Aύξηση κερδών στο εξάμηνο για την Optima Bank

Aύξηση κερδών στο εξάμηνο για την Optima Bank

Ανήλθαν στα 69 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 57% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Kαθαρά κέρδη 69 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 57% έναντι 44,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, εμφάνισε το α΄ εξάμηνο του έτους η Optima Bank, ενώ σε τριμηνιαία βάση τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 36,3 εκατ. ευρώ έναντι 25,7 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 41%.

Ως αποτέλεσμα των αυξημένων κερδών, η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανήλθε στο 26,7%, καταγράφοντας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Δημήτρη Κυπαρίσση, «την υψηλότερη επίδοση στον κλάδο. Οπως σημείωσε κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα 6μηνιαία αποτελέσματα, «η Optima Bank συμπληρώνει πέντε χρόνια επιτυχημένης και δυναμικής παρουσίας στην ελληνική τραπεζική αγορά», κατορθώνοντας να «εδραιωθεί ως μία τράπεζα καινοτομίας και αξιοπιστίας με ανθρωποκεντρική προσέγγιση». Σύμφωνα με τον κ. Κυπαρίσση, «οι οικονομικές μας επιδόσεις, στηριζόμενες στη διαρκή ανάπτυξη των μεγεθών, μας επέτρεψαν να παρέχουμε ισχυρές αποδόσεις στους μετόχους μας με την έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων της διανομής μερίσματος 0,44 ευρώ ανά μετοχή». Με δεδομένη τη δυναμική της τράπεζας, η εκτίμηση της διοίκησης για την κερδοφορία του 2024 διαμορφώνεται στα 134 εκατ. και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται άνω του 24%.

Οι εκταμιεύσεις δανείων για το α΄ εξάμηνο 2024 ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ, έναντι 961 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, συμβάλλοντας ώστε τα καθαρά δανειακά υπόλοιπα της τράπεζας να αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 3 δισ., καταγράφοντας δηλαδή άνοδο 50% σε ετήσια βάση. Το ενεργητικό της ανήλθε στα 4,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 41% σε ετήσια βάση. Η ποιότητα χαρτοφυλακίου παραμένει ισχυρή, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να διαμορφώνεται στο 1,03%. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 936 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 3,7 δισ. (άνοδος 34% σε ετήσια βάση), ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 81,5% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας στο 262,6%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 91,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 51% σε ετήσια βάση, με το καθαρό περιθώριο επιτοκίου να διαμορφώνεται στο 4,36%, χάρη στα ανθεκτικά περιθώρια δανείων. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 33% σε ετήσια βάση στα 19,1 εκατ. ευρώ με αυξημένη συνεισφορά από προμήθειες δανείων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 26,6 εκατ. ευρώ, 10% υψηλότερα σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των εργαζομένων. Ο λόγος κόστους προς βασικά έσοδα διαμορφώθηκε στο 25,4%, ευθυγραμμισμένος με τον στόχο της διοίκησης για δείκτη κάτω του 30% το τρέχον έτος, επίδοση που είναι από τις καλύτερες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία.

Με τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται στο 15,8%, η Optima Βank, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, «αποδεικνύει ότι διαθέτει επαρκή κεφαλαιακή θωράκιση και βρίσκεται σε ισχυρή θέση ώστε να στέκεται στο πλευρό των ελληνικών επιχειρήσεων προκειμένου να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT