Αναθεωρεί προς τα πάνω τους στόχους η Eurobank

Αναθεωρεί προς τα πάνω τους στόχους η Eurobank

Εμφαση στις συνέργειες που δημιουργούνται με την Ελληνική Τράπεζα

Σε αναθεώρηση των στόχων για το 2024 προχώρησε η διοίκηση της Eurobank, ανεβάζοντας την εκτίμηση για τα οργανικά λειτουργικά κέρδη άνω του 1,6 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ προηγούμενης εκτίμησης, απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 16,5% έναντι 15%, δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 3% έναντι 3,5% προηγούμενης εκτίμησης και κεφαλαιακό δείκτη 17%.

Είμαστε σε τροχιά επίτευξης ή υπέρβασης των στόχων που έχουμε θέσει για το έτος», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, δίνοντας έμφαση στις συνέργειες που δημιουργούνται μετά την απόκτηση του 55,886% της Ελληνικής Τράπεζας. Το ενεργητικό του ομίλου φθάνει πλέον τα 100 δισ. ευρώ και όπως διευκρίνισε ο κ. Καραβίας οι δύο τράπεζες, η Ελληνική Τράπεζα και η Eurobank Κύπρου, θα λειτουργήσουν ως «ξεχωριστές οντότητες» καθώς έχουν διακριτές δραστηριότητες με «απόλυτα συμπληρωματικό χαρακτήρα». «Η συγχώνευσή τους είναι ο απώτερος στόχος μας και είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί στον κατάλληλο χρόνο, το timing όμως εξαρτάται επίσης από τους μετόχους μειοψηφίας», συμπλήρωσε. Οι συνέργειες εντοπίζονται στη βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους, που θα προέλθουν από την ενίσχυση των καταθέσεων, τη βελτίωση του μείγματος των καταθέσεων της Ελληνικής Τράπεζας, σε συνδυασμό με την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου. Επιπλέον, θα προκύψουν από την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες, το επίπεδο των οποίων είναι σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank πολύ χαμηλότερο όχι μόνο από αυτό του ομίλου, αλλά και σε σύγκριση με το επίπεδο της κυπριακής αγοράς και περαιτέρω τη διάθεση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, τον εξορθολογισμό των εξόδων και του κόστους για την κάλυψη του MREL στόχου. Η ποσοτικοποίηση των συνεργειών θα γίνει κατά την παρουσίαση του νέου business plan της Ελληνικής Τράπεζας που θα κληθεί να συντάξει το διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα προκύψει από την τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας τον Σεπτέμβριο. Το νέο business plan θα παρουσιαστεί στα τέλη του 2024 και θα αφορά στην 3ετία 2025-2027.

Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο στα 721 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 22,2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 732 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 721 εκατ. και περιλαμβάνουν 99 εκατ. κέρδος από την απόκτηση επιπλέον συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου (negative goodwill) καθώς και 101 εκατ. κόστος από την εθελουσία αποχώρηση εργαζομένων στην Ελλάδα. Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ενισχύονται κατά 35,5% σε ετήσια βάση σε 277 εκατ. και να συνεισφέρουν κατά 37,8% στη συνολική κερδοφορία του ομίλου. Οι λειτουργικές επιδόσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στη Βουλγαρία ενισχύθηκαν σημαντικά, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 176 εκατ. και 100 εκατ. αντίστοιχα.

Tα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 8,6% έναντι του α΄ εξαμήνου 2023 και ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ, προερχόμενα κυρίως από χορηγήσεις, ομόλογα και από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στα 42,2 δισ. ευρώ από 40,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο και σύμφωνα με τη διοίκηση, ο όμιλος είναι σε τροχιά επίτευξης του στόχου για αύξηση των δανείων κατά 2,3 δισ. ευρώ το 2024. Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 4,7% και ανήλθαν σε 283 εκατ., κυρίως λόγω των εσόδων από τις εργασίες του δικτύου και τη διαχείριση περιουσίας, τομέας στον οποίο η Eurobank δίνει ιδιαίτερη έμφαση, εξετάζοντας σύμφωνα με τον κ. Καραβία το ενδεχόμενο περαιτέρω εξαγορών είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Η κεφαλαιακή επάρκεια διατηρήθηκε σε ισχυρά επίπεδα, με τον δείκτη συνολικής επάρκειας και τον δείκτη κοινών μετοχών CET1 να διαμορφώνονται pro-forma σε 19,3% και 16,2% αντίστοιχα, λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης από την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας και τη διανομή μερίσματος ύψους 342 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT