Ο «πόλεμος» της ξαπλώστρας στην Ιταλία

Ο «πόλεμος» της ξαπλώστρας στην Ιταλία

Αντιδρούν οι επιχειρηματίες στα σχέδια της Ρώμης να προχωρήσει σε νέους διαγωνισμούς παραχώρησης των παραλιών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι Ιταλοί που ετοιμάζονται για τις παραλίες τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τις ξαπλώστρες απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις, κινδυνεύοντας να χάσουν τα προνόμια δεκαετιών. Δύο από τις επιχειρηματικές ενώσεις του κλάδου προειδοποίησαν ότι σχεδιάζουν να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους και τις ενοικιαζόμενες ομπρέλες από 2 έως 4 ώρες για αρκετές ημέρες τον Αύγουστο, ώστε να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

«Θέλουμε να ακουστούν οι κραυγές πόνου που προέρχονται από τις ιταλικές παραλίες», δήλωσε στους Financial Times ο Aντόνιο Καπατσόνε, πρόεδρος της Ιταλικής Ενωσης Επιχειρηματιών Παραλιών. «Οι άνθρωποι εμπιστεύτηκαν τους νόμους του κράτους που έλεγαν “επένδυσε όσο θέλεις” και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε τα πάντα και αντ’ αυτού δεν κάνει τίποτα».

Εδώ και χρόνια η πίεση από τις Βρυξέλλες εντείνεται στην Ιταλία για να ανακαλέσει τις 30.000 άδειες διαχείρισης παραλιών –που χορηγήθηκαν πριν από δεκαετίες έναντι μικρών ποσών– και να τις ανακατανείμει από την αρχή μέσω μιας διαφανούς διαδικασίας υποβολής προσφορών. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των αδειών –με επενδύσεις οι οποίες κυμαίνονται από λυόμενα με ξαπλώστρες και ομπρέλες μέχρι εστιατόρια και ξενοδοχεία πολλών αστέρων– αντιπροσωπεύουν μια ισχυρή πολιτική δύναμη που αντιστέκεται σθεναρά στον ανταγωνισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ιταλίας το 2020, αφού η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων ψήφισε νόμο που παρατείνει τις άδειες έως το 2033. Σε μια προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς, η επόμενη κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Μάριο Ντράγκι, συμφώνησε να καταργήσει όλες τις υπάρχουσες άδειες και να πραγματοποιήσει δημοπρασίες για την εκχώρηση νέων συμβάσεων στο τέλος του 2023. Η κυβέρνησή του όμως κατέρρευσε πριν προλάβει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και ο πόλεμος της ξαπλώστρας «πάγωσε». Οταν ανέλαβε καθήκοντα η Τζόρτζια Μελόνι έδωσε παράταση στην ισχύ των υφιστάμενων αδειών μέχρι το τέλος του 2024.

Ο «πόλεμος» της ξαπλώστρας στην Ιταλία-1
Φωτ. SHUTTERSTOCK

Η κυβέρνησή της χαρτογράφησε επίσης τα 7.900 χιλιόμετρα ακτογραμμής της Ιταλίας σε μια προσπάθεια να αποδείξει στις Βρυξέλλες ότι υπήρχαν πολλές δωρεάν παραλίες και ότι δεν είναι απαραίτητο να ακυρωθούν οι υπάρχουσες άδειες. Η Κομισιόν απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρώμης και προέτρεψε την κυβέρνηση Μελόνι να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις στην υποσχεθείσα μεταρρύθμιση. Οι ιταλικοί δήμοι –οι οποίοι εξέδιδαν ιστορικά άδειες– ετοιμάζουν νέους διαγωνισμούς, ενώ εκπονούν πολιτικές αποζημίωσης για επιχειρηματίες που πρόκειται να χάσουν μακροχρόνιες άδειες. Ομως, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες απαιτούν από τη Μελόνι να υιοθετήσει μια εθνική πολιτική που θα αντιστοιχεί στα έσοδα τουλάχιστον μίας διετίας. «Οι ιταλικές παραλίες ελλείψει εθνικού κανόνα θυμίζουν Αγρια Δύση», λέει ο Καπατσόνε. «Είναι το ελάχιστο που ζητούμε. Απαιτούμε δικαιοσύνη. Είναι ηθικά αποδεκτό να αποκτήσει κάποιος δωρεάν μια επιχείρηση που χτίστηκε με τις θυσίες ενός επιχειρηματία που δεν κοιμόταν τη νύχτα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT