Πλειοδότης για το Grand Hyatt η Blackstone

Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τους πωλητές, στα 230 εκατ. η προσφορά της για το ξενοδοχείο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του ξενοδοχείου Grand Hyatt Athens εισήλθε το αμερικανικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο Blackstone, το οποίο μέσω της 100% θυγατρικής του HIP έχει ήδη τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά ξενοδοχειακών ακινήτων. H Blackstone, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απέκτησε το δικαίωμα της αποκλειστικότητας λόγω της προσφοράς της που ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο πως το συγκρότημα διαθέτει 538 δωμάτια, το τίμημα ανά δωμάτιο διαμορφώνεται στα επίπεδα των 430.000 ευρώ.

Πωλητής είναι το σχήμα των Henderson Park και Hines που απέκτησαν το αρχικό κτίριο προ εξαετίας σε πλειστηριασμό και, κατόπιν επενδύσεων που υπολογίζονται στα 140 εκατ. ευρώ περίπου, επέκτειναν το συγκρότημα αγοράζοντας και το διπλανό κτίριο. Στο σχήμα αυτό την πλειοψηφία, 75%, έχει η Henderson Park, ενώ η Hines το υπόλοιπο 25%. Η διαδικασία πώλησης του εμβληματικού ξενοδοχείου στη λεωφόρο Συγγρού έρχεται μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από την αρχική επένδυση, κάτι που σημαίνει ότι έχει εξαντληθεί ο επενδυτικός χρονικός ορίζοντας που τυπικά προβλέπεται για τέτοιου είδους τοποθετήσεις κεφαλαίων.

Στο πλαίσιο της ιδιωτικής διαδικασίας πώλησης ενδιαφέρον εκδήλωσαν το αμερικανικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο Blackstone, η Starwood Capital Group, η οποία το 2016 πούλησε την αλυσίδα Starwood Hotels and Resorts Worldwide στη Marriott International, η Bain Capital και η Trinity Investments –που έχει στενές σχέσεις με την Hyatt Hotels Corporation μέσω της συμμετοχής της στο σχήμα που εξαγόρασε το Park Hyatt Zurich στην Ελβετία.

Το τίμημα που ζητούν Henderson Park και Hines ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή των 220-230 εκατ., ύψος το οποίο σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες προσέγγισε η Blackstone και μεταφράζεται σε σημαντικές υπεραξίες σε σχέση με την αρχική επένδυση, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε στα επίπεδα των 140 εκατ. Εξ αυτών τα 100 εκατ. περίπου εκτιμάται ότι είναι δανεισμός.

Επί του παρόντος παραμένει αδιευκρίνιστο το μοντέλο με το οποίο θα γίνει η διαχείριση των υπαρχουσών συμβάσεων συνεργασίας του ξενοδοχείου. Πηγές κοντά στη διαδικασία θεωρούν πως οι πιθανότητες να γίνει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής εντός του έτους είναι αυξημένες.

Το ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens αναπτύχθηκε στον «σκελετό» ενός ιστορικού αθηναϊκού συγκροτήματος: του πρώην Ledra Marriott (και αργότερα Athens Ledra) που εξαγοράστηκε στο δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας έναντι 33,05 εκατ. ευρώ σε πλειστηριασμό της Alpha Bank. Στο τίμημα της τότε εξαγοράς πρέπει να προστεθούν και οι επενδύσεις για τη συνολική αναμόρφωση και αναβάθμιση του ξενοδοχείου, που εκτελέσθηκαν από την Ακτωρ, και για τον εξοπλισμό του, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε επιπλέον 20 εκατ. περίπου. Αργότερα, οι ιδιοκτήτες του ακινήτου εξαγόρασαν και το γειτονικό ακίνητο που φιλοξενούσε κινηματογράφο multiplex, το οποίο επίσης διαμορφώθηκε σε ξενοδοχείο ανεβάζοντας σημαντικά τη συνολική δυναμικότητα του Grand Hyatt Athens.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT