Ανοδος πληθωρισμού στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Ανοδος πληθωρισμού στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Περιπλέκονται οι κινήσεις της ΕΚΤ για περαιτέρω μείωση επιτοκίων

3' 30" χρόνος ανάγνωσης

Μία ημέρα μετά την είδηση ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει και αναπτύσσεται, παρά τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν τον πληθωρισμό να επιταχύνεται. Περιπλέκουν, έτσι, την εικόνα και τον προβληματισμό της ΕΚΤ για το κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη Eurostat, η αύξηση των τιμών καταναλωτή έφτασε τον Ιούλιο στο 2,6% από το 2,5% στο οποίο βρισκόταν τον Ιούνιο και ενώ οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων συνέκλιναν στην εκτίμηση πως θα παραμείνει αμετάβλητο το ποσοστό του πληθωρισμού. Σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό, από τον οποίο αφαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, παρέμεινε στο 2,9% για τρίτο συναπτό μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που μιλούσαν για ελαφρά αποκλιμάκωση.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού είναι το ένα από τα κρίσιμα μεγέθη που θα καθορίσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επίπεδα των επιτοκίων, με τις αγορές να στοιχηματίζουν ακόμη σε περαιτέρω μειώσεις, που μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν φτάσει συνολικά στις 57 μονάδες βάσης. Ενας άλλος καθοριστικός παράγοντας είναι η προοπτική να προχωρήσει η Federal Reserve σε μείωση των επιτοκίων του δολαρίου, κάτι που εξακολουθεί να είναι πιθανόν για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, και στο μέτωπο του πληθωρισμού οι αποκλίσεις είναι αισθητές ανάμεσα στα κράτη-μέλη, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, να καταγράφει απροσδόκητη επιτάχυνση των τιμών τον Ιούλιο στο 2,30% από το 2% ενώ την ίδια στιγμή επιβραδύνεται ο δομικός πληθωρισμός στο 3,1% από το 3,3% του Ιουνίου. Παράλληλα, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται στην Ισπανία, υποχωρώντας τον Ιούλιο στο 2,8% από το 3% του Ιουνίου. Τα στελέχη της ΕΚΤ δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις αυξήσεις των τιμών στον κρίσιμο τομέα των υπηρεσιών, καθώς εκτιμούν ότι στον κλάδο είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος αυξήσεων των μισθών που θα μπορούσαν να ανατροφοδοτήσουν έναν φαύλο κύκλο πληθωρισμού. Τα σχετικά για τον τομέα των υπηρεσιών φέρουν τις αυξήσεις των τιμών να φτάνουν στο 4% τον Ιούλιο, σημειώνοντας επιβράδυνση για πρώτη φορά ύστερα από τρεις συναπτούς μήνες. Προεξοφλώντας πάντως τις αποκλίσεις από τους στόχους, η Γερμανίδα Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως «οι αποκλίσεις ενδέχεται να είναι περιστασιακές, αλλά μπορεί να είναι και συστημικής φύσης, γι’ αυτό και παρακολουθούμε τόσο προσεκτικά τον πληθωρισμό του τομέα των υπηρεσιών, επειδή ακριβώς είναι πολλαπλάσιος από τις εκτιμήσεις». Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 2% όλους τους μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τα μέσα του 2021 έως σήμερα και δυσχεραίνει έτσι το έργο της ΕΚΤ, καθώς μετά την αρχική επιβράδυνσή του εξελίχθηκε αργότερα σε μόνιμη και παγιωμένη τάση. Οπως τόνισε τον περασμένο μήνα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η τράπεζα εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο «για μεγάλο μέρος και του επόμενου έτους».

Ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε στο 2,9% για τρίτο συναπτό μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων για ελαφρά αποκλιμάκωση.

Σημειωτέον ότι το έργο της ΕΚΤ περιπλέκεται και από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη. Ο λόγος είναι ότι σκιαγραφούν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη και σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς φέρουν τη γερμανική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,1% το β΄ τρίμηνο, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να φλερτάρει και πάλι με την ύφεση. Η στατιστική υπηρεσία της χώρας απέδωσε την αρνητική εξέλιξη σε μείωση των επενδύσεων στον εξοπλισμό και τα κτίρια. Στο μεταξύ, τόσο ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) όσο και τα σχετικά στοιχεία του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo προδίδουν πως η γερμανική οικονομία μπήκε στο γ΄ τρίμηνο του έτους ακόμη πιο αρνητικά, καθώς μειώνεται η βιομηχανική της παραγωγή που άλλοτε στήριζε τις εξαγωγές της και μέσω των εξαγωγών και την ανάπτυξή της. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία επιβραδύνεται ελαφρώς, ενώ Γαλλία και Ισπανία σημειώνουν ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από τις προβλέψεις. Συνολικά, πάντως, η οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε ανάπτυξη 0,3% τους τρεις μήνες μέχρι το τέλος Ιουνίου, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ που είχε και το α΄ τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για ενθαρρυντική εξέλιξη, δεδομένου ότι οι προβλέψεις των οικονομολόγων μιλούσαν για ανάπτυξη 0,2%, ενώ η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι αναιμική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT