεζα ωστόσο δεν αναμένεται να διανείμει μέρισμα για την προηγούμενη οικονομική χρήση ούτε τα επόμενα 2-3 χρόνια –έχει να διανείμει από το 2010– λόγω, σύμφωνα με τον βασικό μέτοχο, άλλων προτεραιοτήτων, όπως η αναβάθμιση του πληροφοριακού της συστήματος. Η διοίκηση της τράπεζας έχει έρθει πρόσφατα σε συμφωνία για την απόκτηση της CNP Cyprus Insurance, που θα ενισχύσει την παρουσία της στην τοπική ασφαλιστική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT