Οι ηλιακοί συλλέκτες, που τοποθετούνται εύκολα σε αυλές και μπαλκόνια, εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στη Γερμανία, διότι οι τιμές είναι προσιτές και οι κανονισμοί έχουν χαλαρώσει. Σε εμπορική έκθεση του Βερολίνου με θέμα τη βιωσιμότητα μία νέα συσκευή τράβηξε την προσοχή της Βαλτράουντ Μπεργκ. Δεν ήταν άλλη από ένα ηλιακό πάνελ αρκετά μικρό για να τοποθετηθεί εύκολα στο πλάι ενός μπαλκονιού, να συνδεθεί σε μια πρίζα και να τροφοδοτήσει με ενέργεια από τον ήλιο απευθείας το σπίτι της. «Ενθουσιάστηκα, όταν έμαθα ότι μπορείς μόνη σου να παράγεις το δικό σου ρεύμα και να έχεις ανεξαρτησία», είπε η ίδια μιλώντας στους New York Times. Η κ. Μπεργκ είναι συνταξιούχος και εγκατέστησε μόνη της πολλά πάνελ στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της με νότιο προσανατολισμό στο Βερολίνο. Κάθε ένας από αυτούς τους ελαφρούς συλλέκτες παράγει ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για έναν φορητό υπολογιστή ή ένα μικρό ψυγείο. Ωστόσο πολλά σπίτια σε όλη τη Γερμανία συμμετέχουν σε μία αθόρυβη μεταμόρφωση, φέρνοντας την πράσινη επανάσταση πολύ κοντά στους ανθρώπους χωρίς τεράστιες επενδύσεις, χωρίς την αναζήτηση ηλεκτρολόγων ή τη χρήση βαρέων εργαλείων. «Δεν χρειάζεσαι τρυπάνι ή σφυρί», είπε η κ. Μπεργκ. «Απλώς τα κρεμάς από το μπαλκόνι σαν την μπουγάδα στην Ιταλία».
Περισσότερα από 500.000 από τα συστήματα αυτά έχουν ήδη εγκατασταθεί στη χώρα και η νέα πιο χαλαρή νομοθεσία για την τοποθέτησή τους έχει συμβάλει στην τεράστια διάδοσή τους. Το πρώτο εξάμηνο η Γερμανία προσέθεσε εννέα γιγαβάτ φωτοβολταϊκής ισχύος, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, την αρμόδια ρυθμιστική αρχή. «Βλέπουμε μια συνεχή αύξηση ιδίως στους ηλιακούς συλλέκτες», δήλωσε ο Κλάους Μίλερ, πρόεδρος της Αρχής. «Σε σύγκριση με τη συνολική παραγωγική δυνατότητα στα τέλη του 2023 έχει προστεθεί ένα 10%, εκ του οποίου τα δύο τρίτα προήλθαν από συστήματα τοποθετημένα σε κτίρια, άρα και σε μπαλκόνια».
Ορισμένα από τα πάνελ κατασκευάζονται από ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά τα περισσότερα παράγονται στην Κίνα, της οποίας η κυριαρχία στη συγκεκριμένη αγορά της επιτρέπει να τα πωλεί σε προσιτές τιμές. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει να τετραπλασιάσει την ποσότητα ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών έως το 2030 στα 600 γιγαβάτ, ενώ η Γερμανία έως τότε θα καλύψει τα 200 γιγαβάτ. Τέλος, σύμφωνα με την ενεργειακή εταιρεία Rystad Energy, φέτος η Γερμανία αναμένεται να προσθέσει τη μεγαλύτερη παραγωγική δυνατότητα από τον ήλιο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.