Το πετρέλαιο ως βαρόμετρο των γεωπολιτικών απειλών

Το πετρέλαιο ως βαρόμετρο των γεωπολιτικών απειλών

Ανεξαρτήτως του ότι παρατείνεται ο πόλεμος στη Γάζα, οι τιμές του αργού από τις αρχές του 2023 έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στο εύρος των 75 έως 85 δολαρίων το βαρέλι

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Οι τιμές του πετρελαίου θεωρούνται συχνά βαρόμετρο των γεωπολιτικών απειλών. Μια ερμηνεία της ανοδικής πορείας του πετρελαίου τύπου Brent κατά 2,5% στα μέσα της εβδομάδας μπορεί επομένως να είναι ότι οι συναλλασσόμενοι στα εμπορεύματα δεν ανησυχούν υπερβολικά για τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή, παρά τη δολοφονία ανώτερων στελεχών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, σε επιθέσεις που αποδίδονται στο Ισραήλ. Ωστόσο, αυτή μπορεί να μην είναι και η ολοκληρωμένη εικόνα.

Εκ πρώτης όψεως, οι επενδυτές σε αργό φαίνονται σίγουρα σαν μια ομάδα αισιόδοξων ανθρώπων. Ανεξαρτήτως του ότι ολοένα και περισσότερο παρατείνεται ο πόλεμος στη Γάζα, οι τιμές του αργού από τις αρχές του παρελθόντος έτους έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στο εύρος των 75 έως 85 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. Οταν το Ιράν είχε εκτοξεύσει εκατοντάδες πυραύλους κατά του Ισραήλ τον Απρίλιο, η άμεση αντίδραση του πετρελαίου τύπου Brent ήταν να υποχωρήσει. Αυτό απέχει πολύ από τα όσα συνέβησαν τον Φεβρουάριο του 2022, όταν εκτινάχθηκε η τιμή του κατά 30% μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η χλιαρή αντίδραση που παρατηρήθηκε στη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη μπορεί να οφείλεται απλώς στο ότι οι συναλλασσόμενοι δεν μπορούν να διαβλέψουν ένα σενάριο κάκιστων εξελίξεων. Κι αυτό θα ήταν το Ιράν να αποφασίσει να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται μέσω τάνκερ το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου καθημερινά. Εν συντομία, μπορεί να υποθέτουν οι παράγοντες της αγοράς αργού ότι η παγκόσμια ροή του θα παραμείνει σχετικά ανεμπόδιστη.

Εξάλλου, το πρώτο εξάμηνο του 2024 η ημερήσια παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα αθροιστικά ήταν μόλις 300.000 βαρέλια χαμηλότερη από το 2019, όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης, και παρά τις διεθνείς κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στις χώρες αυτές. Εντούτοις, οι αυξομειώσεις στην τιμή του πετρελαίου τύπου Brent δεν μπορούν να εκληφθούν ως ένα σαφές μήνυμα.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου επί του παρόντος αναθεωρούνται προς τα κάτω, αμβλύνοντας τις τυχόν αιχμές των τιμών, οι οποίες έρχονται ως απόρροια των γεωπολιτικών κινδύνων. Συν τοις άλλοις, οι συναλλασσόμενοι μπορεί απλώς να κάνουν λάθος: η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια λαμβάνει χώρα ενώ διατυπώνονται πραγματικοί φόβοι ότι το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ πρόκειται να οδηγηθούν σε πόλεμο. Αυτό θα μπορούσε να κατευθύνει την Τεχεράνη σε μια ευρύτερη σύγκρουση και αναμφισβήτητα να απειλήσει τα Στενά του Ορμούζ. Πέραν όλων των ανωτέρω, υπάρχει κι ένα πιο βασικό πρόβλημα.

Το να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνουν και τι δεν περιμένουν οι επενδυτές είναι πιο περίπλοκο το 2024 από ό,τι παλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αλγοριθμικές συναλλαγές, που καθοδηγούνται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αποτελούν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των καθημερινών πράξεων πετρελαίου, έως και σε ποσοστό 70%, σύμφωνα με έρευνα της TD Bank και της JPMorgan. Μεγάλο μέρος αυτού του ποσοστού είναι οι λεγόμενοι Commodity Trading Advisors (CTA), οι οποίοι ενδέχεται να πουλήσουν αυτόματα εάν, για παράδειγμα, η τιμή του κινούμενου μέσου όρου 20ημέρου για το αργό υπερβεί ένα συγκεκριμένο όριο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT