Alpha Bank: Οι τρεις στρατηγικοί στόχοι τη διετία 2025-2026

Alpha Bank: Οι τρεις στρατηγικοί στόχοι τη διετία 2025-2026

Αύξηση μερίσματος, μείωση κόκκινων δανείων, ενίσχυση κεφαλαιακών δεικτών

Εμφαση στην κερδοφορία, αυξάνοντας τον στόχο για την απόδοση μερίσματος στους μετόχους στο 35% της κερδοφορίας για το τρέχον έτος, ποσοστό που αναμένεται να φτάσει το 50% το 2025 και το 2026, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών, είναι οι στρατηγικοί στόχοι της διοίκησης της Alpha Bank για τη διετία. Κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου, βάσει των οποίων τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 437 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, υπογράμμισε ότι η Alpha Bank ήταν «η μόνη τράπεζα που διαχώρισε για την προηγούμενη οικονομική χρήση το μέρισμα σε μετρητά και επαναγορά μετοχών», και όπως διευκρίνισε για τα προσεχή χρόνια ο τρόπος διανομής θα προσαρμοστεί με βάση τις συνθήκες αποτίμησης.

«Κατά το α΄ εξάμηνο του 2024, καταφέραμε να σημειώσουμε ταχεία πρόοδο στην υλοποίηση της στρατηγικής μας, επιτυγχάνοντας σειρά στόχων νωρίτερα από τον σχεδιασμό μας», σημείωσε ο κ. Ψάλτης, οδηγώντας τη διοίκηση της Alpha Bank να ανακοινώσει νέους υψηλότερους στόχους για το 2024, αναμένοντας:

• Τον δείκτη απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πάνω από 13,5%.

• Τα συνολικά έσοδα άνω των 2,1 δισ. ευρώ.

• Το κόστος πιστωτικού κινδύνου κάτω από 70 μονάδες βάσης και

Τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν το α΄ εξάμηνο στα 437 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 22,6%.

• Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) σε 0,33 ευρώ, αυξημένα κατά 6%.

Η διοίκηση της Alpha Bank υπήρξε αισιόδοξη για την περαιτέρω ενίσχυση του δανειακού της χαρτοφυλακίου βασιζόμενη σε επενδυτικά σχέδια ύψους 2 δισ. ευρώ που έχουν συμβασιοποιηθεί αλλά δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμη, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επέμεινε ότι κύριος στόχος είναι «η κερδοφορία που αποδίδει αξία για τους μετόχους έναντι της ανάπτυξης». Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 2,1 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο και 4 ευρώ δισ. το α΄ εξάμηνο, ενισχυμένες κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και 7% σε ετήσια βάση αντίστοιχα. Εντούτοις το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο το β΄ τρίμηνο και ανήλθε σε 29,8 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του υψηλότερου επιπέδου αποπληρωμών εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων καθώς και των κοινοπρακτικών δανείων 300 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν το β΄ τρίμηνο, τα οποία αντιστάθμισαν πλήρως τις υψηλότερες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και 1,3 δισ. σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 1,7 δισ. το β΄ τρίμηνο 2024. Ως αποτέλεσμα, το β΄ τρίμηνο, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε σε 4,7% και στόχος είναι η μείωση στο 4,5% στο τέλος του έτους και στο 4% το 2025.

Ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης (CET1 FL) διαμορφώθηκε σε 16,6% και στόχος είναι να διαμορφωθεί στο 16,5% και στο 17,5% το 2025 και 2026 αντίστοιχα, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 21,3%.

Εμφαση από τη διοίκηση δόθηκε επίσης στην ισχυρή άνοδο της τάξης του 51% που κατέγραψαν και τα αμοιβαία κεφάλαια της τράπεζας σε επίπεδο εξαμήνου, οδηγώντας «στην εδραίωση της ηγετικής θέσης της τράπεζας στα αμοιβαία κεφάλαια. Οι ισχυρές αυτές επιδόσεις οδήγησαν σε αύξηση του μεριδίου αγοράς στα αμοιβαία κεφάλαια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 25%, ξεπερνώντας σημαντικά τον ανταγωνισμό», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κάνοντας ειδική αναφορά στη συνεργασία με την UniCredit, η οποία «συνιστά ευκαιρία να ηγηθούμε των εξελίξεων στην ελληνική αγορά, εισάγοντας καινοτόμα προϊόντα ως μέρος ενός εκτεταμένου πανευρωπαϊκού δικτύου».

Η διοίκηση της Alpha Bank προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα επιτόκια, υπολογίζοντας ότι το euribor 3μήνου θα διαμορφωθεί το 2024 στο 3,6% από 3,5%, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε οριακή μείωση του καθαρού εσόδου από τόκους από -5% που ήταν οι αρχικές της εκτιμήσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT