Νέα προγράμματα απασχόλησης νέων

Κατά μέσον όρο, το 25% των Ευρωπαίων νέων που σπουδάζουν, εργάζεται παράλληλα, ενώ στην Ελλάδα εργάζεται μόνο το 6,3%

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Η ένταξη των νέων ηλικίας έως 29 ετών, κυρίως αυτών που δεν σπουδάζουν, ούτε καταρτίζονται, στην εγχώρια αγορά εργασίας, με τις πάνω από 260.000 κενές θέσεις εργασίας, αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της κυβέρνησης και δη του υπουργείου Εργασίας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, όμως υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι με τον κατάλληλο σχεδιασμό είναι εφικτή η μείωση του ποσοστού ανεργίας των νέων παράλληλα με την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών για τις επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα προεργασίας που υλοποιούν η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το υπουργείο Εργασίας, και «άνοιξε» για αιτήσεις τον Ιούνιο, ήδη έχει προωθήσει σε εργασία 6.140 νέους ηλικίας έως 29 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ», για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά 25.000 θέσεις εργασίας έχουν ήδη υποβληθεί 38.600 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 28.000. Εχει δηλαδή καλυφθεί ήδη μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας και βάσει των εγκρίσεων στελέχη της διοίκησης της ΔΥΠΑ εκτιμούν ότι το σύνολο των θέσεων θα καλυφθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι, βάσει των στοιχείων που διαθέτει η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, εκτός αγοράς εργασίας παραμένει σχεδόν ένας στους τέσσερις Ελληνες νέους, με το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο να ανέρχεται στο 22,5% και την απασχόληση να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 41,2%, έναντι 56% στην Ε.Ε. Το ποσοστό των νέων 15-29 ετών που είναι σε κάποια μορφή εκπαίδευσης ανέρχεται σε 55,5% του πληθυσμού. Βάσει των στοιχείων, οι σπουδές αποτελούν τη βασική αιτία για την οποία οι νέοι παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, όμως ενώ κατά μέσον όρο το 25% των Ευρωπαίων νέων που σπουδάζει, εργάζεται παράλληλα, στην Ελλάδα εργάζεται μόνο το 6,3%. Και από αυτούς που δεν εκπαιδεύονται, μόλις το 65% εργάζεται. Τέλος υπάρχει και ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό νέων, της τάξης του 15,7% του πληθυσμού, που ούτε εργάζεται, ούτε σπουδάζει, ούτε καταρτίζεται (NEETs).

Και όλα αυτά ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ το 40% των θέσεων απασχόλησης έχει καλυφθεί από νέους.

Το πρόγραμμα προεργασίας (πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους 18-29 ετών) στοχεύει στην εύρεση εργασίας για 25.000 νέους που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης. Ειδικά για φέτος το πρόγραμμα ενισχύθηκε και έτσι προβλέπεται να καλύψει έως 10.000 περισσότερους ωφελουμένους σε σχέση με πέρυσι, ενώ απευθύνεται πια στο σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Αφορά ανέργους που είναι το λιγότερο απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, έχει διάρκεια επτά μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλλει στους ωφελουμένους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), αναλογία δώρων εορτών, επιδόματος αδείας, ενώ οι ωφελούμενοι θα έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη του e-ΕΦΚΑ. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία μπορούν με μηδενικό κόστος να αποκτήσουν πρόσθετο εργατικό δυναμικό και με την πάροδο των επτά μηνών λειτουργίας του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τους εργαζομένους επεκτείνοντας τη συνεργασία τους. Η διαδικασία της προεργασίας διαρκεί οκτώ ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα για επτά μήνες. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν είναι νέοι σε ηλικία, παρέχεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια επαγγελματική αποκατάσταση που θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν το επιθυμούν οι δύο πλευρές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT