Από τα ρούχα και τα παιχνίδια στον τουριστικό κλάδο

Από τα ρούχα και τα παιχνίδια στον τουριστικό κλάδο

Πρόσθετα έσοδα από τον τουρισμό αναζητούν πολλές επιχειρήσεις

3' 17" χρόνος ανάγνωσης

Πρόσθετα έσοδα από την ενασχόλησή τους με τον τουρισμό αναζητούν ολοένα και περισσότερες εταιρείες τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι το βασικό τους αντικείμενο δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων ή γενικότερα την παροχή υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό. Στον μακρύ κατάλογο αυτών των εταιρειών ήρθε να προστεθεί χθες η MED ABEE, εισηγμένη από πέρυσι στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία ρούχων, και κυρίως μαγιό και εσωρούχων. Οπως ανακοίνωσε χθες η MED θα προχωρήσει στη συγχώνευση διά της απορροφήσεως τριών άλλων εταιρειών, οι οποίες ανήκουν σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της, με στόχο επενδύσεις στον τουρισμό, καθώς οι υπό απορρόφηση εταιρείες κατέχουν αγροτεμάχια σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, στη Σάνη Χαλκιδικής.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ανακοίνωση της MED ΑΒΕΕ, τα αγροτεμάχια των τριών εταιρειών έχουν το πλεονέκτημα ότι γειτνιάζουν και επομένως μπορούν να ομαδοποιηθούν προκειμένου να αναπτυχθούν τα τουριστικά σχέδια. «Η επικείμενη συγχώνευση τυγχάνει άκρως συμφέρουσα για την εταιρεία, καθώς θα έχει την ευκαιρία να διευρύνει τις δραστηριότητές της σε τομείς πέραν της παραγωγής και εμπορίας ενδυμάτων, και να επιτύχει την ανάπτυξή της πέραν των υφιστάμενων στενών κλαδικών, εμπορικών ορίων, εκμεταλλευόμενη τη σημαντική ενίσχυση των στοιχείων του ενεργητικού της και με κύριο στόχο την επαύξηση της περιουσίας των μετόχων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της MED. Οι τρεις υπό απορρόφηση εταιρείες είναι η «Ονυξ Αγροτουριστική», η «Green Hope Αγροτουριστική» και η «Αγάνωρ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», εταιρείες στις οποίες εμφανίζoνται ως επικεφαλής μέλη του διοικητικού συμβουλίου της MED και συγκεκριμένα οι κ. Αλ. Δημητρακόπουλος και Ν. Μπίνιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η MED έχει εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα με παραγωγικές μονάδες στη Βουλγαρία, ενώ διαθέτει θυγατρικές στην Ιταλία και στη Βουλγαρία. Ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε το 2023 σε 4,19 εκατ. ευρώ έναντι 4,54 εκατ. ευρώ το 2022 και τα κέρδη προ φόρων σε 0,59 εκατ. ευρώ έναντι 1,42 εκατ. ευρώ το 2022. Σημειώνεται, δε, ότι το 2023 η εταιρεία προχώρησε στο κλείσιμο δύο καταστημάτων της, καθώς ήταν ζημιογόνα. Την άνοιξη είχε υπογράψει μη δεσμευτική συμφωνία με την Axel Accessories με στόχο την εξαγορά αυτής, με τις διαπραγματεύσεις τελικά να μην προχωρούν και η Axel Accessories να καταλήγει στην Intrafashion Group.

Στον μακρύ κατάλογο των εταιρειών που βλέπουν τον τουρισμό ως εναλλακτική πηγή εισοδήματος προστέθηκε χθες η MED.

Η MED δεν αποτελεί τη μοναδική εταιρεία που βλέπει τον τουριστικό κλάδο ως εναλλακτική πηγή εισοδήματος. Η AS Company, επίσης εισηγμένη εταιρεία στο Χ.Α., η οποία έχει ως βασικό αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία παιχνιδιών, έχει αποκτήσει περί τα 10 ακίνητα (αγροτεμάχια και κτίσματα) στο Λασίθι και στο Ηράκλειο Κρήτης με στόχο την ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων. Η εταιρεία σχεδιάζει τη σύσταση θυγατρικών εταιρειών προκειμένου να αξιοποιηθούν πιο αποδοτικά οι επενδύσεις στα ακίνητα. Ανοιγμα στον τουρισμό έκανε φέτος και ακόμη ένας επιχειρηματίας που σχετίζεται με τα είδη για παιδιά. Ο κ. Σταύρος Καφούνης, ιδιοκτήτης της Kidscom και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, δραστηριοποιείται και στον τουρισμό μέσω της Dalousa Riviera, διατηρώντας μια πολυτελή τουριστική μονάδα στο Πόρτο Χέλι.

Σημαντική δραστηριότητα στον τουρισμό, την οποία φιλοδοξεί να αναπτύξει περισσότερο, έχει ήδη η οικογένεια Τσατσαρωνάκη, γνωστή κυρίως από την ηγετική θέση της στην κατηγορία του παξιμαδιού με την εταιρεία «Το Μάννα – Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ». Η οικογένεια διαθέτει ήδη ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στην Κίσσαμο Χανίων, έκταση 119 στρεμμάτων στη Φαλάσαρνα, για την οποία προωθείται μεγάλη τουριστική επένδυση, αλλά και έκταση 610 στρεμμάτων στο Ελαφονήσι.

Σημαντική παρουσία στον τουριστικό κλάδο της Ρόδου έχει η ασφαλιστική εταιρεία Interlife, η οποία φέτος απέκτησε το τέταρτο κατάλυμά της στο Νησί των Ιπποτών, το ξενοδοχείο Elite, ενώ στον ξενοδοχειακό τομέα έχει επεκταθεί και η Attica Group αποκτώντας το 2021 το Naxos Resort Beach Hotel στον Αγιο Γεώργιο, κοντά στη Χώρα της Νάξου. Την άνοδο του τουρισμού, εξάλλου, φιλοδοξεί να εκμεταλλευθεί και ο Κώστας Γεράρδος, από την εταιρεία προϊόντων τεχνολογίας, χαρτικών και οικιακών συσκευών «Πλαίσιο», ο οποίος είναι εκ των συνιδρυτών της Hoper, εταιρείας η οποία πραγματοποιεί μεταφορές με ελικόπτερα μεταξύ Αθήνας και 10 νησιών του Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT