Ισχυρές επιδόσεις από τον όμιλο Τιτάν

Ισχυρές επιδόσεις από τον όμιλο Τιτάν

Αύξηση κατά 34,1% σημείωσαν και τα καθαρά κέρδη του ομίλου το πρώτο εξάμηνο φτάνοντας στα 148,7 εκατ. ευρώ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης και συνεχούς βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του έχει εισέλθει ο όμιλος Τιτάν μετά και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του φετινού πρώτου εξαμήνου, με τη διοίκηση να αναφέρει χθες ότι η ολοκλήρωση μιας σειράς επενδύσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κέρδους και τις πωλήσεις του ομίλου όχι μόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, αλλά και το 2025. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραματίζει και η στρατηγική αύξησης των τιμών που ακολουθεί ο όμιλος τόσο στην αγορά των ΗΠΑ όσο και σε άλλες, όπως για παράδειγμα της Ελλάδας, όπου ενισχύθηκαν οι τιμές σε προϊόντα όπως τα αδρανή υλικά, το έτοιμο σκυρόδεμα και τα κονιάματα. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε χθες, η εισαγωγή της θυγατρικής του ομίλου στις ΗΠΑ, Titan USA, προχωρεί κανονικά, με τη σχετική διαδικασία να αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.

Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 7,6% σε 1,32 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 281,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 16,7% (ή 20% χωρίς να υπολογίζονται μη επαναλαμβανόμενα έξοδα), χάρη στις σταθερές τιμές και τη βελτιωμένη διαχείριση του κόστους. Αντίστοιχα, αύξηση κατά 34,1% σημείωσαν και τα καθαρά κέρδη, που ανήλθαν σε 148,7 εκατ. ευρώ. Κατά το δεύτερο τρίμηνο οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 9,1% και ανήλθαν σε 699,3 εκατ. ευρώ, χάρη στην ισχυρή ζήτηση στις ΗΠΑ και την αυξημένη δραστηριότητα στην Ευρώπη. Επίσης, τα κέρδη EBITDA για το τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 171,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης.

Παράλληλα, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο ο όμιλος συνέχισε να μειώνει τον καθαρό δανεισμό του, ο οποίος υποχώρησε κατά 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2023 και διαμορφώθηκε σε 640 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό πρόγραμμα ανήλθε σε 108,8 εκατ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του έτους προβλέπεται να αυξηθεί σε 240 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του προς αναλυτές ο πρόεδρος του ομίλου, Μαρσέλ Κομπούζ, τόνισε ότι «το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράψαμε εξαιρετικές επιδόσεις, με σαφή επικέντρωση στις εμπορικές δραστηριότητες και επιταχυμένη υλοποίηση της στρατηγικής του ομίλου για το 2026 σε όλες τις αγορές μας». Παράλληλα επισήμανε ότι οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς είναι πολύ θετικές. «Σύμφωνα με τα στοιχεία και από τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, μόνο την επόμενη τριετία αναμένεται να εκτελεστούν έργα ύψους 6-7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια. Παράλληλα διαπιστώνουμε και την περαιτέρω αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, πέραν ασφαλώς του μεγάλου έργου του Ελληνικού, που είναι τρεις φορές το μέγεθος του Μονακό. Εχουμε μάλιστα τοποθετήσει και μονάδες έτοιμου σκυροδέματος μέσα στο ακίνητο», σημείωσε ο κ. Κομπούζ.

Συνολικά στην ελληνική αγορά η εταιρεία κατέγραψε πολύ ισχυρές επιδόσεις χάρη στη σημαντική αύξηση των πωλήσεων όλων των επιμέρους κατηγοριών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνολικές πωλήσεις του γεωγραφικού τομέα της Ελλάδας και της Δυτικής Ευρώπης κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 10,7% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και ανήλθαν σε 218,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 30,9 εκατ. ευρώ έναντι 36,3 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT