Βρετανία: «Τρύπα» 22 δισ. λιρών στα ταμεία άφησαν οι Τόρις

Βρετανία: «Τρύπα» 22 δισ. λιρών στα ταμεία άφησαν οι Τόρις

Περικοπές σε δαπάνες ανακοίνωσε η νέα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Επώδυνες αποφάσεις καλείται να λάβει «με το καλημέρα» η νέα κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία καταγγέλλοντας ότι κληρονόμησε από τους Τόρις μια «τρύπα» ύψους 22 δισ. λιρών στον προϋπολογισμό. Στα πρώτα δείγματα γραφής της η νέα υπουργός Οικονομικών της χώρας Ρέιτσελ Ριβς είπε ότι οι προκάτοχοί της άφησαν τα δημοσιονομικά της χώρας σε χάος, επειδή οι ανάγκες δαπανών είχαν υπερβεί κατά πολύ τα έσοδα. Για να αρχίσει να καλύπτει το χάσμα, όπως είπε, ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων με στόχο σε πρώτη φάση να «ψαλιδίσει» δαπάνες ύψους 5,5 δισ. λιρών φέτος και 8 δισ. από το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης των δαπανών για συμβούλους και μιας προηγουμένως ανακοινωθείσας απόφασης για τον τερματισμό του προγράμματος απέλασης αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.

Η Ριβς κατηγόρησε το Συντηρητικό Κόμμα ότι υποσχέθηκε να ολοκληρώσει μεγαλόπνοα σχέδια, όπως επισκευές δρόμων και κατασκευή νέων νοσοκομείων, «γνωρίζοντας ότι τα χρήματα δεν υπήρχαν στα ταμεία». Μερικά από αυτά τα σχέδια θα ακυρωθούν ή θα αναθεωρηθούν, διεμήνυσε. «Η κλίμακα αυτής της υπερβολικής δαπάνης δεν είναι βιώσιμη», τόνισε μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ όπως είπε σκοπεύει να καταθέσει τον πλήρη προϋπολογισμό στο τέλος Οκτωβρίου.

Η Ρέιτσελ Ριβς μείωσε μεταξύ άλλων τα επιδόματα χειμερινών καυσίμων για τα 10 εκατομμύρια των πλουσιότερων συνταξιούχων, ενώ υπαινίχθηκε αυξήσεις φόρων στον πρώτο φθινοπωρινό προϋπολογισμό της. Επειτα από μιάμιση δεκαετία οικονομικής στασιμότητας στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα έκανε προεκλογική εκστρατεία διαφημίζοντας την αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης μετά τις αποτυχημένες πολιτικές διαδοχικών Συντηρητικών πρωθυπουργών. Ωστόσο, το κόμμα, με επικεφαλής τον σερ Kιρ Στάρμερ, προειδοποίησε ότι παρέλαβε ένα σύνολο δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών, επειδή η φορολογική επιβάρυνση ήταν ήδη υψηλή, οι πληρωμές τόκων του χρέους είχαν αυξηθεί και πολλές δημόσιες υπηρεσίες «διψούν» για μετρητά, γεγονός που επιδεινώθηκε από δεκαετίες αδύναμων επενδύσεων.

Με το βλέμμα στη μείωση των επιπέδων χρέους, οι Εργατικοί «ψαλίδισαν» τα πράσινα επενδυτικά σχέδια και δεν υποσχέθηκαν μεγάλα αναπτυξιακά έργα ακόμη και πριν από τις εκλογές. Τώρα επιμένουν σε αυτούς τους περιορισμούς. Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα πρέπει να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα για να επεκτείνει την οικονομία. Ο Τζέρεμι Χαντ, ο προκάτοχος της Ριβς στο υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι «δεν ξεγελάει απολύτως κανέναν» με τον αυστηρό οικονομικό έλεγχο που υπόσχεται και την κατηγόρησε για «ξεδιάντροπη προσπάθεια» να θέσει τις βάσεις για αυξήσεις φόρων στον φθινοπωρινό προϋπολογισμό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT