Τα ομόλογα της Γαλλίας αποδυναμώνονται και του Νότου ενισχύονται

Τα ομόλογα της Γαλλίας αποδυναμώνονται και του Νότου ενισχύονται

Τα γαλλικά spreads σύντομα θα φτάσουν τα ελληνικά, ενώ θα κινούνται σε διπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με τα πορτογαλικά

3' 33" χρόνος ανάγνωσης

Στη νέα κανονικότητα που δημιούργησαν στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία αναφέρεται η Capital Economics, επισημαίνοντας πως τα γαλλικά ομόλογα έχουν αποχωρήσει από το γκρουπ των τίτλων χαμηλού ρίσκου του πυρήνα της Ευρωζώνης και πλέον οι επενδυτές τα αντιμετωπίζουν σαν ομόλογα της περιφέρειας του παρελθόντος.

Αντίθετα, τα ομόλογα των χωρών του Νότου, όπως τα ελληνικά, έχουν πλέον τις καλύτερες προοπτικές λόγω της δημοσιονομικής σύνεσης που ακολουθείται στην οικονομία. Μάλιστα προβλέπει πως το γαλλικό spread θα κινείται σύντομα στα ίδια επίπεδα με αυτό της Ελλάδας και σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με το πορτογαλικό, λόγω της περαιτέρω ανόδου που αναμένεται να καταγράψει η απόδοση των γαλλικών τίτλων.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Capital Economics, η σκόνη έχει πλέον «κάτσει» στις αγορές ομολόγων μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία και τα γαλλικά spreads έχουν υποχωρήσει ελαφρώς. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι πάνω από 20 μονάδες βάσης υψηλότερα από το επίπεδο πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Αυτό κατά την άποψή της αντανακλά τόσο το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα όσο και την επιτακτική ανάγκη για τη Γαλλία να μειώσει το έλλειμμά της. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι, ακόμη και πριν από τις εκλογές, υπήρχαν ελάχιστοι λόγοι αισιοδοξίας για τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Capital Economics αναμένει ότι το spread μεταξύ του γαλλικού 10ετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα και θα φτάσει τις 100 μ.β., από περίπου 70 μ.β. αυτή τη στιγμή.

Εν τω μεταξύ, όπως τονίζει ο οίκος, τα spreads σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης επιστρέφουν στο σημείο που ήταν πριν από τις γαλλικές εκλογές. Επειτα από την άνοδο που σημείωσαν την εβδομάδα μετά την απόφαση του Μακρόν στις 9 Ιουνίου να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, τα spreads έχουν πλέον υποχωρήσει. Η άνοδος και η πτώση τους συνέπεσαν γενικά με τις διακυμάνσεις στην πιθανότητα το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Η Capital Economics θεωρεί ότι είναι απίθανο η επιβίωση της Ευρωζώνης να γίνει ξανά μείζον θέμα, ειδικά τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, ό,τι κι αν συμβεί στη Γαλλία.

Ως αποτέλεσμα, οποιαδήποτε δυσμενής πολιτική ή δημοσιονομική εξέλιξη στη Γαλλία δεν θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στα spreads σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης πέρα από την τυπική σπασμωδική αντίδραση. Το αποτέλεσμα είναι ότι το spread κάθε χώρας, κατά την άποψή της, θα αντανακλά πρωτίστως τις δικές της εσωτερικές εξελίξεις.

Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία

Σε αυτό το πλαίσιο η Capital Economics σημειώνει ότι είναι αρκετά αισιόδοξη για τις προοπτικές των ομολόγων της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ στην Ελλάδα και την Πορτογαλία έχει υποχωρήσει πολύ κάτω από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ αν και το ισπανικό χρέος δεν έχει μειωθεί πολύ, η συνεχιζόμενη ισχυρή οικονομική ανάπτυξη θα βοηθήσει στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναγνωρίσει την πρόοδο που σημείωσαν οι χώρες αυτές για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών τους, προσθέτει η Capital Economics. Από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, οι S&P, Moody’s και Fitch έχουν αναβαθμίσει την Πορτογαλία κατά τέσσερις έως πέντε βαθμίδες, την Ισπανία κατά δύο έως τέσσερις βαθμίδες, ενώ η Ελλάδα αξιολογείται πλέον με «επενδυτική βαθμίδα» από δύο από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης.

Πάντως, καθώς οι θετικές εξελίξεις έχουν λίγο – πολύ αποτιμηθεί από την αγορά, η πτώση των spreads αυτών των χωρών θα είναι περιορισμένη, εκτιμά η Capital Economics. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι πως τα γαλλικά spreads σύντομα θα φτάσουν τα ελληνικά και τις 100 μ.β, ενώ θα κινούνται σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα πορτογαλικά.

Ιταλία και Βέλγιο

Τέλος, αναφέρει πως εκτός από τη Γαλλία, υπάρχουν σαφείς ανησυχίες και για την Ιταλία και το Βέλγιο. Στην Ιταλία ο δείκτης χρέους είναι ήδη από τους υψηλότερους διεθνώς και η Capital Economics πιστεύει ότι τα δημόσια οικονομικά θα τεθούν υπό περαιτέρω πίεση στο μέλλον. Και η κατάσταση στο Βέλγιο μοιάζει με αυτήν στη Γαλλία: οι δείκτες χρέους και ελλείμματος είναι παρόμοιοι και η χώρα διοικείται επίσης από μια προσωρινή κυβέρνηση από τον Ιούνιο. Συνεπώς, εκτιμά ότι τα spreads στις δύο χώρες θα κινηθούν υψηλότερα τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το τέλος του 2025 το ιταλικό spread θα αυξηθεί από περίπου 135 μ.β. σήμερα σε 175 μ.β. και στο Βέλγιο από περίπου 60 μ.β. σε 75 μ.β.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT