Κύμα επενδύσεων από ελληνικά funds

Συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων, κυρίως στον κλάδο των τροφίμων – Ποιοι και πού έχουν τοποθετηθεί

3' 22" χρόνος ανάγνωσης

Την προηγούμενη δεκαετία, τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, τα funds στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ακόμη και στη συνείδηση της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής ήταν σχεδόν συνώνυμα του όρνιου.

Ηταν η εποχή που είχαν κάνει την εμφάνισή τους τα λεγόμενα distress funds με στόχο καταβάλλοντας ελάχιστα χρήματα να αποκτήσουν επιχειρήσεις –ή/και τα δάνεια– οι οποίες βρίσκονταν στο χείλος του γκρεμού. Από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, και καθώς η ελληνική οικονομία έβλεπε επιτέλους το φως στην άκρη του τούνελ, έκαναν την εμφάνισή τους τα ελληνικά επενδυτικά funds, τα οποία πλέον εξελίσσονται σε κινητήρια δύναμη για την ελληνική επιχειρηματικότητα και μάλιστα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δίνοντάς τους αναπτυξιακή ώθηση και αυξάνοντας σημαντικά την υπεραξία τους.

Μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν γίνει δύο επιχειρηματικές συμφωνίες, αμφότερες σε εταιρείες τροφίμων, στις οποίες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο επενδυτικά funds/κεφάλαια. Η πλέον πρόσφατη αφορά την απόκτηση του 30% της Eurocatering, ηγέτιδας εταιρείας στην κατηγορία των φρέσκων συσκευασμένων σαλατών, από το Latsco Family Office (συμφερόντων Μαριάννας Λάτση). Στη Eurocatering εξακολουθεί να συμμετέχει, έστω και με μειωμένη πλέον παρουσία, το fund EOS Capital Partners με επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη Απόστολο Ταμβακάκη.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες το επενδυτικό fund SMERC (SMERemediumCap), το οποίο έχει επικεφαλής έναν άλλον πρώην τραπεζίτη, τον Νίκο Καραμούζη, ανακοίνωσε τη δημιουργία κοινής εταιρείας με την Inspiring Earth, εταιρεία συμμετοχών / επενδυτικό κεφάλαιο με επικεφαλής τον πολύπειρο μάνατζερ Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο. Η κοινή εταιρεία θα δραστηριοποιείται στον κλάδο του ελαιολάδου με αρχική «μαγιά» τις πλειοψηφικές συμμετοχές σε τρεις πολύ γνωστές ελαιουργικές εταιρείες, τη «Λατζιμάς Α.Ε.», την «Ελαια Σητείας – LASITIA Α.Ε.» και την «Olympian Green International Α.Ε.». Στόχος είναι η δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» στο ελαιόλαδο με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στις εξαγωγές και μάλιστα στις αγορές της Βόρειας Αμερικής, της Βραζιλίας, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, που αποτελούν τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ελαιολάδου παγκοσμίως.

Το SMERC βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση πλειοψηφικών συμμετοχών σε εταιρείες καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακόμη την ιστορική βιομηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ, την εξαγωγική εταιρεία φρούτων KROP, στρατηγική συμμετοχή στην εταιρεία παραγωγής οσπρίων «Αροσις» και στην εταιρεία διαχείρισης κτιρίων Cordia με συνεπενδυτή το Latsco Family Office, ενώ έχει παρουσία και στην ξενοδοχειακή αγορά. Ενδιαφέρον συνολικά για την κατηγορία των μη αλκοολούχων ποτών έχει βεβαίως η συνεπένδυση του SMERC, του EOS Capital Partners και του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, προέδρου εδώ και λίγο καιρό του ΣΕΒ, στη «Σ. Μεντεκίδης» που εμφιαλώνει τα νερά «Σέλι» και «Διός».

Τελευταίο ντιλ η εξαγορά του 30% της Eurocatering, γνωστής από τις σαλάτες «Φρεσκούλης», από το Latsco Family Office.

Το EOS από την πλευρά του, πέρα από τις επενδύσεις σε Eurocatering και «Σ. Μεντεκίδης», έχει ακόμη συμμετοχές στις εταιρείες «Ελληνικοί Χυμοί» (συνεπένδυση με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο), Agrifreda, Med Frigo, Obrela Security Industries, «Αρχειοθήκη», Eurolamp, Seagull Group και «Μινέρβα Ελαιουργική». Το fund κατείχε και μειοψηφική συμμετοχή στην αλυσίδα λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών Cosmos Sport, το 80% της οποίας εξαγοράστηκε από τον πολυεθνικό κολοσσό του κλάδου, JD Sports.

Εξελίξεις το επόμενο διάστημα αναμένονται στη «Μινέρβα Ελαιουργική», η οποία από το 2019 ανήκει στα funds Diorama, EOS Capital Partners και Elikonos Capital (με βασικούς συμμετέχοντες τους Π. Κατσούλα, Π. Παπαγεωργίου, Τ. Σολωμό και Δ. Βιδάκη), καθώς κλείνει ο επενδυτικός κύκλος τόσο του fund Diorama 1 όσο και του EOS 1. Ας σημειωθεί εδώ ότι και το Elikonos διατηρεί μειοψηφικές συμμετοχές σε σειρά εταιρειών (Med Frigo, Instacar, Select Fish, ComSys, EΤΠΑ Packaging, OJOO Ltd., «Μέγας Γύρος», «Ανδρομέδα», Youth Lab και «Ροδούλα»).

To Diorama 1 (στο οποίο πλέον έχει μικρό ποσοστό ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος) έχει ήδη αποεπενδύσει από την Atlas Tapes, την Axel Accessories (σ.σ. η τελευταία εξαγοράστηκε πρόσφατα από την Intrafashion Group), τη Viva Wallet και την Internetq, και διατηρεί ακόμη συμμετοχές στην Adam Pack, στην Damavand, στην ΕΖΑ, στη Lariplast, στη Pharos και φυσικά στη «Μινέρβα». Ηδη έχει ξεκινήσει επενδύσεις το Diorama 2 έχοντας αγοράσει πλειοψηφική συμμετοχή στην εισαγωγική εταιρεία τροφίμων Leader και μειοψηφική συμμετοχή στην Odyssey Consultants Ltd.

Σε νέο κύκλο επενδύσεων, και μάλιστα σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις και αποκτώντας πλειοψηφικές συμμετοχές, θα εισέλθει το επόμενο διάστημα και το EOS 2, το οποίο έχει συγκεντρώσει ήδη κεφάλαια άνω των 219 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT