Τράπεζα Πειραιώς: Ρεκόρ κερδοφορίας το β΄ τρίμηνο

Τράπεζα Πειραιώς: Ρεκόρ κερδοφορίας το β΄ τρίμηνο

Τα κέρδη ανήλθαν σε 333 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 42% σε ετήσια βάση

Ιστορικό ρεκόρ τρίμηνης κερδοφορίας στα 333 εκατ. ευρώ (612 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εξαμήνου) πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς το β΄ τρίμηνο του έτους, ανεβάζοντας τα κέρδη ανά μετοχή στα 0,26 ευρώ, αυξημένα κατά 42% σε ετήσια βάση (0,47 ευρώ το εξάμηνο). Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου, «το 2024 ξεκίνησε δυναμικά για την Τράπεζα Πειραιώς, με το α΄ εξάμηνο να επιβεβαιώνει τη σημαντική πρόοδο προς επίτευξη ή υπέρβαση των ετήσιων στόχων, επιτυγχάνοντας διατηρήσιμη κερδοφορία και ενίσχυση των κεφαλαίων της μέσω διαφοροποιημένων πηγών εσόδων και πειθαρχίας κόστους».

Οπως είπε ο κ. Μεγάλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, «το 2024 εξελίσσεται για την Τράπεζα Πειραιώς έτος ορόσημο, καθώς μετά την επιστροφή σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης, το α΄ τρίμηνο, ο όμιλος κατέβαλε μέρισμα στους μετόχους ύψους 79 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια, ενώ πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς επανέκτησε την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από 14 χρόνια. Εμφαση έδωσε επίσης στην επίτευξη δείκτη MREL στο 28,3% τον Ιούνιο 2024, καθιστώντας την Πειραιώς την πρώτη ελληνική τράπεζα που πληροί την τελική δεσμευτική απαίτηση, ενάμισι έτος πριν από τον στόχο.

Το 2024 εξελίσσεται για την Τράπεζα Πειραιώς σε έτος-ορόσημο, τονίζει ο CEO του ομίλου Χρήστος Μεγάλου.

Βασική πηγή κερδοφορίας ήταν τα έσοδα από τόκους που ενισχύθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση, στα 528 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Η βελτίωση είναι αποτέλεσμα της αύξησης του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων, που στο τέλος του β΄ τριμήνου ανήλθε σε 31,3 δισ. ευρώ. Οι εκταμιεύσεις ανήλθαν στα 3,2 δισ. ευρώ και η καθαρή πιστωτική επέκταση στο 1,2 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, έναντι στόχου για αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ για όλο το 2024. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα πετύχει τον στόχο για καθαρή πιστωτική επέκταση άνω του 1,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου, βασιζόμενος στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, καθώς τα συμβασιοποιημένα έργα θα δημιουργήσουν νέες εκταμιεύσεις. Συγκρατημένα αισιόδοξος υπήρξε επίσης και για την ενίσχυση της στεγαστικής πίστης, κυρίως, όπως είπε, μέσω της επέκτασης του προγράμματος «Σπίτι μου», για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 179 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του έτους, αυξημένα κατά 27% σε τριμηνιαία βάση και 32% σε ετήσια βάση. Στο υψηλό επιτοκιακό αποτέλεσμα συνέβαλε και το σταθερό μείγμα καταθέσεων με μικρές μετακινήσεις στις προθεσμιακές, περιορίζοντας την επίπτωση στο επιτοκιακό περιθώριο. Το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 2,1% το β΄ τρίμηνο και το κόστος των νέων προθεσμιακών στο 2,8%, ενώ οι καταθέσεις του ομίλου ανήλθαν στα 59,8 δισ. ευρώ. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μεγάλου στον σχεδιασμό για τη δημιουργία της Snappi, η οποία έλαβε τραπεζική άδεια τον Ιούνιο και αναμένεται να επεκταθεί σε 3-4 ευρωπαϊκές χώρες τα προσεχή χρόνια. Το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση των πρώτων προϊόντων στις αρχές του 2025 ξεκινώντας από την Ελλάδα, ενώ στόχος είναι η πελατειακή βάση της νέας τράπεζας να φτάσει τα 2,5 εκατ. πελάτες χωρίς, όπως διαβεβαίωσε, να «κανιβαλιστεί» η πελατειακή βάση της Πειραιώς μέσω αυτόματης μετακίνησης πελατών.

Ο δείκτης CET1 σε pro forma επίπεδο διαμορφώθηκε στο 14,2% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 19%, με τους δύο δείκτες να συμπεριλαμβάνουν πρόβλεψη για 30% διανομή στους μετόχους. Οι κεφαλαιακοί δείκτες στο β΄ τρίμηνο διαμορφώνονται ήδη στο επίπεδο του στόχου 2024. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. ευρώ και ο αντίστοιχος δείκτης περιορίστηκε στο 3,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT