Σε υψηλότερο μέρισμα στοχεύει η Εθνική Τράπεζα

Σε υψηλότερο μέρισμα στοχεύει η Εθνική Τράπεζα

Σε βάθος χρόνου θα αυξηθεί στο 70% των καθαρών κερδών

Μέρισμα στο επίπεδο των ευρωπαϊκών τραπεζών στοχεύει να διανείμει τα προσεχή χρόνια η Εθνική Τράπεζα, μεγιστοποιώντας το ποσοστό προς διανομή στο 70% των καθαρών κερδών. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, υπογραμμίζοντας ότι «η στρατηγική μας είναι σταδιακά να αυξήσουμε την αμοιβή προς τους μετόχους μας σε ποσοστό περίπου 70%, από το οποίο τα δύο τρίτα θα είναι σε μετρητά και το ένα τρίτο μέσω επαναγοράς μετοχών». Αυτό, όπως διευκρίνισε ο κ. Μυλωνάς, «θα γίνει σταδιακά σε βάθος χρόνου, αλλά η στρατηγική μας είναι να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή τράπεζα».

Ως πρώτο δείγμα αυτής της πρόθεσης, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε τη διανομή του 30% των καθαρών κερδών του 2023 και η πρόβλεψη για το 2024 είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει το 40%, αξιολογώντας τις θετικές επιδόσεις του α΄ εξαμήνου, βάσει των οποίων τα αναλογούντα προς τους μετόχους καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 670 εκατ. ευρώ. Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 18,1%, οδηγώντας σε αναθεώρηση των στόχων για το 2024.

Οι αναθεωρημένοι στόχοι προβλέπουν κέρδη ανά μετοχή στο 1,4 ευρώ, έναντι 1,2 ευρώ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, και τη δημιουργία πλεονάσματος κεφαλαίου άνω των 500 μονάδων βάσης την προσεχή 3ετία. Ο κεφαλαιακός δείκτης CET1 αυξήθηκε στο 18,3% το α΄ εξάμηνο 2024, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για διανομή μερίσματος 40% το 2025 από τα κέρδη του 2024, αντανακλώντας την ισχυρή κερδοφορία, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 20,9%. «Το πλεόνασμα κεφαλαίου προσφέρει στην τράπεζα σημαντική στρατηγική ευελιξία», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, ενώ ερωτηθείς για το κατά πόσο η διοίκηση εξετάζει τη μη οργανική ανάπτυξή της, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΤΕ δήλωσε ότι «εξετάζουμε πάντα τη μη οργανική ανάπτυξη, με όρους που θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις της απόδοσης αξίας προς τους μετόχους και της δημιουργίας συνεργειών για τον όμιλο». Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΕΤΕ κατά 2 βαθμίδες σε «BBB», μια βαθμίδα πάνω από την επενδυτική, υπογραμμίζοντας, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, «τον ισχυροποιημένο μας ισολογισμό και τη διατήρηση της οργανικής κερδοφορίας σε υψηλά επίπεδα».

Η διοίκηση της ΕΤΕ αυξάνει την πρόβλεψη για την καθαρή πιστωτική επέκταση το 2024 από 1,2 δισ. ευρώ σε 1,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των στόχων για το 2024 η διοίκηση της ΕΤΕ αυξάνει την πρόβλεψη για την καθαρή πιστωτική επέκταση από 1,2 δισ. ευρώ σε 1,5 δισ. ευρώ, αύξηση που θα προέλθει κυρίως από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα τριμήνου, τα εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 31,4 δισ. σε επίπεδο ομίλου το α΄ εξάμηνο 2024, αυξημένα κατά 900 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους και 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+8% ετησίως), ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εκταμιεύσεων εταιρικής τραπεζικής σε 2,5 δισ. το β΄ τρίμηνο 2024. Συνολικά, οι εκταμιεύσεις του β’ τριμήνου 2024 ανήλθαν στο τριμηνιαίο υψηλό των 2,8 δισ. ευρώ.

Το επιτοκιακό περιθώριο θα αυξηθεί στις 300 μονάδες βάσης, καθώς η αποκλιμάκωση των επιτοκίων είναι βραδύτερη του αναμενομένου, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν περαιτέρω, με τον αντίστοιχο δείκτη να εκτιμάται στο 3% από 3,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται πάνω από 16%, από 15% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και 17,4% το α΄ εξάμηνο του έτους.

Η ενίσχυση των οργανικών εσόδων αποδίδεται στην ανθεκτικότητα των καθαρών εσόδων από τόκους (+13% σε ετήσια βάση), στο 1,2 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο, στην ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες (+16% σε ετήσια βάση), στα 205 εκατ. ευρώ και στη σταθεροποίηση του κόστους των καταθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT