Αναζωπύρωση πληθωριστικών πιέσεων τον Ιούλιο στην Ελλάδα

Αναζωπύρωση πληθωριστικών πιέσεων τον Ιούλιο στην Ελλάδα

Αυξήθηκε στο 3% λόγω υψηλών τιμών σε ενέργεια, υπηρεσίες και τρόφιμα

Νέο πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και νοικοκυριά προκαλεί η αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, απόρροια της ανάκαμψης των τιμών στην ενέργεια, της διατήρησης των υψηλών τιμών στα τρόφιμα, αλλά και των μεγάλων και πολλών πλέον ανατιμήσεων σε σειρά υπηρεσιών, από την εστίαση και την παροχή καταλύματος, μέχρι τις μεταφορές και τις ασφαλιστικές και ιατρικές υπηρεσίες. Ετσι, έπειτα από δύο μήνες που ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 3% (2,4% τον Μάιο και 2,5% τον Ιούνιο) επανήλθε τον Ιούλιο στο 3%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat που ανακοινώθηκαν χθες, και αποτελεί τον τέταρτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά το Βέλγιο (5,5%), την Εσθονία και την Ολλανδία (από 3,5%) και την Κροατία (3,4%). Οριακή αύξηση, στο 2,6% από 2,5% τον Ιούνιο, κατέγραψε ο αντίστοιχος δείκτης στην Ευρωζώνη.

Μάλιστα η αποκλιμάκωση των τιμών το επόμενο διάστημα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένων των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της επίδρασης που μπορεί να έχει στην τιμή του πετρελαίου γενικευμένη πολεμική σύρραξη, των συνεπειών της κλιματικής κρίσης σε γεωργικές πρώτες ύλες σε Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και των ανατιμήσεων –που ήρθαν με χρονική υστέρηση σε σχέση με την ενέργεια και τα τρόφιμα– σε σειρά υπηρεσιών. Την ίδια ώρα, η συνέχιση των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και η αλλαγή του πλου των εμπορικών πλοίων γύρω από την Αφρική εξακολουθεί να διατηρεί υψηλά το κόστος εισαγωγής πρώτων υλών, τελικών και ενδιάμεσων προϊόντων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, ο δείκτης τιμών στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών και των προϊόντων καπνού, αυξήθηκε τον Ιούλιο στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο κατά 1,4% έναντι 2,3% στην Ευρωζώνη.

Επειτα από 17 μήνες αρνητικού ενεργειακού πληθωρισμού, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 1,4%.

Η διαφορά αυτή οφείλεται αφενός στα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και αφετέρου στην επίδραση της βάσης, στο γεγονός δηλαδή ότι πέρυσι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Ευρωζώνη. Το τελευταίο, πάντως, διάστημα παρατηρούνται σημαντικές ανατιμήσεις στα νωπά φρούτα και λαχανικά, στα νωπά ψάρια, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να διαφανούν επιπτώσεις και στις τιμές των κρεάτων και των τυριών λόγω του ισχυρού πλήγματος που δέχεται η αιγοπροβατοτροφία από την πανώλη. Ηδη στην Κεντρική Αγορά Αθηνών η χονδρική τιμή για τα εγχώρια αρνιά κυμαινόταν χθες από 8 έως 12 ευρώ/κιλό, έναντι 6 έως 10,50 ευρώ/κιλό την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και για τα αρνιά Ρουμανίας από 10,30 έως 10,80 ευρώ/κιλό έναντι 6-8,90 ευρώ/κιλό πέρυσι.

Αν και σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) ο δείκτης τιμών στα μεγάλα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 1,56% τον Ιούλιο, σε 10 από τις 23 βασικές κατηγορίες προϊόντων καταγράφηκε αύξηση από 0,56% έως 5,90%. Μάλιστα, και οι 10 αυτές κατηγορίες ανήκουν στην ομάδα των τροφίμων και ποτών.

Κρίσιμη παράμετρος για την επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Ιούλιο ήταν επίσης η ενέργεια, λόγω της σημαντικής αύξησης στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είναι τυχαίο ότι έπειτα από 17 μήνες αρνητικού ενεργειακού πληθωρισμού στην Ελλάδα, τον Ιούλιο επανήλθε το θετικό πρόσημο με τον δείκτη τιμών να αυξάνεται κατά 1,4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 και την αντίστοιχη αύξηση στην Ευρωζώνη να διαμορφώνεται σε 1,3%. Υπό τον φόβο, άλλωστε, νέων αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των τιμών. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των υγρών καυσίμων, αυτές στη διάρκεια του Ιουλίου παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα (1,90 ευρώ/λίτρο πανελλαδικά η απλή αμόλυβδη), όμως τον Αύγουστο αναμένεται περαιτέρω άνοδός τους.

Σε ανοδική τροχιά εξακολούθησαν να βρίσκονται οι τιμές των υπηρεσιών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, 5% και 4% αντιστοίχως τον Ιούλιο, ανατιμήσεις οι οποίες αποδίδονται μεταξύ άλλων στο υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά και στην αύξηση των μισθών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT