Προχωράει το Project Skyline της Alpha Bank

Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα έχει μεταβιβαστεί το 50% των ακινήτων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Εως το τέλος του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί τελικά η μεταβίβαση της πλειονότητας των ακινήτων του Project Skyline της Alpha Bank στην εταιρεία που έχει συσταθεί για τη διαχείρισή τους. Ο βασικότερος λόγος της σημαντικής αυτής καθυστέρησης, μιας και η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2023, έγκειται στη νομική και τεχνική πολυπλοκότητα των απαιτούμενων διαδικασιών μεταβίβασης, λόγω της θέσπισης της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Επίσης, στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται και αρκετά ακίνητα που βρίσκονται εντός του ιστορικού τριγώνου της Αθήνας, κάτι που σημαίνει ότι για τη μεταβίβασή τους απαιτείται ακόμα και έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, διαδικασία που σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται έως εννέα μήνες.

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα έχει μεταβιβαστεί το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου και συγκεκριμένα περίπου το 50% του χαρτοφυλακίου. Υπενθυμίζεται ότι στην κατοχή της εταιρείας Skyline Real Estate, που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, αναμένεται να περιέλθουν 573 ακίνητα της Alpha Bank, αξίας 440 εκατ. ευρώ. Επομένως, αν επιτευχθεί ο στόχος, θα έχουν μεταβιβαστεί σχεδόν 300 ακίνητα. Στη λίστα αυτή θα περιλαμβάνονται και τα σημαντικότερα εξ αυτών, δηλαδή όσα έχει κριθεί ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και να αναβαθμιστούν, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία και η απόδοσή τους. Από το χαρτοφυλάκιο της Alpha Real Estate Services, θυγατρικής του ομίλου της Alpha Bank στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων, στο Project Skyline πρόκειται να μεταβιβαστούν συνολικά 24 ακίνητα, εκ των οποίων ήδη τα 17 έχουν ήδη παραχωρηθεί.

Στην εταιρεία αξιοποίησης συμμετέχουν με ποσοστό 35% η Alpha Bank, ενώ το υπόλοιπο 65% επιμερίζεται ανάμεσα στην Dimand, στην Premia Properties και στην EBRD. Η τελευταία επένδυσε 15 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο Οκτώβριο για την απόκτηση ποσοστού 9,75% της νέας εταιρείας. Αντιστοίχως η Premia διαθέτει 16,25%, ενώ ο μεγαλύτερος μέτοχος με 39% είναι η Dimand, η οποία θα αναλάβει και τον ρόλο της «ωρίμανσης» των σχετικών έργων ανάπλασης και αναβάθμισης των ακινήτων που θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο της Skyline Real Estate. Τα περισσότερα ακίνητα, μεταξύ αυτών και περίπου 270 κατοικίες, αναμένεται να πωληθούν. Μάλιστα, ήδη υφίστανται προσύμφωνα πώλησης, ενώ με βάση τα σημερινά δεδομένα, λόγω και της ανόδου των αξιών των ακινήτων που έχει μεσολαβήσει από την υπογραφή της συμφωνίας και μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι η απόδοση της επένδυσης θα ξεπεράσει το 25%.

Ενα από τα σημαντικότερα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν αφορά το συγκρότημα κτιρίων που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Εκεί σχεδιάζεται η δημιουργία ενός κτιρίου μεικτών χρήσεων, που θα περιλαμβάνει κυρίως χρήσεις κατοικίας και γραφείων. Στα κτίρια τα οποία θα αποτελέσουν τη «μαγιά» του νέου φορέα συμπεριλαμβάνονται επίσης το κτίριο γραφείων της Alpha Bank στο Κολωνάκι (Μέρλιν 5), ένα κτίριο 3.000 τ.μ. στην οδό Φιλελλήνων, όπως επίσης και το παλιό μηχανογραφικό κέντρο της Alpha Bank στον Αγιο Στέφανο, επιφάνειας 25.000 τ.μ. Στόχος είναι να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα ακινήτων εισοδήματος, η οποία θα εμπλουτιστεί και με άλλα κτίρια τα επόμενα χρόνια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT