Σε θέσεις μάχης δύο όμιλοι για το μέλλον της Elpedison

Σε θέσεις μάχης δύο όμιλοι για το μέλλον της Elpedison

HELLENiQ ENERGY και Edison διεκδικούν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Θέση μάχης παίρνουν HELLENiQ ENERGY και Edison για τη διεκδίκηση του πλήρους ελέγχου της κοινής εταιρείας Elpedison. Οι δύο πλευρές έπειτα από μια σειρά άτυπων επαφών είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την επίσημη διαδικασία ανταλλαγής προσφορών – αντιπροσφορών, η ολοκλήρωση της οποίας θα αναδείξει το ποιος θα είναι ο πωλητής και ποιος ο αγοραστής του 50% που κατέχει η κάθε πλευρά στην Elpedison και σε ποιανού χέρια τελικά θα περάσει η εταιρεία. Ενόψει της έναρξης της «ολλανδικού τύπου» δημοπρασίας που αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, αμφότεροι οι δύο μέτοχοι φέρονται να επιδίωξαν στήριξη στα σχέδιά τους σε υψηλότερο επίπεδο. Πληροφορίες φέρουν στελέχη της ιταλικής Edison να ενημέρωσαν το προηγούμενο διάστημα το Μαξίμου για την πρόθεσή τους να παραμείνουν στην Elpedison και στην ελληνική αγορά, θέση που προσδοκούν να ληφθεί υπόψη από το ελληνικό Δημόσιο, ως μέτοχο της HELLENiQ ENERGY στις αποφάσεις που θα πάρει η εταιρεία. «Η Edison θεωρεί την παρουσία της στην Ελλάδα, η οποία χρονολογείται από το 2000, στρατηγικής σημασίας και επομένως δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά, την οποία νιώθει σαν το σπίτι της», δηλώνουν κύκλοι της ιταλικής εταιρείας.

Αντίστοιχα, η διοίκηση της HELLENiQ ENERGY φέρεται μέσω των επαφών που είχε τις τελευταίες ημέρες με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη να επιχείρησε να διασφαλίσει τη στήριξη των εκπροσώπων του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου Ανδρέα Σιάμισιη για το ύψος των προσφορών στην επικείμενη δημοπρασία. Το λεπτό σημείο για τους συναρμόδιους υπουργούς είναι να αξιολογήσουν τις πραγματικές προθέσεις των Ιταλών, εάν δηλαδή η απόφασή τους να μην πουλήσουν το ποσοστό τους στην Elpedison συνδέεται πράγματι με ένα στρατηγικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ή αποτελεί μέρος μιας διαπραγματευτικής στρατηγικής για να πουλήσουν ακριβά. Στην πρώτη περίπτωση εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να δώσουν το πράσινο φως στη HELLENiQ ENERGY για μια πολύ υψηλή προσφορά που θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση διώχνει ξένους επενδυτές από την Ελλάδα.

Με στόχο πάντως μέσα στον Σεπτέμβριο να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τη μετοχική σύνθεση της Elpedison, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες η έναρξη της «ολλανδικού τύπου» δημοπρασίας, όπου οι δύο μέτοχοι θα διαθέτουν ταυτόχρονα δικαίωμα πώλησης (put option) και δικαίωμα αγοράς (call option).

Οι προσφορές – αντιπροσφορές των δύο μετόχων στην ηλεκτρονικής μορφής αυτή δημοπρασία θα λάβουν χώρα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό περιθώριο τριών-τεσσάρων εβδομάδων. Η HELLENiQ ENERGY που έθεσε και πρώτη ζήτημα «διαζυγίου», είναι αυτή που θα υποβάλει και πρώτη προσφορά για την εξαγορά του 50% που κατέχει η ιταλική Edison στην Elpedison.

Oι Ιταλοί με τη σειρά τους θα πρέπει ή να την αποδεχτούν ή να υποβάλουν αντιπροσφορά, κάτι που θα πράξουν αφού έχουν διαμηνύσει τόσο προς τον συνέταιρό τους όσο και προς την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν προτίθενται να αποεπενδύσουν. H μάχη θα κριθεί από το τίμημα που είναι διατεθειμένη η κάθε πλευρά να προσφέρει, με βάση τις ξεχωριστές αποτιμήσεις που έχουν κάνει και οι οποίες εμφανίζονται να αποκλίνουν σημαντικά. Πληροφορίες φέρουν τις δύο αποτιμήσεις για το 50% της κοινής εταιρείας να κυμαίνονται μεταξύ 200-300 εκατ. ευρώ, με την Edison να καταλήγει στην υψηλότερη και την HELLENiQ ENERGY στη χαμηλότερη.

Οι εξελίξεις στην Elpedison σε κάθε περίπτωση θα προκαλέσουν ένα ντόμινο ανατροπών στην αγορά ηλεκτρισμού, είτε η εταιρεία καταλήξει στα χέρια της HELLENiQ ENERGY είτε της Edison. Η κάθε πλευρά θα πρέπει στη συνέχεια να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η Elpedison δραστηριοποιείται σήμερα με δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και στην προμήθεια με μερίδιο 6,14%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT