Χαμηλώνουν οι υψηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη

Χαμηλώνουν οι υψηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη

Ρυθμό μεγέθυνσης κοντά στο 2% βλέπουν ολοένα και περισσότεροι αναλυτές

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Ενδείξεις για ασθενέστερη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική οικονομία εντοπίζουν οι οικονομολόγοι, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε επίσης χθες ότι οι νέες ενδείξεις για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ίσως οδηγήσουν και τον πληθωρισμό σε χαμηλότερο επίπεδο από το αναμενόμενο.

«Υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», είπε, προσθέτοντας ότι τα γεγονότα αυτά συνηγορούν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Eurobank εξέδωσε χθες σημείωμα του επικεφαλής οικονομολόγου της Τάσου Αναστασάτου, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί μ’ έναν ρυθμό της τάξης του 2%. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προέβλεπε τον Απρίλιο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, έχοντας αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 2,9%. Η δε Τράπεζα της Ελλάδος στην Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής του Ιουνίου προέβλεπε ρυθμό 2,2%, έχοντας κι αυτή αναθεωρήσει την προηγούμενη πρόβλεψή της για 2,3%.

Εξακολουθεί να περιμένει δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας.

Για τα επόμενα δύο χρόνια, 2025 και 2026, η Eurobank εκτιμά ότι η ανάπτυξη έχει τη δυνατότητα να επιταχυνθεί σε 2,4%, «καθώς η Ευρωζώνη που είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της χώρας μας θα ανακάμπτει και τα έργα του ΤΑΑ, τόσο στο σκέλος των δανείων όσο και στο σκέλος των επιδοτήσεων, θα πλησιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό ωριμότητας». Η Τράπεζα της Ελλάδος προέβλεπε στην προ μηνός έκθεσή της ρυθμό 2,5% για το 2025 και 2,6% για το 2026. Η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προέβλεπε ρυθμό 2,6% για το 2025. Γεγονός είναι ότι η αισιοδοξία για ρυθμούς ανάπτυξης 2,5%-3% έχει εγκαταλειφθεί και πλέον οι αναλυτές πλησιάζουν στην περιοχή του 2%, κάτι που σημαίνει ότι θα καθυστερήσει και η σύγκλιση με την Ευρωζώνη, παρότι κι αυτή επιβραδύνει.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έχει εξασθενήσει και ότι η δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας επιβραδύνεται», είπε χθες ο κ. Στουρνάρας στο Platow.de. Επικαλέστηκε την υποχώρηση του PMI σε χαμηλά 5 μηνών τον Ιούλιο, την έλλειψη ενδείξεων ανάκαμψης στη μεταποίηση και τη βιομηχανική παραγωγή, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τη μείωση της εμπιστοσύνης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης – τη γερμανική και τη γαλλική. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείξουν ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, όπως αναμένεται, «θα είναι σκόπιμο να γίνουν σταδιακές μειώσεις των επιτοκίων προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη». Πάντως, επισήμανε ότι εξακολουθεί να περιμένει δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, υπό την προϋπόθεση πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί όπως αναμέναμε.

Στο σημείωμα της Εurobank για την ανάπτυξη στην Ελλάδα επισημαίνεται ότι «η αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και η περιοριστική νομισματική πολιτική ασκούν συσταλτικές πιέσεις στην οικονομία». Εκτιμά ότι και φέτος κινητήρια δύναμη θα είναι η ιδιωτική κατανάλωση και ο τουρισμός. Καταλήγει δε, ότι για να συνεχιστεί η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα «είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίξουν τον μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της εισαγωγής περισσότερης γνώσης και εξωστρέφειας στην παραγωγή και θα του προσδώσουν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT