Κραδασμοί στη διεθνή αγορά του καφέ

Η αυξανόμενη ζήτηση και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή δημιουργούν προβλήματα στον κλάδο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Η παγκόσμια αγορά καφέ έχει υποστεί σοβαρούς κραδασμούς. Οι τιμές της ποικιλίας Ρομπούστα σημείωσαν ελαφρά αύξηση, αλλά παραμένουν κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ. Οι λάτρεις του εσπρέσο μπορεί να μην αισθάνονται ακόμα την πίκρα αυτή, αλλά η αυξανόμενη ζήτηση και οι επιπτώσεις που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή διεθνώς απεργάζονται προβλήματα για τον κλάδο επεξεργασίας καφέ, που αποτιμάται στα 200 δισ. δολάρια. Η ζήτηση της ποικιλίας Java αυξάνεται διεθνώς, διότι όσο διογκώνονται τα ατομικά εισοδήματα τόσο προσελκύονται στην τεράστια κοινότητα των εραστών του καφέ κι άλλα μέλη. Από την πλευρά τους οι αγρότες για να ικανοποιήσουν τα καφέ, τα μπαρ, αλλά και τα σούπερ μάρκετ καλλιεργούν δύο ποικιλίες. Η Αράμπικα είναι δημοφιλέστερη, ακριβή και πιο φίνα. Τα φυτά της αναπτύσσονται τουλάχιστον 1.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε δροσερές περιοχές με βροχοπτώσεις. Οι κόκκοι της Ρομπούστα είναι σκληρότεροι, αν και γενικά θεωρούνται λιγότερο εύγευστοι, εξ ου και διοχετεύονται για χρήση στον στιγμιαίο καφέ και τα χαρμάνια. Εντούτοις, η προσφορά δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση. Το Βιετνάμ παράγει περίπου το 40% της Ρομπούστα στον κόσμο και δοκιμάζεται σοβαρά από την ξηρασία. Ο όμιλος εμπορίας καφέ Volcafe εκτιμά ότι η χώρα θα μπορούσε να έχει τη μικρότερη συγκομιδή της στα τελευταία 13 χρόνια, όπερ σημαίνει ότι δημιουργείται έλλειμμα 4,6 εκατ. σάκων 60 κιλών έκαστος.

Ως αποτέλεσμα, στην αγορά εμπορευμάτων τα προθεσμιακά συμβόλαια της ποικιλίας Ρομπούστα του Σεπτεμβρίου ανήλθαν στις αρχές Ιουλίου στα σχεδόν 5.000 δολάρια ο μετρικός τόνος, προτού μειωθούν στα περίπου 4.300 δολάρια ανά τόνο. Οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στη Βραζιλία και τις ελπίδες αναπτερωμένες ότι η συγκομιδή της θα είναι καλή. Οι τιμές του Αράμπικα έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα δεκαετίας νωρίτερα φέτος. Η πελατεία των καφέ Starbucks δεν πρέπει να υποφέρει πολύ. Ορισμένα προϊόντα επηρεάζονται γρήγορα από τις τιμές των εμπορευμάτων. Η βενζίνη, παραδείγματος χάριν, διακυμαίνεται σε μεγάλο βαθμό λόγω της αγοράς πετρελαίου, επειδή το αργό αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της χρέωσης στο πρατήριο. Σε ένα φλιτζάνι καφέ 5 δολαρίων, ωστόσο, οι άψητοι κόκκοι του κοστίζουν μόλις 7 σεντς. Οι καταναλωτές καφέ υπό μορφήν σκόνης και κρυστάλλων νιώθουν νωρίτερα το αυξημένο κόστος. Ακολουθώντας τη βασική οικονομική θεωρία, οι ελλείψεις παρέχουν κίνητρα για περισσότερη παραγωγή. Και οι μεγάλοι εμπορικοί οίκοι καφέ επενδύουν πράγματι σε νέες φυτείες.

Οι μικρότεροι καλλιεργητές τείνουν, επίσης, να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ενδείξεις και στις τάσεις των τιμών του καφέ από ό,τι του κακάο, επειδή η κρατική παρέμβαση είναι περιορισμένη και οι συνεταιρισμοί διατηρούν καλύτερους δεσμούς με τους εξαγωγείς. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ίσως χρειαστούν τέσσερα χρόνια για να ωριμάσουν τα φυτά, μπορεί ακόμη και να δημιουργηθεί υπεραφθονία. Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Ινδία, αντιμετωπίζει έναν σημαντικό κίνδυνο για την ανάπτυξη των καλλιεργειών, την ασφάλεια του νερού. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή διαδραματίζει τεράστιο ρόλο. Σχεδόν το ήμισυ της γης, που είναι η καταλληλότερη για τον Αράμπικα, δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις μέχρι το 2050. Η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί τους καλλιεργητές πιο ψηλά στα βουνά σε πιο δροσερά χωράφια με απρόβλεπτες βροχοπτώσεις. Τέτοιες πιέσεις ωθούν ήδη τους παραγωγούς προς την ποικιλία Ρομπούστα. Η ένωση των ομίλων καφέ με την επωνυμία «Παγκόσμια έρευνα για τον καφέ» προβλέπει ότι σε λιγότερο από 20 χρόνια η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 35 εκατ. σάκους ή σχεδόν το ήμισυ της τρέχουσας παραγωγής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT