Μόλις 7.500 αιτήσεις διαγραφής χρεών έχει εγκρίνει ο ΕΦΚΑ

Μόλις 7.500 αιτήσεις διαγραφής χρεών έχει εγκρίνει ο ΕΦΚΑ

Ο μέσος όρος των διαγραμμένων οφειλών δεν ξεπερνάει τις 15.000 ευρώ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Με αργό και προσεκτικό ρυθμό κινούνται οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ όσον αφορά την παραγραφή οφειλών, μέτρο το οποίο παρότι εφαρμόζεται εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο δεν επιλέγεται ούτε από τους ασφαλισμένους. Αλλωστε για την πλειονότητα των ενδιαφερομένων ο χρόνος παραγραφής οδηγεί σε μείωση του χρόνου ασφάλισης και κατά συνέπεια αύξηση των απαιτούμενων ετών για συνταξιοδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 7.500 αιτήσεις για παραγραφή οφειλών έχουν ήδη εγκριθεί, με τον μέσο όρο των διαγραμμένων οφειλών να μην ξεπερνάει τις 15.000 ευρώ. Συνολικά έχουν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ περίπου 12.500 αιτήσεις. Από αυτές, 6 στις 10 έχουν ήδη εγκριθεί, ενώ οι υπόλοιπες είτε έχουν απορριφθεί, αφού δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, είτε βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Αναλυτικά, από μη μισθωτούς, κατά κύριο λόγο ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους, υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ 12.500 αιτήσεις. Από αυτές εγκρίθηκε το 60%, περίπου 7.500, ενώ απορρίφθηκε το 21%, δηλαδή 2.700, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι μία στις πέντε αιτήσεις δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις παραγραφής των οφειλών. Να σημειωθεί ότι έχουν υποβληθεί και περίπου 250 αιτήσεις από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στην οικοδομή, εκ των οποίων οι 100 έχουν εγκριθεί, 90 απορρίφθηκαν, ενώ 60 βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Να σημειωθεί ότι πλέον εξετάζονται αιτήσεις που αφορούν οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν από το 2014 και πίσω, χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή του ΚΕΑΟ να έχουν προχωρήσει σε κάποιο «διακοπτικό γεγονός». Χωρίς δηλαδή να έχει αποσταλεί κάποιο ειδοποιητήριο από τον ΕΦΚΑ ή εξώδικο προς τους οφειλέτες.

Αναλυτικά, όπως επισημαίνουν στην «Κ» αρμόδια στελέχη του ΕΦΚΑ, τα γεγονότα εκείνα που χαρακτηρίζονται ως «διακοπτικά» και έχουν ως αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται το μέτρο της διαγραφής είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Επίδοση αναγγελίας του ΚΕΑΟ για την κατάταξη της απαίτησης (οφειλής) στον πίνακα διανομής της πτώχευσης.

2. Επίδοση σε συμβολαιογράφο της αναγγελίας του ΚΕΑΟ για την κατάταξη της απαίτησης (οφειλής) στον πίνακα κατάταξης πλειστηριασμού.

3. Επίδοση (μετά την 1/1/2015) από το ΚΕΑΟ στον οφειλέτη της προβλεπόμενης από τον ΚΕΔΕ ατομικής ειδοποίησης περί έναρξης της αναγκαστικής εις βάρος του εκτέλεσης.

4. Εγγραφή από το ΚΕΑΟ στο οικείο υποθηκοφυλακείο / κτηματολόγιο υποθήκης επί ακινήτου περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη για τη διασφάλιση της απαίτησης (οφειλής).

5. Εγγραφή από το ΚΕΑΟ στο οικείο ειρηνοδικείο / υποθηκοφυλακείο – κτηματολόγιο κατάσχεσης κινητής / ακίνητης περιουσίας εις χείρας του οφειλέτη ή με την επίδοση σε τρίτο ή σε πιστωτικό ίδρυμα κατάσχεσης απαίτησης εις χείρας του.

6. Καταβολή από πλευράς του οφειλέτη είτε ποσών έναντι της εκτός ρύθμισης οφειλής του είτε δόσεων ρύθμισης έπειτα από αίτηση / απόφαση ρύθμισης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ο ίδιος ο οφειλέτης επιλέγει να μην κάνει χρήση του μέτρου της παραγραφής μετά τη 10ετία, κυρίως όταν πρόκειται για μικρά ποσά, καθώς μια πιθανή διαγραφή της οφειλής του μεταφράζεται σε ταυτόχρονη διαγραφή χρόνου ασφάλισης που θα του είναι χρήσιμος για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT