Στον «Φρεσκούλη» επενδύει το Latsco Family

Τα τελευταία χρόνια, το επενδυτικό ταμείο συμφερόντων Μαριάννας Λάτση, με έδρα τη Γενεύη, έχει επενδύσει σε σειρά εταιρειών στην Ελλάδα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Στον κλάδο των τροφίμων, έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής μεταποίησης, εισέρχεται η Μαριάννα Λάτση, αποκτώντας μέσω του Latsco Family Office το 30% της Eurocatering, ηγέτιδας εταιρείας στην κατηγορία των έτοιμων φρέσκων σαλατών. Μετά την είσοδο του fund EOS Capital Partners με επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη το 2021, ο «Φρεσκούλης», όπως είναι ευρύτερα γνωστή η Eurocatering λόγω του ισχυρού σήματός της στις σαλάτες, αποκτά ένα ακόμη ισχυρό όνομα στο μετοχικό του κεφάλαιο. Μάλιστα, αν και η αγορά ανέμενε πλήρη αποεπένδυση του EOS Capital Partners από τη Eurocatering, το fund διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία, αν και μικρότερη σε σύγκριση με πριν, ενώ πλήρως αποεπένδυσε το έτερο fund, το Elikonos Capital.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες, το Latsco Family Office απέκτησε το 30% της Eurocatering μέσω της μεταβίβασης σε αυτό του 12,18% του EOS Capital Partners και του 17,82% που κατείχε το Elikonos Capital. Ο ιδρυτής της εταιρείας Χρυσόστομος Μαυρόπουλος διατηρεί το 51% του μετοχικού κεφαλαίου. H ιστορία της Eurocatering ξεκινάει το 2000 από την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, όπου αρχικά διέθετε νωπά οπωροκηπευτικά. Τέσσερα χρόνια μετά, τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας η Eurocatering αρχίζει τον… πρωταθλητισμό, τοποθετώντας στην αγορά τις συσκευασμένες, φρέσκες, έτοιμες προς κατανάλωση σαλάτες με το σήμα «Φρεσκούλης», κάτι που δεν είχε κάνει καμία άλλη εταιρεία στην Ελλάδα έως τότε. Η εταιρεία σήμερα διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες, στις Αχαρνές Αττικής και στη Λιβαδειά, καθώς και υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Εκτός από τις έτοιμες φρέσκες σαλάτες για τη λιανική και τη χονδρική, η εταιρεία διαθέτει σήμερα έτοιμες προς κατανάλωση φρουτοσαλάτες, έτοιμα γεύματα βασισμένα σε σαλάτα, ενώ δραστηριοποιείται έντονα και στην κατηγορία της ιδιωτικής ετικέτας, παράγοντας έτοιμες συσκευασμένες σαλάτες για λογαριασμό όλων των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών της Eurocatering την τελευταία τριετία έως το τέλος χρήσης 2024 προβλέπεται να αγγίξει αθροιστικά το 78%, με ετήσιο συντελεστή αύξησης (CAGR) της τάξης του 18%. Ταυτόχρονα, η αύξηση των ετήσιων κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα προβλέπεται να υπερβεί το 62%. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της που αφορά τη χρήση του 2022, η Eurocatering είχε κύκλο εργασιών 56,28 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των επενδύσεων που πραγματοποίησε η Eurocatering την τελευταία τριετία ανήλθε σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, τα οποία διοχετεύτηκαν στην ανάπτυξη νέων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν εργοστάσιο, γραφεία, καθώς και χώρους αποθήκευσης και logistics, ψυχόμενους και μη. Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα οι εξαγωγές τριπλασιάστηκαν και τα μερίδια αγοράς βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα.

Τα τελευταία χρόνια το Latsco Family Office, με έδρα τη Γενεύη, έχει επενδύσει σε σειρά εταιρειών στην Ελλάδα, όπως στην Trade Estates AEEAΠ (του ομίλου Fourlis) με την απόκτηση του 4,2% αυτής, ενώ από το 2018 έχει επενδύσει στην ESA Security Solutions, στην οποία επίσης επένδυσε και το fund SMERC με επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη Νίκο Καραμούζη. Επίσης, έχει αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία Neuropublic, ηγέτιδα στον χώρο του ψηφιακού μετασχηματισμού της αγροτικής παραγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT