Η οικονομία στο επίκεντρο των εκλογών στις ΗΠΑ

Η οικονομία στο επίκεντρο των εκλογών στις ΗΠΑ

Η ενίσχυση της ανάπτυξης αφήνει αδιάφορους πολλούς ανθρώπους, που είναι δυσαρεστημένοι από την άνοδο των τιμών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

O χρόνος μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ λιγοστεύει και οι Δημοκρατικοί είναι το αουτσάιντερ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, με την αλλαγή της υποψηφίου τους, η οποία εισήλθε αργά στο παιχνίδι, ενίσχυσαν κάπως τις πιθανότητές τους. Η καταστροφική απόδοση του Τζο Μπάιντεν στην τηλεοπτική συζήτηση στις 27 Ιουνίου ήγειρε ανησυχίες σχετικά με την πνευματική και ψυχική του ικανότητα και επικέντρωσε εκεί τους ψηφοφόρους. Η θεωρητικά αντικαταστάτριά του, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, κάλυψε τμήμα από το χαμένο έδαφος, αλλά το κόμμα της αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη. Οι ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με τα στοιχεία σχετικά με την παράνομη μετανάστευση και τον πληθωρισμό, ενώ η δημοφιλία του Ντόναλντ Τραμπ ενισχύεται από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Η Κάμαλα Χάρις έχει γίνει αρκετά αποδεκτή από τους Δημοκρατικούς και είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα χριστεί επισήμως υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές. Σε σύγκριση με τον Μπάιντεν, ο οποίος ήταν περισσότερο μετριοπαθής, μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να πείσει το εκλογικό κοινό ειδικά σε ζωτικής σημασίας πολιτείες, διότι έχουν προϋπάρξει ορισμένες αριστερής απόκλισης δηλώσεις της.

Λόγου χάριν, η έκκλησή της να απαγορευθεί η υδραυλική ρηγμάτωση μπορεί να τη βλάψει στην Πενσιλβάνια, μια μεγάλη παραγωγό φυσικού αερίου. Πάντως, σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών και πάλι υπήρξε μια ευχάριστη έκπληξη το δεύτερο τρίμηνο. Τώρα αναμένουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2024 αντί για 2,3% προηγουμένως. Ωστόσο, τα καλά μακροοικονομικά δεδομένα αφήνουν αδιάφορους πολλούς ανθρώπους, που εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένοι με την οικονομία και την άνοδο των τιμών. Η καταπολέμηση του πληθωρισμού δέχθηκε άλλο ένα μικρό πλήγμα προσφάτως, όταν ο δείκτης τιμών στις βασικές ατομικές δαπάνες κατανάλωσης είχε άνοδο 2,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.

Η Κάμαλα Χάρις ελπίζει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω μέχρι τις εκλογές. Ωστόσο, τα παράπονα πολλών ψηφοφόρων πιθανότατα τροφοδοτούνται από τα υψηλότερα επίπεδα τιμών μετά την άνοδο του πληθωρισμού το 2021-2023 – και αυτό γιατί τα υψηλότερα επίπεδα ήρθαν για να μείνουν. Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα αποβεί αρκετά ευνοϊκός, ώστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο. Αυτό, βέβαια, ελάχιστα θα άλλαζε την οικονομική κατάσταση στους περισσοτέρους σε λιγότερο από δύο μήνες που θα μεσολαβούν έως τις εκλογές, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να έχει ένα ψυχολογικό αποτέλεσμα.

* Οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας Berenberg Bank.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT