Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ από τις φαρμακοβιομηχανίες

Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ από τις φαρμακοβιομηχανίες

Ανεβάζει ταχύτητα ο κλάδος, τα σχέδια των ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο κλάδος του φαρμάκου στην Ελλάδα. Από τις επενδύσεις, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που υλοποιούν ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έως το 2026 μέχρι και τα ντιλ που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, προκύπτει πως ο κλάδος του φαρμάκου βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Τελευταία εξέλιξη, η συμφωνία της φαρμακοβιομηχανίας Famar. Η εταιρεία άλλαξε εκ νέου χέρια και περιήλθε στον έλεγχο του private equity MidEuropa με έδρα το Λονδίνο, 4 χρόνια μετά την απορρόφησή της από το κυπριακό ECM Partners και αρκετά χρόνια μετά την ταραχώδη πορεία της. Το MidEuropa απέκτησε πολύ υψηλό πλειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής της εταιρείας, με τους υφιστάμενους μετόχους να διατηρούν χαμηλό ποσοστό συμμετοχής.

Στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης έχουν ανακοινωθεί επενδυτικά σχέδια ύψους 180 εκατ.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν βάλει πλώρη για επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε παραγωγή αλλά και σε έρευνα και ανάπτυξη έως το 2026. Κάποιες εξ αυτών έχουν στραφεί και στην περιφέρεια και ειδικότερα στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης, όπου έχουν ανακοινωθεί επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ από ελληνικές εταιρείες. Πρόκειται για τις επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών Demo, Win Medica του ομίλου Elpen, ενώ την πρόθεση να υλοποιήσει τη δική της μονάδα ενέσιμων και βιοτεχνολογικών φαρμάκων είχε γνωστοποιήσει και η Faran. Στο μεταξύ, όπως έχει επισημάνει και το Money Review σε σχετικό ρεπορτάζ, μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές και ερευνητικές δαπάνες για τα έτη 2024-2025. Το εν λόγω ποσό χρηματοδότησης του προγράμματος ανέρχεται περίπου σε 150 εκατ. ευρώ και υλοποιείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά, κατατέθηκαν 40 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι ισόποσα μοιρασμένο σε επενδύσεις για παραγωγή και επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Πάντως, κύκλοι της αγοράς φαρμάκου λένε στην «Κ» πως τα κίνητρα για επενδύσεις στον φαρμακευτικό κλάδο θα πρέπει να «μονιμοποιηθούν», εξηγώντας ότι ειδικότερα «τα κίνητρα για συμψηφισμό οποιασδήποτε επιβάρυνσης όπως το clawback είναι μια καλή λύση».

Σε εξαγορές και επενδύσεις άλλων εταιρειών προχωρούν ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Τον Νοέμβριο του 2023 ανακοινώθηκε και η εξαγορά της εταιρείας CBL Patras, που ειδικεύεται στην παραγωγή πεπτιδίων υψηλής τεχνολογίας, από τη Pharmathen. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας, το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε 103,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως σημειώνουν και πηγές της εταιρείας στην «Κ», η CBL Patras θα διατηρήσει την αυτονομία της, δεδομένου πως στόχος είναι να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ των δύο σε εμπορικό και ερευνητικό επίπεδο μεταξύ τους. To 2023, τα έσοδα της Pharmathen σε επίπεδο ομίλου αυξήθηκαν κατά 13,6% στα 341,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA έκλεισαν με άνοδο σχεδόν 14% στα 93,1 εκατ. ευρώ. Τα λανσαρίσματα προϊόντων (LAI) στις ΗΠΑ έδωσαν σημαντική ώθηση στις πωλήσεις της το 2023, με τη Pharmathen να δρομολογεί για τα επόμενα χρόνια επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ (χωρίς τις εξαγορές). Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές του ομίλου στην «Κ», από τις αρχές του έτους η φαρμακοβιομηχανία έχει προσλάβει 200 άτομα, στοχεύοντας να προσλάβει άλλους 250 έως το τέλος του χρόνου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT