Κύμα επενδύσεων για έργα logistics

Σχεδιάζονται ή αναπτύσσονται πάνω από 350.000 τ.μ. νέων εγκαταστάσεων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Νέες εγκαταστάσεις logistics συνολικής επιφάνειας που υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 350.000 τ.μ. σχεδιάζουν ή αναπτύσσουν αυτή την περίοδο οι εισηγμένες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Μάλιστα, σχεδόν το σύνολο των νέων αυτών υποδομών εντοπίζεται στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο και στην Ελευσίνα. Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών, ο τομέας των logistics εξακολουθεί να παρουσιάζει πολύ σημαντικές προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης, παρότι έχουν ήδη αναπτυχθεί σημαντικές νέες εγκαταστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Σε πρόσφατη εκδήλωση της Capital Link για τις ΑΕΕΑΠ, ο κ. Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments, ανέφερε ότι «η κατηγορία των ακινήτων logistics παρουσιάζει χαμηλή προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση, ιδίως για σύγχρονα ακίνητα, τα οποία να διαθέτουν μεγάλες επιφάνειες και παράλληλα να έχουν και υψηλή ενεργειακή απόδοση». Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι επικεφαλής των υπολοίπων εταιρειών, κρίνοντας και από τον όγκο των νέων επενδύσεων logistics. Η ίδια η Prodea ετοιμάζει μια νέα επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα logistics νέας γενιάς, καθώς θα προσφέρονται συνολικοί χώροι 100.000 τ.μ. Συνολικά, η εισηγμένη έχει θέσει σε εφαρμογή ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 518 εκατ. ευρώ έως το 2017, εκ των οποίων τουλάχιστον 83 εκατ. ευρώ θα αφορούν νέες αναπτύξεις υποδομών logistics. Αντίστοιχα, μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα έχει «τρέξει» στα logistics και η Trastor. Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Καζίνο, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, «από το 2019 μέχρι σήμερα έχουμε επενδύσει 110 εκατ. ευρώ στα logistics, έχοντας δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο κτιρίων επιφάνειας 164.000 τ.μ., κυρίως στην περιοχή του Ασπροπύργου. Στο τέλος του 2025 θα ολοκληρωθεί και η κατασκευή μίας από τις μεγαλύτερες αγορές σε αυτή την κατηγορία, που αφορά κτίριο επιφάνειας 75.000 τ.μ. Με την προσθήκη και αυτού του ακινήτου, το 80% του χαρτοφυλακίου των logistics θα αφορά νεόδμητα, με το 54% αυτών να είναι και πιστοποιημένο κατά LEED».

Δύο από τις μεγαλύτερες υποδομές logistics των τελευταίων ετών σχεδιάζει και η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή. Η εισηγμένη πρόκειται να αναπτύξει δύο συγκροτήματα συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.μ. (από 50.000 τ.μ. έκαστο) σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα. Για αμφότερα τα ακίνητα υφίστανται συμφωνίες με τον σουηδικό όμιλο ΙΚΕΑ και την εμπορική αλυσίδα Κωτσόβολος, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 85 εκατ. ευρώ. Η Trade Estates σχεδιάζει και την αναβάθμιση ενός υφιστάμενου ακινήτου logistics που διαθέτει, επιφάνειας 21.000 τ.μ. Πρόκειται για έργο ύψους 15,1 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2026. Τα τρία αυτά ακίνητα θα προσθέσουν 127.000 τ.μ. επιφανειών logistics στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

Με τη σειρά της και η Premia προσθέτει συνεχώς νέα logistics στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της. Οι δύο πιο πρόσφατες κινήσεις αφορούν ακόμη δύο κτίρια logistics, επιφάνειας 10.000 τ.μ. και 4.500 τ.μ., που αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Ασπροπύργου, από την εταιρεία Η. Τσίκλος – NOE, η οποία είναι εκ των στρατηγικών μετόχων της Premia.

Σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται πλέον και η νέα επένδυση της Briq Properties, η οποία αναπτύσσει το νέο της συγκρότημα logistics, επιφάνειας 19.000 τ.μ., στον «κόμβο» logistics που έχει δημιουργήσει στον Ασπρόπυργο. Συνολικά, η Briq έχει δημιουργήσει ένα συγκρότημα υποδομών logistics συνολικής επιφάνειας 44.500 τ.μ. σε έκταση 114 στρεμμάτων, επενδύοντας κεφάλαια άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT