Απογειώνεται ο τουρισμός λόγω του φθηνού γιεν στην Ιαπωνία

Απογειώνεται ο τουρισμός λόγω του φθηνού γιεν στην Ιαπωνία

Την ίδια στιγμή, Βαλένθια και Βενετία παίρνουν νέα μέτρα για τον υπερτουρισμό

2' 51" χρόνος ανάγνωσης

Την ώρα που οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί της Ευρώπης καταβάλλουν προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τις δυσάρεστες παρενέργειες του υπερβολικού τουρισμού, όλο και περισσότεροι τουρίστες από την Ασία επισκέπτονται τη μακρινή και εξωτική Ιαπωνία. Ανάμεσα στα κίνητρά τους, όμως, συγκαταλέγονται και ορισμένα που δεν έχουν σχέση με το τουριστικό ενδιαφέρον της χώρας. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, καθοριστική στην αύξηση των τουριστών στην Ιαπωνία έχει σταθεί η υποτίμηση του γιεν, που μέσα στον Ιούλιο είχε φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 38 ετών. Το φθηνό νόμισμα της Ιαπωνίας, όμως, καθιστά προσιτά τα είδη πολυτελείας των ακριβότερων εταιρειών και οι τουρίστες αγοράζουν μαζικά πολλά από αυτά, προκαλώντας δυσφορία στους οίκους ειδών πολυτελείας.

Τα έσοδα από τον τουρισμό στην ιαπωνική οικονομία έχουν φέτος αγγίξει ήδη τα 54,74 δισ. δολ.

Στην Κίνα μια τσάντα Louis Vuitton κοστίζει 2.050 δολ., αλλά στην Ιαπωνία μόνον 1.875 δολ. Ο οίκος ειδών πολυτελείας Richemont κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 60% στην Ιαπωνία. Οπως αναφέρει το Reuters, ορισμένοι Κινέζοι αναβάλλουν την αγορά ειδών πολυτελείας που τους ενδιαφέρουν για όταν θα μεταβούν στην Ιαπωνία, από όπου θα τα αγοράσουν σαφώς φθηνότερα. Αυτό σημαίνει, όμως, μείωση των κερδών για τους μεγάλους οίκους ειδών πολυτελείας, καθώς οι ιαπωνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αυξήσουν τις τιμές ώστε να αντανακλούν την αξία του ιαπωνικού νομίσματος. Και στο μεταξύ η Ιαπωνία συγκεντρώνει έσοδα από την αύξηση των τουριστών που έχουν ήδη δαπανήσει 54,74 δισ. δολ. φέτος, προσφέροντας στην ιαπωνική οικονομία μια πλούσια πηγή τόνωσης. Ο αριθμός των επισκεπτών της αυξάνεται και τον Ιούνιο έφθασε τις 3,1 εκατ. αφίξεις, πλησιάζοντας το προ της πανδημίας ρεκόρ των 3,2 εκατ. τουριστών.

Απογειώνεται ο τουρισμός λόγω του φθηνού γιεν στην Ιαπωνία-1
H Βενετία επέβαλε χθες ανώτατο όριο μελών των τουριστικών γκρουπ τα 25 άτομα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις μαζικές εισροές επισκεπτών που τα τελευταία χρόνια τείνουν να προσλάβουν χροιά εισβολής. [REUTERS]

Την ίδια στιγμή οι παραδοσιακά δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στην Ευρώπη, οι πόλεις της Ισπανίας και της Ιταλίας πρωτίστως, εξακολουθούν να μάχονται με τα κακώς κείμενα του τουρισμού. Η Βαλένθια επιχειρεί να πατάξει όσες βραχυχρόνιες ενοικιάσεις κατοικιών γίνονται μέσω Airbnb ή άλλης παρεμφερούς πλατφόρμας, αλλά χωρίς να έχει διασφαλίσει τη σχετική άδεια που συνεπάγεται και τα ανάλογα φορολογικά έσοδα. Για τον σκοπό αυτό οι τοπικές αρχές απειλούν τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων με πρόστιμα που φτάνουν έως και τα 600.000 ευρώ. Η πρωτοβουλία της Βαλένθια εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια των ισπανικών πόλεων να βάλουν φρένο στις παρενέργειες του υπερβολικού τουρισμού και ειδικότερα στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις κατοικιών, που έχουν οδηγήσει σε στεγαστική κρίση τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, αλλά ακόμη και πολλές πόλεις των ΗΠΑ. Δεν φτάνει, πάντως, στην αποφασιστικότητα της Βαρκελώνης, που έχει από τον περασμένο μήνα ανακοινώσει ότι από το 2028 απαγορεύονται οι ενοικιάσεις κατοικιών στους τουρίστες δυσαρεστώντας τους ιδιοκτήτες 10.000 κατοικιών και διαμερισμάτων που βρίσκονται εγγεγραμμένοι στην Airbnb και σε παρεμφερείς πλατφόρμες και προσφέρουν δυσανάλογα μεγάλα κέρδη.

Εξάλλου, η Βενετία επέβαλε χθες ανώτατο όριο μελών των τουριστικών γκρουπ τα 25 άτομα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις μαζικές εισροές επισκεπτών, που τα τελευταία χρόνια τείνουν να προσλάβουν χροιά εισβολής. Οι αρχές της πόλης έχουν ήδη απαγορεύσει στα κρουαζιερόπλοια να αγκυροβολούν σε σημεία κοντά στο κέντρο της και παράλληλα απαγορεύουν εφεξής στους αρχηγούς των γκρουπ και τους ξεναγούς τη χρήση μεγαφώνων. Οπως έχουν τονίσει, ζητούμενο είναι να διασφαλίσουν την ήρεμη ζωή των κατοίκων, όπως και το δικαίωμά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα και άνετα στους δρόμους της πόλης στην οποία ζουν. Προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους απειλούν τους παραβάτες με πρόστιμα κυμαινόμενα από 25 έως 500 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT