Στα 725,48 εκατ. ο τζίρος του ομίλου Inditex στην Ελλάδα

Στα 725,48 εκατ. ο τζίρος του ομίλου Inditex στην Ελλάδα

Για το διάστημα Φεβρουαρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024 τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 37,82 εκατ. ευρώ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Σχεδόν το 1/3 του τζίρου που πραγματοποιήθηκε στο λιανικό εμπόριο ένδυσης στην Ελλάδα το διάστημα Φεβρουαρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024, κατά το οποίο διήρκεσε η οικονομική χρήση του ομίλου Inditex (Zara) στην Ελλάδα, κατευθύνθηκε στα σήματα του ισπανικού ομίλου. Στοιχείο που ήρθε να επιβεβαιώσει ότι αποτελεί τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη της λεγόμενης γρήγορης μόδας (και) στην Ελλάδα, μεταξύ τόσο των άλλων πολυεθνικών όσο και των εγχώριων αλυσίδων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο ισπανικός όμιλος έχει επιλέξει να πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ειδικά τα χρόνια μετά την COVID-19, ανοίγοντας μερικά από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως καταστήματά του εδώ και μάλιστα μερικά εξ αυτών σε κτίρια – τοπόσημα, όπως πρόσφατα στον Πύργο Πειραιά και μέχρι τις αρχές του 2025 στο ανακατασκευασμένο Μινιόν. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι το 2023 η εταιρεία πραγματοποίησε στην Ελλάδα επενδύσεις συνολικού ύψους 16,81 εκατ. ευρώ σε ιδιόκτητα και μισθωμένα καταστήματα.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΙΤΧ Ελλάς, όπως ονομάζεται η θυγατρική του ομίλου στην Ελλάδα, και στις οποίες ενοποιούνται τα αποτελέσματα για τα καταστήματα που λειτουργούν υπό τα σήματα Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, Bershka, Oysho και Uterque (σ.σ. το τελευταίο στην Ελλάδα έχει μόνο παρουσία μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος καθώς τα φυσικά καταστήματα έχουν κλείσει), κατά τη χρήση από 1η Φεβρουαρίου 2023 έως την 31η Ιανουαρίου 2024, ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 725,48 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 18% σε σύγκριση με την προηγούμενη οικονομική χρήση (1/2/2022-31/1/2023), όταν είχε διαμορφωθεί σε 614,81 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι ο τζίρος συνολικά του λιανικού εμπορίου ειδών ένδυσης σε ειδικευμένα καταστήματα που αποτελεί τη βασική δραστηριότητα του ομίλου στην Ελλάδα (σ.σ. το Zara Home πουλάει είδη διακόσμησης σπιτιού, έπιπλα κ.ά.) ανήλθε την ίδια περίοδο σε 2,43 δισ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας στην Ελλάδα επίσης ενισχύθηκαν σημαντικά στην τελευταία χρήση, καθώς διαμορφώθηκαν σε 49,60 εκατ. ευρώ έναντι 27,45 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 37,82 εκατ. ευρώ έναντι 21,02 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση.

Το 2023 απασχόλησε κατά μέσον όρο 4.107 εργαζομένους έναντι 3.911 κατά την προηγούμενη χρήση.

Στα μέσα του περασμένου Μαΐου η εταιρεία εγκαινίασε το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, συνολικής επιφάνειας 5.000 τ.μ., στον Πύργο Πειραιά. Τον Οκτώβριο αναμένεται να εγκαινιαστεί ένα ακόμη μεγάλο κατάστημα, επί της οδού Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, ενώ εκτός από κατάστημα στο Μινιόν, έχει συμφωνήσει για την ανάπτυξη καταστήματος στο ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα που θα κατασκευασθούν στο Ελληνικό. Η Inditex δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και σήμερα λειτουργεί 148 καταστήματα όλων των σημάτων της, εκ των οποίων τα 39 υπό το σήμα Zara.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT