Η κινεζική Huawei ανακάμπτει παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η κινεζική Huawei ανακάμπτει παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Καθοριστική η στήριξη από το Πεκίνο με 3 δισ. δολ. σε μια πενταετία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης

Παρά τις εντατικές προσπάθειες των ΗΠΑ να «γονατίσουν» την κινεζική Huawei, ο ασιατικός γίγαντας επανακάμπτει σήμερα πιο ισχυρός από ποτέ χάρη στη γενναία οικονομική υποστήριξη του Πεκίνου. Πριν από μια πενταετία η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στη Huawei, διακόπτοντας την πρόσβαση της εταιρείας σε προηγμένες τεχνολογίες υπό τον φόβο κατασκοπίας. Για πολλούς η απόφαση αυτή ισοδυναμούσε με οικονομικό «θάνατο» για τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο. Στην πραγματικότητα συνέβη μάλλον το αντίθετο, γράφει η Wall Street Journal.

Ενισχυμένη με δισ. δολάρια κρατικής υποστήριξης, η Huawei επεκτάθηκε έκτοτε, ενίσχυσε την κερδοφορία της και βρήκε νέους τρόπους για να απεξαρτηθεί από τους προμηθευτές των ΗΠΑ. Διατήρησε την ηγετική της θέση στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ενώ παράλληλα έκανε δυναμική επανεμφάνιση στα smartphones τελευταίας τεχνολογίας χρησιμοποιώντας νέα τσιπ εγχώριας παραγωγής για να προσελκύσει αγοραστές από την Apple. Ετσι μια εταιρεία που διαφήμιζε κάποτε την ανεξαρτησία της από το Πεκίνο, έχει πλέον μεταμορφωθεί σε «εθνικό πρωταθλητή», βοηθώντας την Κίνα να απογαλακτιστεί από ξένους προμηθευτές στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας για την εξάλειψη της αμερικανικής τεχνολογίας από την Κίνα.

«Η εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον της Huawei ενίσχυσε άθελά της την ανθεκτικότητα της εταιρείας, δείχνοντας πως ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό», λέει ο Σάμι Μπουζελμπέν, αναλυτής στην εταιρεία Dell’Oro Group. Οι κρατικές επιδοτήσεις που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, με αποτέλεσμα τα κέρδη της Huawei να υπερδιπλασιαστούν πέρυσι, στο μεγαλύτερο άλμα εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Επεκτάθηκε, ενίσχυσε την κερδοφορία της και βρήκε νέους τρόπους για να απεξαρτηθεί από τους Αμερικανούς προμηθευτές.

Κυβερνητικές συμβάσεις καθώς και συνεντεύξεις με πρώην και νυν υπαλλήλους αποκαλύπτουν ότι δισ. δολάρια εισέρρευσαν από την κινεζική κυβέρνηση στη Huawei μέσω προνομιακών συμβάσεων και επιδοτήσεων. Κρατικές επιχειρήσεις, κυβερνητικές υπηρεσίες, φορείς του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και τοπικές κυβερνήσεις αναζήτησαν τσιπ, smartphones, υπηρεσίες cloud και λογισμικό της Huawei, με τις συμβάσεις προμηθειών να απαιτούν ονομαστικά εξοπλισμό της εταιρείας. Η Huawei έλαβε πάνω από 1 δισ. δολάρια σε κρατικές επιχορηγήσεις το 2023, τετραπλάσιο ποσό από αυτό που έλαβε το 2019, ενώ συνολικά έλαβε σχεδόν 3 δισ. δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Huawei, που βασιζόταν στο Android της Google για τις συσκευές της, κατασκεύασε το δικό της λειτουργικό σύστημα, μπήκε στον κόσμο των ηλεκτρικών οχημάτων και ανέπτυξε τη δική της έκδοση Bluetooth. Εξακολουθεί βέβαια να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Οι πιο προηγμένοι ημιαγωγοί της παραμένουν ένα βήμα πίσω από τους ηγέτες του κλάδου, όπως η Nvidia, ενώ ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να καινοτομεί χωρίς πρόσβαση σε πιο προηγμένες δυτικές τεχνολογίες.

«Μέσα από απανωτές προκλήσεις καταφέραμε να αναπτυχθούμε», συνοψίζει η ίδια η Huawei σε γραπτό ανακοινωθέν της, προσθέτοντας ότι η εταιρεία οφείλει την επιβίωση και την ανάπτυξή της στην εμπιστοσύνη και την υποστήριξη πελατών, συνεργατών και «όλων των τομέων της κοινωνίας». Στις ΗΠΑ, πάλι, πανηγυρίζουν ότι πέτυχαν τον πρωταρχικό τους στόχο: τη μείωση της ποσότητας του εξοπλισμού της Huawei σε δίκτυα στις ΗΠΑ και στους στρατιωτικούς συμμάχους τους. «Ο στόχος δεν ήταν να καταστρέψουμε τη Huawei», εξηγεί ο Ματ Πότινγκερ, ο οποίος ήταν αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στην κυβέρνηση Τραμπ. «Ηταν να προστατεύσουμε τις συμμαχίες και τα δεδομένα μας. Αν αυτό δυσκόλεψε τη ζωή της Huawei, τόσο το καλύτερο». Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Huawei να κατασκευάσει τους δικούς της ημιαγωγούς, σε περίπτωση που απαιτηθούν περισσότερες ενέργειες για να εμποδίσει την Κίνα να κατασκευάσει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να δώσουν στο Πεκίνο στρατιωτικό πλεονέκτημα. Η Huawei ιδρύθηκε το 1987 από τον 79χρονο σήμερα Ρεν Τσενγκφέι, πρώην μηχανικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Εγινε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς smartphone και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο και μια από τις πιο κερδοφόρες ιδιωτικές εταιρείες στην Κίνα αλλά και παγκοσμίως.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT