Θετικό το δεύτερο τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες

Θετικό το δεύτερο τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες

Ανω των 8 δισ. ευρώ οι συνολικές νέες εκταμιεύσεις, σύμφωνα με την NBG Securities

1' 28" χρόνος ανάγνωσης

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν ένα καλό δεύτερο τρίμηνο με βελτιωμένη τελική γραμμή, σημειώνει η NBG Securities σε σχόλιό της έπειτα από την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Παράλληλα, διατήρησαν τα ισχυρά κεφάλαιά τους και την άφθονη ρευστότητα, η οποία μπορεί να συνεχίσει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η εικόνα των οργανικών προ προβλέψεων κερδών αντανακλά κυρίως: α) το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης καταθέσεων, β) την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου με νέες εκταμιεύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ συνολικά, γ) το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης λόγω των εκδόσεων MREL στο τρίμηνο, δ) τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες και ε) τα σημαντικά χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές. Αυτές οι τάσεις, όπως επισημαίνει η NBG Securities, στηρίχθηκαν από τις μειωμένες ζημίες απομείωσης δανείων, ως αποτέλεσμα της εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Οπως επισημαίνει, το απόθεμα των NPEs της Alpha Bank μειώθηκε κατά 0,5 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και 1,3 δισ. σε ετήσια, με τα NPEs να διαμορφώνονται σε 1,7 δισ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο, ενώ ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 4,7%.

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια της Eurobank αυξήθηκαν οργανικά κατά 1,2 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο, ενώ ο δείκτης NPE μειώθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση και στο 3,1%.

Το απόθεμα NPEs της Εθνικής Τράπεζας μειώθηκε κατά 0,1 δισ. ευρώ, σε 1,2 δισ., το β΄ τρίμηνο, ή 0,2 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των προβλέψεων, ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο 3,3% το β΄ τρίμηνο, μειωμένος κατά 40 μ.β. σε τριμηνιαία βάση.

Οσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, τα NPEs διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ o δείκτης NPE διαμορφώθηκε σε 3,3%, έναντι 3,5% το προηγούμενο τρίμηνο και 5,5% πριν από ένα έτος. Ο δείκτης CET1 (FL) ανήλθε στο 14,2% και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στο 19%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT