Ρυθμίσεις χρεών 875 εκατ. τον Ιούλιο μέσω εξωδικαστικού

Ρυθμίσεις χρεών 875 εκατ. τον Ιούλιο μέσω εξωδικαστικού

Από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Ιουλίου έχουν ρυθμιστεί 21.176 δάνεια αρχικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Νέο ρεκόρ 1.952 ρυθμίσεων (έναντι μέσου όρου 1.224 το προηγούμενο 5μηνο) για οφειλές 518 εκατ. ευρώ μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού καταγράφηκε τον Ιούλιο, ενώ άλλα 357 εκατ. ευρώ για λογαριασμό 6.218 οφειλετών ρυθμίστηκαν απευθείας από τις εταιρείες διαχείρισης μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις με τους οφειλέτες.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, βάσει των οποίων το νέο ιστορικό ρεκόρ ρυθμίσεων αποδίδεται και στα ευνοϊκά μέτρα που θεσπίστηκαν στις αρχές του χρόνου και τα οποία επιτρέπουν μεγαλύτερο «κούρεμα» –μπορεί να φτάσει έως το 67% της οφειλής– για οφειλέτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα όταν η οφειλή τους είναι μεγαλύτερη από την αξία του ακινήτου τους. Το νέο καθεστώς που θέσπισε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δίνει τη δυνατότητα στους πιστωτές να ζητήσουν προκαταβολή μέχρι 10% της αξίας της οφειλής, εφόσον έχει εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού. Πρόνοια υπήρξε επίσης και για τους ευάλωτους οφειλέτες, για τους οποίους προβλέπεται η υποχρεωτική αποδοχή της ρύθμισης που προκύπτει από τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις 3.121 αιτήσεις ευάλωτων ολοκληρώθηκε η επεξεργασία 1.507 και από αυτές οι 1.018 ήταν επιτυχείς, ενώ άλλες 489 μη επιτυχείς.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν ρυθμιστεί έως τα τέλη Ιουλίου συνολικά 21.176 δάνεια αρχικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ. Η πλειονότητα αυτών των ρυθμίσεων, περί τα 4,6 δισ. ευρώ, αφορά οφειλές στο Δημόσιο (εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι σε αναμονή για την καταβολή της πρώτης δόσης), ενώ τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί για λογαριασμό funds και τραπεζών ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ. Οι οφειλές που έχουν διαγραφεί μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ και βάσει των στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο το μέσο «κούρεμα» διαμορφώνεται στο 16,2%, ενώ για οφειλές προς τράπεζες και funds, το μέσο «κούρεμα» διαμορφώνεται σε 30,25%. Το «κούρεμα» της οφειλής είναι μάλιστα μεγαλύτερο στις ρυθμίσεις που υλοποιούν οι servicers, καθώς το 46,72% των δανείων που ρυθμίστηκαν μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού έλαβε «κούρεμα» μεγαλύτερο του 30%, το 20,58% ρύθμισε με «κούρεμα» έως 30%, ενώ το 32,48% ρύθμισε την οφειλή του χωρίς διαγραφή. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις ρυθμίσεις με το Δημόσιο ήταν 47,2%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT