Kάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου για τη μεγάλη γκάμα των οικιακών καταναλωτών (άνω του 80%) μετά τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την απορρόφηση μεγάλου μέρους των αυξήσεων της χονδρεμπορικής αγοράς από τους παρόχους.
Το μέτωπο ωστόσο του ενεργειακού κόστους παραμένει ανοιχτό για τους επόμενους μήνες, καθώς η παγκόσμια αγορά ενέργειας εισέρχεται σε νέα αβεβαιότητα μετά την έκρυθμη κατάσταση που προκάλεσε στη Μέση Ανατολή η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια από το Ισραήλ. Η αυξημένη απειλή μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή έχει εξωθήσει από προχθές προς τα πάνω τις τιμές του φυσικού αερίου, επαναφέροντας σε ολόκληρη την Ευρώπη τις ανησυχίες για το κόστος ενέργειας και την ασφάλεια εφοδιασμού ενόψει και της χειμερινής περιόδου.
Στον ολλανδικό κόμβο TTF τα προθεσμιακά συμβόλαια του Σεπτεμβρίου έκλεισαν την Τετάρτη (ημέρα δολοφονίας του Ισμαήλ Χανίγια) στα 35,72 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση 1,82% και χθες έπειτα από μια ημερήσια αύξηση κοντά στο 3%, στα 36,845. Αντιστοίχως η τιμή στα προθεσμιακά συμβόλαια του Νοεμβρίου εκτοξεύτηκε στα 40 ευρώ/MWh, προεξοφλώντας την αβεβαιότητα της επόμενης περιόδου. Το τελευταίο διάστημα οι τιμές του φυσικού αερίου στο TTF κυμάνθηκαν πέριξ των 32-34 ευρώ/MWh. Για την Ελλάδα η εξέλιξη αυτή, που εκδηλώνεται σε μια περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική λόγω της υψηλής συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής (πάνω από 40%), αλλά και των περιορισμένων διασυνοριακών διασυνδέσεων, παράγοντας που δεν ευνοεί τον ανταγωνισμό και τη ροή φθηνής ενέργειας από άλλες αγορές προς το ελληνικό σύστημα. Είναι ενδεικτικό ότι χθες, παρά την υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής (46,16%), η τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώθηκε στα 128,82 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 18,42% μέσα σε μια ημέρα. Στα υψηλά επίπεδα των 122,64 ευρώ/MWh ύστερα από μια μικρή υποχώρηση παραμένει και σήμερα, καθιστώντας την Ελλάδα μία από τις ακριβότερες αγορές της Ευρώπης.
Μηνιαίες καταναλώσεις έως και 500 KWh (κατηγορία που καλύπτει το 90% των νοικοκυριών) θα επιδοτηθούν με 1,6 λεπτά/κιλοβατώρα.
Η χονδρεμπορική τιμή του Αυγούστου, ανεξάρτητα από το πώς θα διαμορφωθεί στο τέλος του μήνα, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις καταναλώσεις των πράσινων τιμολογίων του μήνα. Αυτές, μετά και τις επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν χθες, θα τιμολογηθούν για τη μεγάλη γκάμα των καταναλωτών με κάτω από 15 λεπτά/κιλοβατώρα. Μηνιαίες καταναλώσεις έως και 500 KWh (κατηγορία που καλύπτει το 90% των νοικοκυριών) θα επιδοτηθούν με 1,6 λεπτά/κιλοβατώρα. Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 5 λεπτά/κιλοβατώρα, με την τελική τιμή μετά την επιδότηση να διαμορφώνεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης. Μετά την επιδότηση οι περισσότεροι από 700.000 δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πληρώσουν τον Αύγουστο την κιλοβατώρα στα 11,3 λεπτά.
Στα επίπεδα των 16,3 λεπτών ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά, μετά την έκπτωση 53%. Αντίστοιχα, μετά την έκπτωση 45% τα πράσινα επαγγελματικά τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώνονται τον Αύγουστο σε 18,33 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η τιμή στο μπλε τιμολόγιο της ΔΕΗ «myHomeEnter» διαμορφώνεται στα 14,5 λεπτά και στο «myHomeOnline» στα 14,2 λεπτά. Στο μπλε επαγγελματικό «myBusinessEnter» η τιμή για τον Αύγουστο είναι 14,5 λεπτά. Η ΔΕΗ από την αρχή του έτους έχει στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά με συνολικές εκπτώσεις άνω των 450 εκατ. ευρώ.
Στα επίπεδα του Ιουλίου κράτησε τις τιμές της για τον Αύγουστο η Protergia (15,99 λεπτά), όπως και η Elin (16,63 λεπτά) και η Hρων (15,87 λεπτά). Μέχρι αργά το βράδυ χθες αναμενόταν να ανακοινώσουν τιμές και οι υπόλοιποι πάροχοι. Μετά την επιδότηση το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 14,79 λεπτά η κιλοβατώρα, της Protergia στα 14,39, της Ηρων στα 14,27 και της Ελίν στα 15,03.