Στο τιμολόγιο «Γαία» εντάσσονται όλες οι αγροτικές συνδέσεις

Στο τιμολόγιο «Γαία» εντάσσονται όλες οι αγροτικές συνδέσεις

Είναι δεκαετούς διάρκειας με σταθερή χρέωση, η οποία για την πρώτη διετία έχει οριστεί στα 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Υποχρεωτικό καθιστά το τιμολόγιο «Γαία» για τις αγροτικές καταναλώσεις το ΥΠΕΝ, αφού ελάχιστος αριθμός αγροτών ανταποκρίθηκε στην ένταξή του σε αυτό παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ανεξόφλητες οφειλές και τη διασφάλιση σταθερής τιμής σε ορίζοντα 10ετίας. Από τον περασμένο Μάιο μόλις 12.500 κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος από το σύνολο των περίπου 190.000 υπέβαλαν αιτήσεις υπαγωγής στα τέσσερα προγράμματα «Γαία» που έβγαλε η ΔΕΗ στο πλαίσιο νομοθετικής ρύθμισης της περασμένης άνοιξης. Το ΥΠΕΝ παρεμβαίνει με ακόμη μία ρύθμιση που συμπεριέλαβε στην τροπολογία για τα έκτακτα μέτρα στην αγορά ηλεκτρισμού για να εξυγιάνει το προβληματικό αγροτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, το οποίο επιβαρύνει μέχρι στιγμής την εταιρεία με ανεξόφλητες οφειλές άνω των 100 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω ρύθμιση καθιστά υποχρεωτική από σήμερα 1η Αυγούστου 2024 τη μετάπτωση όλων των αγροτικών συνδέσεων στα τιμολόγια «Γαία».

Οι προμηθευτές έχουν δικαίωμα απένταξης πελατών από το τιμολόγιο «Γαία» στην περίπτωση που διαπιστώσουν είτε ότι η ενέργεια που καταναλώνεται δεν καλύπτει ενεργειακές ανάγκες αγροτικής παραγωγής ή εκμετάλλευσης, είτε ότι ο κάτοχος της σύνδεσης έχει απολέσει την ιδιότητα βάσει της οποίας εντάχθηκε σε αυτό. Οσοι αγρότες δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο τιμολόγιο «Γαία» μπορούν μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024 να δηλώσουν τη βούλησή τους για υπαγωγή σε διαφορετικό προϊόν προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, και να απενταχθούν από αυτό μετά τη σύναψη σχετικής σύμβασης, χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Τα τιμολόγια «Γαία» είναι δεκαετούς διάρκειας με σταθερή χρέωση, η οποία για την πρώτη διετία έχει οριστεί στα 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Για όσους έχουν οφειλές η τιμή της κιλοβατώρας αυξάνεται στα 10,5 λεπτά. Για τους υπόλοιπους κατόχους συνδέσεων αγροτικού τιμολογίου οι τιμές της κιλοβατώρας είναι στα 9,8 λεπτά χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές και στα 11 λεπτά για εκείνους που έχουν οφειλές σε ρύθμιση. Για τα επόμενα 8 έτη προβλέπεται σταθερή χρέωση 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το 1/3 της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος. Για τα υπόλοιπα 2/3 της κατανάλωσης οι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων δεν έχουν κάποια δέσμευση και μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα πάροχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT