Ο πλούτος στις ΗΠΑ αυξάνεται, οι μετοχές ανεβαίνουν, η ανισότητα μεγαλώνει

Ο πλούτος στις ΗΠΑ αυξάνεται, οι μετοχές ανεβαίνουν, η ανισότητα μεγαλώνει

Ο σωρευτικός αντίκτυπος της ακρίβειας και του υψηλού κόστους δανεισμού χτυπάει όλο και περισσότερους Αμερικανούς χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δίνει μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού, τα συνεπακόλουθά του βαθαίνουν το χάσμα στην καρδιά της αμερικανικής οικονομίας. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν, ο πλούτος των νοικοκυριών βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ και οι αποδόσεις των επενδύσεων δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες. Την ίδια στιγμή, όμως, πολλές αμερικανικές οικογένειες βλέπουν να έχουν εξανεμιστεί οι αποταμιεύσεις που συγκέντρωσαν την περίοδο της πανδημίας, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί δεν μπορούν να πληρώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες, ενώ έχουν κάνει άλμα οι δόσεις για την εξόφληση της αγοράς αυτοκινήτου.

Ο κώδωνας του κινδύνου χτυπά για όλο και περισσότερους Αμερικανούς χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και γίνεται όλο και πιο ορατή η διχοτόμηση της αμερικανικής κοινωνίας. Μια διχοτόμηση ανάμεσα σε όσους χάνουν όσα κέρδισαν εξαιτίας του πληθωρισμού και του υψηλού κόστους του δανεισμού και σε εκείνους που έχουν ωφεληθεί τα μέγιστα από την άνοδο της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και τις αποδόσεις των ομολόγων. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αυξήσεις μισθών όσων έχουν εργασία πλήρους απασχόλησης βοήθησαν το μέσο εισόδημα να παραμείνει σχετικά σταθερό από τις αρχές του 2020 έως σήμερα λαμβανομένων υπ’ όψιν και των αυξήσεων των τιμών. Για κάποιους άλλους, όμως, οι αυξήσεις των μισθών τους δεν ήταν αρκετές, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να αγωνίζονται με το σοκ του πληθωρισμού. Οι Αμερικανοί χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος συνήθως αντιμετωπίζουν έναν μεγαλύτερο πληθωρισμό από αυτόν που αντιμετωπίζουν οι πιο ευκατάστατοι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας που αποδίδει τη διαφορά μερικώς στο κόστος της στέγασης και της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είχε ήδη υπονομεύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του προέδρου Μπάιντεν πολύ προτού αναγκαστεί να αποσύρει την υποψηφιότητά του για άλλους λόγους. Και στο μεταξύ, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι έχουν οικονομικά προγράμματα που αναμένεται να επιταχύνουν τον πληθωρισμό. Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αναμένεται πρωτίστως να συνεχίσει το οικονομικό πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν που πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν υπεύθυνο για την επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων. Επίσης, ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει πολιτικές όπως οι φοροαπαλλαγές και οι δασμοί που σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους θα δώσουν νέα ώθηση στις αυξήσεις των τιμών και θα ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.

Κι ενώ οι ψηφοφόροι προσπαθούν να αποφασίσουν σε ποιον θα επιρρίψουν την ευθύνη για τις αυξήσεις των τιμών και από ποιον ελπίζουν να βρουν τη λύση, η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να διαψεύδει όσες Κασσάνδρες προέβλεψαν επιβράδυνση και να προηγείται άλλων πλούσιων και ανεπτυγμένων οικονομιών. Η συνεχής δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ έχει δώσει ώθηση στους μισθούς που προσφάτως αυξήθηκαν περισσότερο από τον πληθωρισμό. Και οι επενδυτές αισιοδοξούν όλο και περισσότερο πως η Federal Reserve θα μπορέσει να δαμάσει το τέρας του πληθωρισμού χωρίς να χρειαστεί να προκαλέσει πόνο στους Αμερικανούς. Αυτό, όμως, μάλλον θα εξαρτηθεί από τις αντοχές των καταναλωτών και από το κατά πόσον όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα μπορούν να υπερκαλύψουν την επιβράδυνση σε άλλα κλιμάκια της οικονομίας. Οι οικονομολόγοι προσβλέπουν στις μειώσεις των επιτοκίων και στον ευεργετικό τους αντίκτυπο στην οικονομία, αλλά τελικά ο σωρευτικός αντίκτυπος της ακρίβειας και του υψηλού κόστους του δανεισμού έχει αρχίσει να κάμπτει τις δυνατότητες αρκετών Αμερικανών να διατηρήσουν τα ίδια επίπεδα κατανάλωσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT